Ülkemizde uzun süredir devam eden ekonomik kriz sebebiyle, son yılların en popüler konusu hiç şüphesiz asgari ücret. Asgari ücret tutarı, doğrudan ve dolaylı olarak tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Milyonlarca vatandaş, önümüzdeki dönemde asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Yeni dönemdeki asgari ücret tutarının belirlenmesi adına yapılan çalışmalar ise devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün (18 Haziran) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ara zam oranını belirlemek için toplanıyor. Peki, beklentiler ve talepler neler? Detaylara birlikte bakalım.
İşçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ikinci kez toplanacak
Toplantıda, temmuz ayında asgari ücrete hangi oranda ara zam yapılacağı ve asgari ücretin yeni dönemde ne kadar olacağı görüşülecek.
Komisyonun daha önceki toplantısında, Kurban Bayramı’ndan önce ara zam oranı üzerinde mutabakat sağlanması beklendiği açıklanmıştı
Bu nedenle asgari ücret ara zam oranının komisyonunun bugünkü toplantısının ardından kararlaştırılması bekleniyor. Ara zam oranı üzerinde bir uzlaşı sağlanması halinde, yeni tutarın önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı ifade ediliyor. Peki, tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren asgari ücrete hangi oranda zam yapılacak? Beklentiler ne şekilde?
Komisyonun bugünkü toplantısında işçi ve işveren temsilcileri, asgari ücrete yönelik ara zam beklentilerini masaya yatıracak
İşçi temsilcisi olarak toplantıya katılacak olan TÜRK-İŞ komisyona, yeni asgari ücret tutarı hakkındaki beklentisinin iletecek. Aynı şekilde işveren kanadını temsil eden TİSK de beklentisini ortaya koyacak. Hükûmet kanadı ise geçtiğimiz aylarda yapılan saha çalışmalarına ait verilerle masada olacak.
İşveren temsilcisi TİSK, ara zammın 6 aylık enflasyon oranı kadar olmasını talep ediyor
Bu durumda asgari ücretin 10.100-10.400 TL seviyesine yükseleceği ifade ediliyor. Öte yandan çeşitli basın kuruluşlarında yer alan haberlere göre TİSK’in tek beklentisi bu değil. TİSK, asgari ücretin işverene getirdiği maliyetin azaltılması için zamlı tutarın yüzde 6’sı oranında hükûmet desteği talep ediyor. TİSK yetkilileri, bu desteğin sağlanması halinde asgari ücrete yüzde 30 düzeyinde bir zam yapılması konusunda uzlaşmaya hazır olduklarını ifade ediyor.
13 Haziran’da gerçekleştirilen ilk toplantı öncesi dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretlinin alım gücünün 500 dolar düzeyine çıkarılması gerektiğini dile getirmişti
Ancak son dönemde kurdaki yükseliş, “500 dolar” formülünün rafa kalkmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz günlerde “Dolar yerinde durmuyor. Biz TL konuşmak durumundayız.” şeklinde bir açıklama yaptı.
İşçi temsilcisi TÜRK-İŞ, yeni asgari ücretin “Türkiye yüzyılına yakışır bir rakam” olması gerektiğini ifade ediyor
TÜRK-İŞ’in, pazarlık masasına açlık ve yoksulluk sınırı hakkında yaptırdığı çalışmaların verileri ile oturacağı ifade ediliyor. Bu doğrultuda işçi temsilcisinin ara zam beklentisi, yüzde 37 düzeyinde.
Bir başka ifadeyle TÜRK-İŞ, yeni dönemdeki asgari ücretin 11.800 TL seviyesine çıkarılmasının talep ediyor. Yani işçi ve işveren tarafının yeni asgari ücrete yönelik beklentileri arasında yaklaşık 2.000 TL’lik bir fark bulunuyor.
Kulislerdeki bilgiye göre asgari ücrete yüzde 30’luk bir ara zam yapılacak
İşçi temsilcisi, zam oranının mevcut ekonomik duruma göre ayarlanması gerektiğini, işveren kesimi ise “dengeli” bir zam oranından yana olduğunu ifade ediyor. Bu doğrultuda iktidar kanadının, iki tarafın uzlaşması adına yüzde 30’luk bir ara zam teklifini masaya getireceği konuşuluyor. Asgari ücrete yüzde 30 düzeyinde bir ara zam yapılması halinde yeni dönemdeki ücret, 11.050 TL seviyesine yükselecek.
Kaynak: 1