Yaşamı yaratan en güzel eylem biçimi okumaktır. Öyle ki okumanın verdiği aydınlanma, her şeyin daha güzel bir yarına ulaşabileceği inancını taşımaktadır. Köyler, yollar, şehirler ve dağlar aşıp okumak önemli ve gereklidir. Dünyanın neresine olursa olsun bilginin aktarımı sürekli olmalıdır ki sonsuzluğun ucundan tutulabilsin. Sonsuzluk ki edebiyatı, bilimi ve sanatı var eden, yeniden yorumlayan ve insanlara sunan en güzel kaynaktır.
Geçtiğimiz günlerde Artvin’de hizmete giren Patika Kitabevi’nin en büyük özelliği bölgede açılan ilk kitabevi olması
İlk olarak beş bin kitapla raflarını dolduran Patika, Türk edebiyatından dünya edebiyatına uzanan kitaplarının yanı sıra tarih, felsefe ve siyaset kitaplarına da yer veriyor
Aynı zamanda çocuk kitapları için de özellikle bir bölüm ayrılan Patika’ya bölge halkının ilgisi bir hayli büyük
Açılışta konuşan Sercan Dede, Patika’nın ticari bir mekân değil, kültürel bir paylaşım alanı olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi:
“Dışarıdan bakıldığında Artvin, okumuş insanlarıyla, şairiyle, yazarıyla, sanatçısıyla ünlü olan bir kent. Bu kentte kitabevi olmaması kuşkusuz ki hepimizi rahatsız eden bir şeydi.”
Patika’nın sınırsız bir dünya barındırdığını vurgulayan Dede, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“İçeride küçük ama çok güzel bir dünya var. Dostoyevski’nin yazıları var, Kafka’nın öyküleri var, Oğuz Atay’ın hikâyeleri var, Yaşar Kemal’in İnce Memed’i var, Küçük Prens var, Şeker Portakal’ı var, yani içeride kocaman bir dünya var. Genç yaşlı, çoluk çocuk bütün Artvin burada kitaplarımızı okuyup sohbet edeceğiz, çayımızı içip kültürel tartışmalar yapacağız. Bu sayede de kuşkusuz ki bu kitabevi önemli bir kültürel merkez haline gelecek. Bu gibi yerlerin çoğalması gerek. Sadece bir kitabeviyle değil, farklı şeylerle de Artvin’e faydalı olabilecek mekânları açmamız gerekiyor.”