Ay’a ilk kez ayak basılmasının üzerinden tam tamına 53 yıl geçmiş! Her geçen gün artan küresel rekabet, devletleri uzay araştırmalarını genişletmeye itiyor. Tam da bu sebepten olsa gerek insanlık uzun yıllardır Ay’a tekrar ayak basmadı. Zira Ay’a gitmek, bir fayda sağlamaktan ziyade devletlerin güç yarışının bir sonucuydu. Devletler, bu projeye ayıracakları bütçeyi farklı gezegenleri keşfetmek için kullandı. Günümüzde Mars projeleri hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. NASA ise yeniden Ay’a gitmenin Mars’a ulaşmakta bir basamak olduğunu düşünüyor. Bu nedenle 10 yıldır yürüttüğü Artemis projesini bugün hayata geçirmeyi planlıyor. 50 yıl aradan sonra insanlığı Ay’a götürmeyi hedefleyen bu projenin detaylarını sizler için yazdık…
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 10 yıldır üzerinde çalıştığı projeyi bugün hayata geçiriyor
Artemis uzay aracının uzaya gönderilmesiyle başlayacak olan proje, tüm dünyada ilgiyle takip ediliyor. Zira 50 yıllık bir aranın ardından insanlık Ay’a geri dönmüş olacak!
Space Launch System – SLS olarak bilinen uzay aracı, Orion isimli kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak
Artemis, yerel saat ile 8.33’te (Türkiye saati ile 15.33’te) Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. NASA’nın şu ana kadarki en güçlü aracı olan SLS, Orion’u Ay’ın yörüngesine taşıyacak ve Orion burada 42 günlük bir görev tamamlayacak.
42 günlük insansız misyonun ardından Orion, 10 Ekim’de San Diego açıklarına inerek görevini tamamlamış olacak
Orion bugünkü Ay görevini mürettebatsız olarak yapacak. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda astronotlar, 2024’ten itibaren Artemis’i ve Orion’u daha karmaşık görevler için kullanacaklar. Bugün gerçekleştirilecek görevin mürettebatla yapılacak görevlerdeki riskleri en aza indirmesi umuluyor.
Öncelikli hedef 50 yıl aradan sonra insanları yeniden Ay’ın yüzeyine ulaştırmak
Elbette tek hedef bu değil. NASA, Ay’ın yüzeyinde yapacağı araştırmalarla Mars’a bir adım daha yaklaşmayı amaçlıyor.
NASA’ya göre Ay’a geri dönmek, 2030’larda Mars’a insan göndermenin de önünü açıyor
SLS-Orion’un mürettabatlı ilk görevi Artemis 2 için 2024 yılı hedefleniyor. 1972’den bu yana Ay’ın yüzeyine ilk kez ayak basacakları Artemis 3 görevi içinse 2025 yılının sonları planlanıyor. Asıl hedef, Ay’ın sürekli karanlıkta olan bölgelerini keşfetmek. Uzmanlar burada milyonlarca yıldır donmuş halde bulunan su kütleleri olduğunu düşünüyor. Bu su kütlelerinin ileride içme suyu ya da yakıt olarak kullanılabileceği öngörülüyor.
Artemis misyonu eleştirilerin de hedefinde
SLS ve Orion üzerinde 10 yıldan uzun bir süredir çalışılıyor. Her biri için bugüne dek 20 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Orijinal takviminin gerisinde kalan Artemis misyonu, kendisine ayrılan bütçeyi de aştı. Dolayısıyla pek çok uzman projenin sürdürülebilirliğini sorguluyor.
SLS roket programının 23.8 milyar dolarlık faturası tartışma konusu olurken her bir fırlatışın 4 milyar dolarlık bütçeyi aşması dikkatlerden kaçmıyor
NASA, Artemis misyonu için 2025 yılına dek 93 milyar dolar harcanacağını öngörüyor. NASA’nın eski yöneticilerinden Lori Garver de dahil olmak üzere pek çok önemli isim, milyarlarca dolar bütçe ayrılan projelerin daha devrimsel projeler olması gerektiğine inanıyor.
Kaynak: 1