Arabalar, özellikle büyükşehirlerde bir yerden başka bir yere ulaşırken büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu nedenle çoğu insan ilk yatırımını arabaya yapıyor. Hatta bazılarımız için araba, ailenin diğer bir üyesi gibi. Hal böyle olunca arabaları estetik ve mekanik anlamda iyi durumda tutmak için fazlasıyla özen gösteriyoruz. Ancak bilgi eksikliği, araba bakımı konusunda kolayca hatalar yapmamıza sebep olabiliyor. Siz de arabanızı daha uzun süre genç ve bakımlı tutmak istiyorsanız bu listemizdeki yaygın yapılan hatalardan kaçınabilirsiniz. İşte arabanızın kullanım ömrünü kısaltan 8 yaygın hata…
1. Tümsek ve çukurlarda hız yapmak
Güvenlik önlemleri nedeniyle yollarda tümsekler görmeye alışkınız. Alt yapı çalışmaları da yollarda çukurların oluşmasına neden olabiliyor. Tümsek ve çukurlardan geçerken yüksek hız yapmak kazalara neden olailir. Ek olarak süspansiyon, kaporta ve lastikler de zarar görebilir. Hoş olmayan sürprizlerden kaçınmak için yola dikkat etmek ve yavaşlamak her zaman en iyisidir.
2. Antifiriz yerine su kullanmak
Arabalarda uzun yıllardır ana soğutucu olarak su kullanılıyor. Ancak antifirizi de bu amaçla kullanabilirsiniz. Bu ürünü soğutma suyuna ekleyerek bazı riskli durumları önleyebilirsiniz. Örneğin kış aylarında motor suyunun donma riskini düşürebilir yaz aylarında da motorun ideal çalışma sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz.
3. Temizliğe dikkat etmemek
Arabanızın her zaman iyi görünmesini sağlamak için temizlik şarttır. Ancak araç temizliği yapıldığında bazı noktalar ihmal edilir. Örneğin koltuklardaki toz, nemle birleştiğinde kalıcı lekeler oluşabilir. Ek olarak filtreler temizlenmediğinde yüksek karbondioksit ve nitrojen oksite maruz kalabilirsiniz. Bu da sağlığınız için oldukça tehlikelidir.
4. Cam sileceklerini ihmal etmek
Araba temizliği yapıldığında ön cam silecekleri genellikle unutulur. Özellikle yağışlı mevsimlerde ön camlar, iyi bir görüş için hayati öneme sahiptir. Silecek lastiklerinde kir, toz ve küçük taşların birikmesi, ön camın çizilmesine neden olabilir.
5. Arabanın alt takım kontrolünü yapmamak
Arabanızın görünen ve görünmeyen her parçası önemlidir. Tümsek ve çukurlar nedeniyle oluşan sürtünmeler dışında aşırı toz ve su da alt takımların erken aşınmasına neden olabilir. Bu alanda nem ve toz birikintisini önlemeye yardımcı olacak ve aracınızın aşınmasını engelleyecek koruyucu ürünler kullanmayı ihmal etmeyin.
6. Hava koşullarını göz ardı etmek
Arabanızı güneşten, yağmurdan ya da doludan korumak her zaman mümkün değildir. Ancak park halinde aracı dış etkenlerden koruyan brandalar kullanabilirsiniz. Bu ürünler tavanlara sert bir şekilde düşen dolu ya da buz parçalarından aracınızı koruyabilir. Aynı zamanda güneş ışığının neden olduğu renk solmalarına karşı da brandalar harika ürünlerdir. Eğer aracınıza branda seçmekte zorlanıyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
7. Arabayı uzun süre kullanmamak
Aracınızı bir süre park halinde bekletmekte hiçbir sorun yoktur. Ancak her teknoloji ürününde olduğu gibi aracınızı arada bir çalıştırmanız oldukça önemlidir. Evden çalışıyorsanız ve araba kullanmaya ihtiyaç duymuyorsanız, haftada en az bir gün motoru 10-15 dakika çalışır durumda bırakın. Bu işlem motorun yağlanmasına ve akünün şarj edilmesine yardımcı olacaktır. Unutmadan, aracınızı tekrar kullanmaya başlamadan önce lastik basıncını kontrol etmeyi unutmayın.
8. Kalitesiz akü kullanmak
Bazı durumlarda arabanın yıllık bakım masrafını azaltmak için akü gibi ürünlerin daha uygun fiyatlısını alarak tasarruf etmeye çalışırız. Elbette pahalı olan akü iyidir gibi bir durum söz konusu olamaz. Ancak güvendiğiniz bir markanın aküsünü almak her zaman en iyisidir. Ürün alırken üretim tarihi, garantisi, amper ve voltaj değerlerine dikkat etmeyi unutmayın. Böylece aracınızı en yüksek kapasitede çalıştıracak doğru ürünü bulabilirsiniz.
Kaynak: 1