Arabanızın günlük yaşantınızdaki rolü düşünüldüğünde, onun güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışması hayati önem taşır. Ancak, bazen küçük detaylar büyük sorunların habercisi olabilir. Araç kokuları ve sesleri, bu küçük ama kritik detaylardan bazılarıdır. Aracınızda fark edeceğiniz alışılmadık bir koku veya duyacağınız tuhaf bir ses, daha büyük ve maliyetli arızaların erken belirtileri olabilir. Bu yazımızda, göz ardı etmemeniz gereken arabadan gelen koku ve sesleri keşfedecek ve bu uyarı işaretlerinin ne anlama geldiğini inceleyeceğiz. Unutmayın, dikkatiniz ve zamanında müdahaleniz, hem güvenliğinizi hem de bütçenizi koruyabilir. İşte göz ardı etmemeniz gereken arabadan gelen koku ve sesler 👇
1. Yanık yağ kokusu
Yanık yağ kokusu endüstriyel bir “fabrika kokusu”dur ve çeşitli potansiyel risklere yol açabilir. Eğer bu kokuyu arabanın içinden veya kaputun altından alıyorsanız, motor veya hidrolik direksiyondan yağ sızıyor olabilir.
Yağ sızıntıları büyük sıkıntılara neden olabilir. Birincisi, arabanızın can damarı olan yağın “olması gereken yerde olmadığı” anlamına gelir. Ayrıca, yağ sıcak bir şeye sızıyor ve yanıyorsa da yanık kokusu oluşabilir ve bu da ileride yangın çıkabileceği anlamına gelir.
Ayrıca, yağ sızıntısının gözle görülür belirtileri de olabilir. Sızıntının ne renk olduğunu fark etmek, tamircinin sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilir. Örneğin, madde kırmızımsıysa, yağ sızıntısı muhtemelen hidrolik direksiyon sisteminizden veya şanzıman sisteminizden geliyordur, ancak motor yağı genellikle kahverengi renktedir.
2. Yanık lastik kokusu
Fren kaliperinde sorun olduğunda yanık plastik kokusu duyabilirsiniz. Fren kaliperleri, fren pedalına bastığınızda aracınızı yavaşlatmak için balataları sıkıştıran bir hidrolik sıkıştırma mekanizmasıdır. Arızalandıklarında tekerleği kilitleyip lastiğin düzgün dönmemesine neden olabilirler. Bu durumda muhtemelen lastiğiniz patlayacak ve araba düzgün gidemeyecektir.
Yanık plastik kokusunun bir diğer sebebi ise egzozunuza plastik torba kaçması olabilir. Bu büyük bir sorun değildir. Ancak bir kablo veya tel gevşeyip egzozla temas ediyor da olabilir. Bu durumda aracınızı her ihtimale karşı en kısa sürede muayeneye götürmelisiniz.
İlginizi çekebilir:
Bilmenizde Fayda Var! Arabanızın Çalışmamasının Ardındaki 9 Yaygın Sebep
3. Mide bulandırıcı tatlı kokular
Arabadan “mide bulandırıcı derecede tatlı, asidik” veya “sıcak şurup kokusu” duymak genellikle, soğutma sıvısının sızdığı ve sıcak bir şeye bulaştığı anlamına gelir. Soğutma sıvısı yanıcı değildir, bu nedenle yangın riski yoktur, ancak onarımı ne kadar ertelerseniz arabanın tamiri için ödeyeceğiniz fiyat o kadar artacaktır.
Eğer böyle bir koku alırsanız olabildiğince hızlı bir şekilde arabadan inin. Soğutma sıvısı sızıntısını onarmak nispeten ucuzdur. Ancak bunu görmezden gelmenin etkileri genellikle çok pahalıdır.
4. Küflü koku
Arabanızdan küf veya “kirli çorap” kokusu alıyorsanız, gösterge panelinizin altındaki A/C kutusu küflenmiş olabilir. Özellikle nemli bir iklimde yaşıyorsanız filtreler hızlı bir şekilde küflenebiliyor.
Genellikle torpido gözünün arkasında bulunan kabin filtresi, aracınızın kabininde soluduğunuz havayı filtreler. Hava filtresi motorunuz içindir ve kir ve döküntülerin ona ulaşmasını önler.
Birçok kişi kabin filtreleri olduğunu bile bilmiyor. Ve bu yüzden kötü koku ile karşılaşana kadar hiçbir şey yapmıyorlar. Neyse ki kabin filtreleri genellikle kolayca değişebiliyor.
5. Çürük yumurta kokusu
Egzozunuzdan kükürt kokusu alıyorsanız, aracınızın egzoz sistemini temizlemekten sorumlu olan katalitik konvertörü eskimiş olabilir. Bu kokuya genellikle “motoru kontrol edin” ışığı eşlik eder. Ayrıca katalitik konvertörünüzün çalınmış olabileceği anlamına da gelebilir.
Eğer bir önceki gece arabanız iyi durumdaysa ve ertesi gün araca bindiğinizde, garip sesler duyuyorsanız, birisi egzozunuzda bir delik açmış ve katalitik konvertörünüzü devre dışı bırakmış olabilir. Bu da göz ardı etmemeniz gereken araba kokuları ve sesleri arasında bulunuyor.
6. Fren sesleri
Frenler aracınızı durdurmak veya çalıştırmak için olmazsa olmaz olduğundan, asla göz ardı edilmemelidir. Bazı gıcırtı veya ötüşler kolayca düzeltilebilir ve tehlikeli değildir. Ama eğer arabanız durdurduğunda tiz bir fren sesi duyuyorsanız rotorların yüzeyi paslanmış olabilir. Bunlar her bir tekerleğin içinde bulunan ve fren pedalına bastığınızda arabanızın güvenli bir şekilde durmasına yardımcı olan büyük metal disklerdir. Ancak göz ardı edilirse büyük tehlikelere neden olabilir.
Eğer dönerken makineli tüfek gibi ‘pat-pat-pat’ benzeri bir ses duyuyorsanız, aks bozulmuş olabilir. Sabit hız aksı, gücü aracınızın tekerleklerine aktarır ve siz dönerken aracınızın ileri doğru hareket etmesini sağlar. Frenlerden gelen gıcırdama sesleri duyulabilecek en kötü seslerden biridir, çünkü bu aracınızı çok iyi durdurmadığı anlamına gelir.
İlginizi çekebilir:
İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Önemli Nokta
7. Gıcırdama sesleri
Gıcırdama sesleri burçlardan, bilyalı mafsaldan veya viraj denge çubuğunun bozulmasından kaynaklanabilir. Bu parçaların hepsi aracınızın sorunsuz bir şekilde hareket etmesini sağlamak için hayati önem taşır.
Eski arabalar tıpkı vücudumuz gibi tıkırdayabilir, çatırdayabilir ve gıcırdayabilir. Bunun nedeni genellikle çok fazla hareket etmemesi gereken parçalardan birinin aşınmış olması olabilir.
8. Tıkırtı sesleri
Göz ardı etmemeniz gereken arabadan gelen koku ve sesler listesinin sonuna geldik. Tıkırtı sesleri egzoz plakası veya gevşeyen bir braket gibi küçük bir sorun olabileceği gibi zamanlama zinciri gergisinin bozulması gibi daha büyük bir sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Kayış ve zamanlama zinciri, motorun düzgün bir şekilde senkronize olmasını sağlar. Bu nedenle, bu araç parçaları bozulduğunda, motorunuz kilitlenebilir.
Kaynak: 1