Bir fotoğrafın, çekildiği günleri görmeyen insanlara o devri hayal ettirme olanağı vardır. ‘’O zamanlar ne güzelmiş!’’ ya da ‘’Eski İstanbul’a bak be!’’ dedirten efsane fotoğrafların sahibi Ara Güler de bunca fotoğrafı çekmeseydi görsel hafızamız nice olurdu kim bilir. Ara Güler Müzesi yakın tarih hakkında kitaplarda bulamayacağımız şeyleri ve Ara Güler’in objektifini bize sunuyor.
1. Ara Güler hakkında
Birçoğumuzun sivri dilli ve aksi olarak tanıdığı usta fotoğrafçı Ara Güler 16 Ağustos 1928’de Beyoğlu’nda dünyaya geldi. Tam adı Aram Güleryan’dır. Lise yıllarında Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına adım atarak aslında ‘’görsel’’liğe de adım atmış oldu. 1950’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okumaya ve gazetecilik yapmaya başladı. 1958 onun için önemli bir eşik oldu; bu yıl onun foto-muhabirliğine başladığı yıldı. 1960’lı yıllardan itibaren de dünyayı gezip foto-muhabirliği yapmaya başladı. Onlarca ödül ve ustalığına atfedilen övgülerle tüm dünyada bilinen en önemli fotoğrafçılar arasına girdi. Picasso’dan Nazım Hikmet’e, Avrupa’dan Anadolu’ya çok farklı kişilik ve mekânların çekimlerini yaptı. Bugün dahi onun arşivi gerek kişisel merak gerekse tarihçilik açısından çok önemli bir yerde duruyor.
2. Sanatçının 90. yıldönümü şerefine
Sanatçının doğum günü olan 16 Ağustos’ta kapılarını açtı Ara Güler Müzesi. Aynı zamanda usta fotoğrafçının 90. doğum yıldönümüdür bu yıl. Doğuş Grubu ile Ara Güler bir işbirliği yaparak hem bu müzeyi hem de Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’ni İstanbul’a kazandırdılar. Ayrıca müze, bir fotoğrafçı adına ülkemizde açılan ilk müze olarak ayrı bir öneme sahip.
3. Müzenin vizyonu
Ara Güler ile Doğuş Grubu bu müzeyi yalnızca bir kültür sanat hizmeti olarak açmamışlar. Aynı zamanda Güler’in fotoğrafçılığı, sanatı ve sanatçı kişiliğinin de gelecek nesillerce bilinmesi ve bundan faydalanılması amaçlanmış.
4. Ara Güler’in arşivcilik konusundaki düşünceleri
Bu müze vesilesiyle Ara Güler arşivcilik meselesine de açılışta değinmiş. Kendi fotoğraf arşivine uzun yıllar içerisinde, zamanla sahip olduğunu belirten Ara Güler arşivciliğin zorlukları olduğuna da dikkat çekiyor. Sahiden, hangi dalda olursa olsun arşivcilik disiplin ve zaman isteyen bir yetkinlik alanı.
5. Müzede görebilecekleriniz
Uluslararası ölçülere ulaşan bu müzede Ara Güler’in eserleri, kişisel eşyaları, not düştükleri, fotoğraf makineleri, kendisine tahsis edilen basın kartları, negatifleri ve fotoğrafları yer alıyor. Fotoğrafların bazıları ise Ara Güler’in kaleminden hikâyeleştirilmiş.
6. Müze ve araştırma merkezi ücretsiz
Ara Güler Müzesi yakın tarihin görsel tanıkları olarak önemli bir boşluğu doldurdu. Bir güzel haber daha var ki; o da müzenin ücretsiz olarak gezilebilecek olması. Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi de aynı şekilde ücretsiz olarak faydalanılabilecek bir yer. Müzenin ve araştırma merkezinin kâr amaçlı kurulmadığını belirten yöneticiler de amacın Ara Güler’in eşsiz arşivinin korunması olduğunun altını çiziyor. Ayrıca müze ileriki tarihlerde söyleşi, film gösterimi ve panellere de ev sahipliği yapmayı planlıyor.
7. Müze Bomontiada’da
Ara Güler Müzesi İstanbul Şişli sınırları içinde, Bomontiada’da açıldı. Ücretsiz olarak gidip görebileceğiniz müze ve araştırma merkezinin Ara Güler arşivine yönelik çeşitli çalışmaları da ileride gün yüzüne çıkacak gibi görünüyor.