Antik Yunan ile ilgili çok şey duyduk, okuduk, hatta izledik. Ancak Antik Yunan dediğiniz şey öyle kolay kolay anlaşılacak bir şey değil. Bir sürü ilke imza atılan, bir sürü buluşun önü açılan, bulunan birçok şeyin hala kullanıldığı bu döneme ait kısa bir sunum hazırladık sizlere.
Buyurun Antik Yunan’a…
1. M.Ö. 5 – 4. yüzyıllar arasında altın devrini yaşayan klasik Yunan kültürü Roma İmparatorluğu üzerinde çok güçlü etkilere sahiptir ve bugünkü Batı medeniyetinin temellerini atmıştır.
2. Dünyadaki ilk demokrasi uygulaması antik Yunan’da hayata geçirilmiş ve 185 yıl sürmüştür.
3. Atina’da yaşayan insanların %40-80’i bildiğimiz köledir.
4. Ekonomik olarak en güzel günlerini yaşadığı M.Ö. 5-4. yüzyıllarda antik Yunan dünyanın en büyük ve gelişmiş ekonomisiydi.
5. Antik Yunan’da insanlar egzersizlerini çıplak halde yapardı.
6. Eğer Atina’da yaşıyorsa çocuklar 7 yaşına geldiğinde okula başlarlardı, eğer Sparta’da yaşıyorlarda barakalara gitmek zorundaydılar.
7. Antik Yunanın varlıklı kesiminin çocuklarının büyük bir çoğunluğu kendinden büyük akıl hocalarından eğitim alırdı, bu eğitim sırasında pedofilik vakaların görülmesi normal kabul edilirdi.
8. Okul (School) kelimesinin kökeni eski Yunan’a dayanmaktadır ve “serbest zaman” anlamına gelir.
9. İdiyot kelimesi de eski Yunan kökenlidir, “politikacı olmayan kişi” anlamına gelir.
10. Pisagor, Öklid, Arşimet gibi Yunan matematikçilerin buluşları ve keşifleri bugün hala matematik öğretiminde kullanılmaktadır.
11. Antik Yunan’da birine aşkınızı ilan etmek için ona elma fırlatmanız yeterliydi.
12. Dinozor kelimesinin babası da Antik Yunanlılardır, dinozor “korkunç kertenkele” anlamına gelir.
13. Antik Yunan’da ve Roma’da insanlar köle alışverişlerinde tuz kullanırlardı, yani ver tuzu al köleyi.
14. Antik Yunan’da “din” kelimesine karşılık gelen bir kelime yoktu.
15. Güneşin ortada olduğu ve gezegenlerin onun etrafında yörüngelerde döndüğü teorisini ortaya ilk atan kişi Antik Yunan vatandaşı Sisamlı Aristarkus’tur.
16. Müzik kelimesi, Yunan mitolojisindeki sanat tanrıçası Muses’in isminden türemiştir.
17. 30 yaşına gelip de aktif askerlik hizmetlerini tamamlayana kadar Spartalı erkeklerin aileleriyle birlikte yaşamasına izin verilmezdi.
18. M.Ö. 500’lerde hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda Antik Yunan araştırmacıları atardamar ile toplar damar arasındaki farkı ortaya koymuşlardı.