Günlük beslenme alışkanlıklarımız, yalnızca vücut ağırlığımızı ve enerji seviyelerimizi değil, aynı zamanda vücudumuzdaki iltihaplanma seviyelerini de doğrudan etkileyebiliyor. Modern yaşamın stresi, çevresel faktörler ve işlenmiş gıdaların fazlalığı, vücudumuzda kronik inflamasyona yol açabiliyor. Neyse ki, doğa bize bu iltihaplanmayı kontrol altına almak için güçlü araçlar sunuyor: antiinflamatuar besinler. Bu yazımızda sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi artırmak için beslenme rutininize ekleyebileceğiniz bazı etkili antiinflamatuar besinler listesi hazırladık👇
1. Tam tahıllar
Tam tahıllar, anti-inflamatuar özelliklere sahip çeşitli besin maddelerine sahiptir. Lif açısından zengin oldukları için bağırsak mikrobiyomunu dengede tutar ve iltihabı kontrol altına alırlar. Ayrıca kronik inflamasyonu dengelemeye yardımcı olan çeşitli vitaminler ve antioksidanlar da içerirler. Bunlar arasında fenolik asitler, fitik asit, lignin ve B vitaminleri bulunur. Tam tahılların kan şekeri üzerindeki etkisi de inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.
Eğer beyaz pirinç, beyaz un ve beyaz ekmek gibi rafine tahıllı gıdaları çok sık tüketiyorsanız ve inflamasyondan endişe ediyorsanız, bunlar yerine kahverengi pirinç, yulaf ezmesi ve tam buğday unu gibi tam tahıllı yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
2. Yağlı balıklar
Somon, ton balığı, uskumru, ringa balığı ve hamsi gibi balıklar yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağlar içerirler. Bu yağlar, sitokinler (bir tür protein) gibi inflamatuar maddelerin üretimini durdurur ve diyetinizdeki omega-6 yağ asitlerinin inflamatuar etkilerini ortadan kaldırır.
Bir araştırma, yüksek diyabet ve kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin, sekiz hafta boyunca günde 4 gram yağlı balık tükettikten sonra vücutlarındaki iltihabın azaldığını gösteriyor. Balıklar aynı zamanda kırmızı ve işlenmiş etlere göre daha fazla antiinflamatuar özelliğe sahiptir.
İlginizi çekebilir:
Doktorlar Öneriyor: Kanser Riskini Azaltan Sağlık Dolu 12 Besin
3. Kuru yemiş
Kuru yemişler protein açısından zengin, sağlıklı yağlar ve antioksidanlarla dolu, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan besinlerdir. Çalışmalar, badem ve cevizin, kandaki iltihap belirteçlerini azalttığını gösteriyor. Aynı çalışma, Brezilya fındığının oksidatif stresle mücadele edebileceğini söylüyor. Günlük olarak bir avuç kuru yemiş yiyebilir ya da kek, kurabiye gibi ev yapımı hamur işlerine ekleyebilirsiniz.
4. Kırmızı meyveler
Kırmızı meyveler, özel renklerini antosiyaninler olarak bilinen bir antioksidandan alır. Araştırmalar, bu antioksidanların sitokin aktivitesini sınırlamaya ve serbest radikaller ile antioksidanlar arasında sağlıklı bir denge sağlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu meyveleri yemeklere, atıştırmalıklara ve tatlılara dahil edebilirsiniz. Mevsiminde taze çilek, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen tüketmeye çalışın veya donuk olarak yıl boyunca tüketin.
İlginizi çekebilir:
Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sık Sık Tüketmeniz Gereken Antioksidan Deposu İçecekler
5.Baklagiller
Baklagiller yağsız, anti-inflamatuar bitki proteini kaynağıdır. İçerdikleri lifler bağırsak mikrobiyomunun dengelenmesine yardımcı olur, bu da iltihaplanmayı engeller. Ayrıca kara fasulye ve barbunya gibi fasulyeler antioksidan açısından zengindir. Mercimek ise polifenol adı verilen antioksidanları içerir. Eğer baklagilleri yemek olarak tüketmeyi sevmiyorsanız salataya veya çorbaya ekleyebilir veya sosların içerisine karıştırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Hem Lezzetli Hem Sağlıklı! Baklagillerle Yapılan Birbirinden Lezzetli 13 Salata
6. Narenciye
Narenciyeler iltihaplanmaya yardımcı olan C vitamini ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanlar içerirler. Kapsamlı bir araştırma, her gün %100 portakal suyu içen kişilerde iltihaplanma belirteçlerini önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca limon, lime ve greyfurt da mutlaka diyetinize eklemeniz gereken narenciyeler arasında bulunuyor. Hepsi C vitamini, lif, potasyum, B vitaminleri, flavonoidler ve karotenoidler açısından zengindir. Bu besinler iltihabın bastırılmasını sağlayabilir.
7. Yeşil yapraklı sebzeler
İşter yemek olarak tüketin, ister salatasını yapın yeşil yapraklı sebzeler mükemmel antiinflamatuar besinler arasında bulunur. Yapılan bir araştırma yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir diyet uygulayan kişilerin kanlarında iltihap belirteçlerinin çok daha az olduğunu gösteriyor. Ispanak, lahana, pazı ve roka gibi yeşillikler bol miktarda vitamin, mineral ve karotenoid içerir.
8. Zeytinyağı
Antiinflamatuar besinler listemizin sonuna geldik. Zeytinyağının antiinflamatuar Akdeniz diyetinde temel besin olmasının bir nedeni var. Zeytinyağının yüzde 70 ila 80’i oleik asittir. Bu yağ asidi antiinflamatuar sitokinlerin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca zeytinyağı oleokantal olarak bilinen bir antioksidan içerir. Oleokantal steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlara benzer özelliklere sahiptir. Normalde tereyağı kullandığınız tariflerde zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Pişirme, soteleme ve kızartma sırasında zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Kaynak: 1