Türkiye’nin bulunduğu coğrafya, sahip olduğu doğal güzellik ve tabiat unsurlarıyla çok zengin bir bölgedir. Öyle ki görülebilecek en ufak bir manzara dahi bize doğanın akıl almaz dünyasını hatırlatır. Antalya’da bulunan Yanartaş da sahip olduğu doğal alevleriyle bunun en önemli örneklerinden biri.
1. Bulunduğu bölge
Doğa gizeminin bir parçası olan Yanartaş, Antalya’nın 55 kilometre güneyindeki Çıralı’nın kuzeybatısında yer alıyor. Antalya – Kumluca istikametinde yer alan Ulupınar köyünden sapınca Yanartaş ve Olimpos’a varabilirsiniz.
2. Yanartaş’ın sırrı
Yöre insanının kısaca ‘’Yanar’’ dediği bu kayaların asırlardır yandığı ve hiç sönmediğine inanılır. Hemen anlaşılacağı üzere adı da buradan gelir. Yapılan çalışmalar, kayaların bu çok uzun zaman boyunca nasıl yandığını gösteriyor: Bu alevin kaynağı metan gazıdır. Yer altından yukarı doğru sızan gaz buradaki kayaları yakmaktadır. Yanartaş özellikle bilim insanlarının kafalarını uzun bir zaman karıştırdı. Çünkü, buradaki jeolojik durum bir metan gazını oluşturabilecek özelliklere sahip değildi.
3. Giuseppe Etiope’nin çözdüğü gizem
Yanartaş’ın bir metan gazına kaynaklık edebilecek özellikleri olmadığı görüşü uzun süre devam ettiyse de işler kısa bir zaman önce değişti. Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden Jeolog Giuseppe Etiope bu konuyu aydınlattı: Yanartaş’ın yüzeyinin hemen altında bulunan rutenyum elementi, metan gazı için bir katalizör görevi görüyor. Yani rutenyum, metan gazına kaynaklık ediyor.
4. Yunan mitolojisinde Yanartaş
Olimpos gibi antik bir kentte bulunan Yanartaş elbette klasik Yunan kültürünün de önemli bir parçasıdır: Zeus, Olimpos Dağı’nda oğulları arasında bir müsabaka yaptırır. Zeus’un oğlu Herakles yarışmada birinci gelir ve olimpiyat meşalesinin tutuşturulmasında da Yanartaş’tan faydalanılır.
5. Homeros efsanesi
Farklı farklı çağlarda, pek çok ünlü düşünür ve gezgine konu olan Yanartaş’ın en köklü hikayelerinden biri Homeros’un efsanesidir. Buna göre; Ephyra kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes kardeşi Belleros ile avlanırken, yanlışlıkla Belleros’u öldürür. Vicdan azabından kendini kaybeden Hipponoes, ülkesinden kaçmak durumunda olduğu için Tipins kralına sığınır. Yakışıklı Hipponoes, Tipins kralının karısı tarafından arzulanmasına rağmen kraliçeyi reddedince, kraliçe Hipponoes’e iftira atar ve eşine şikayet eder. Kral bunun üzerine Hipponoes’i, Likya kralı olan kayınpederi Lobates’e gönderir ve durumu bir mektupla izah eder. Bunun üzerine Lobates, başı aslan, vücudu keçi, kuyruğu yılan ve ağzından sürekli alevler çıkaran Chimera (Çıralı) adlı canavara, Hipponoes’i öldürmesini emreder. İşte Homeros’un efsanesinde Yanartaş; ağzından durmaksızın alevler saçan Chimera’dır.
6. Evliya Çelebi’nin tasviri
Birbirinden farklı yazarın görüp aktardığı Yanartaş, Evliya Çelebi’nin de etkilendiği bir doğa parçasıdır. Çelebi bu bölgeyi: ‘’Gece vakitleri Mısır’dan ve Kıbrıs’tan gelen gemiler yüz mil uzaktan bu alisileri görür, selamette olduklarını bilir, sevinirler. Mucize bu, kim ki ateşlerin yanına bir adam varsa, bir ateş daha ortaya çıkar. İki, üç yahut on adam varsa, o kadar ateşler ortaya çıkar. Kükürt gibi kokusu vardır. Ama insan bedenine zarar vermez ve bunu seyreden insanlar gidince önceki ateşler kalır, sonradan çıkan ateşler kaybolur.‘’ şeklinde tarif etmiştir.
7. Geceleri Yanartaş
Her mevsim ve zaman diliminde görüp büyülenebileceğiniz Yanartaş’ın güzel saat alternatifleri de yok değil. Yerlisi başta olmak üzere ziyaretçiler genellikle geceleri geliyorlar. Ama unutmamak lazım ki Yanartaş’a gidilen orman yolunda yanınızda mutlaka el feneri bulundurmanız gerekiyor.
8. Yanartaş’ta yapılabilecekler
Yanartaş’ın bulunduğu tepede herhangi bir tesis yok. Ama doğanın kendisinden faydalanarak güzel bir zaman geçirebilirsiniz: En popüler aktivite alevlerin üzerinde yiyeceklerinizi kızartmak. Bunun dışında etrafı da gezebilirsiniz.
9. Konaklama
Yanartaş’a yakın bir mevkide kalmak istiyorsanız, en yakında Çıralı bulunuyor. Burada genellikle pansiyon ve bungalov evlerden oluşan konaklama tesisleri var. Gideceğiniz zamana göre değişmekle birlikte pansiyonlar da ekonomik.