Adeta bir antik kentler cenneti diyebileceğimiz Antalya, sadece doğa güzellikleriyle değil, tarihi dokusuyla da dikkat çeken en önemli şehirlerden biridir. Attalos yurdu anlamına gelen Antalya, Pamfilya, Kilikya, Antik Lidya ve Pisidya bölgelerinin kesişiminde yer alıyor. Dolayısıyla Antalya antik yerler açısından sadece ülkemiz için değil, dünyanın da tarihi en zengin şehirlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Sizler için Antalya’da kesinlikle görmeniz gereken antik kentleri bir araya getirdik. İşte Antalya antik kentler.
1. Aspendos Antik Kenti
Antalya’nın Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda bulunan Aspendos, MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Buradaki tiyatro ise MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Antalya antik kentler arasında bulunan Aspendos, çok önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunduğu için her çağda ele geçirilmeye çalışılmıştır. Aspendos’taki en önemli yapı tiyatrodur. Çünkü bu tiyatro, günümüze kadar ulaşmayı başaran en iyi şekilde korunmuş açık hava tiyatrosudur.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Aspendos Antik Kenti: Tarihi, Konumu, Yol Tarifi ve Giriş Ücreti”
2. Perge Antik Kenti
Bir dönem Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış olan Perge Antik Kenti, Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunuyor. 1946 yılından beri kazılar yapılan Perge, Helenistik dönemin en güzel ve en zengin kentleri arasında yer alıyordu. Şehirdeki akropolisin Tunç Çağı’nda yapıldığına inanılıyor. Ayrıca Hititler döneminde Parha olarak bilinen Perge, Yunan matematikçi Pergeli Apollonius’un memleketidir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Perge: Tunç Çağından Bugüne Yaşayan Antik Kent”
3. Olympos Antik Kenti
Genç Tunç Çağı’nda Likya halkının yaşadığı Olympos Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Tahtalı dağının 10 km kuzeyinde yer alıyor. Antik dünyanın en eşsiz kentlerinden biri olan Olympos Antik Kenti, Phaselis Antik Kenti’nden sonra Antalya’daki en önemli ikinci liman kentidir. Ayrıca yapılan tüm araştırmalara rağmen antik kentin tam olarak kuruluş tarihi bilinmemektedir.
4. Side Antik Kenti
Antalya antik kentler arasında yer alan Side Antik Kenti, Antik Pamfilya bölgesinde bir yarımada üzerine kurulmuştur. Büyük İskender’in Anadolu seferine çıktığı zamanlarda antik kent ona kapılarını açmış ve zaman geçtikçe büyük bir sikke basım merkezine dönüşmüştür. Side Antik Kenti’nin MÖ 2. yüzyıl civarlarında çok önemli bir kültür ve eğitim merkezi olduğu düşünülüyor. Tarih boyunca zaman zaman korsanların eline geçen antik kent, tapınakları, büyük kapısı, tiyatrosu ve anıtsal caddeleri ile dikkat çekiyor.
5. Myra Antik Kenti
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Myra, antik bir Likya kentidir. Myra Antik Kenti, Likya döneminden kalan kaya mezarları, Roma döneminde inşa edilen tiyatrosu ve Bizans döneminden günümüze kadar ulaşmayı başaran Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Myra’da bulunan sikkeler, Likçe yazıtlar ve kaya mezarlar, Myra’nın İsa’dan önce 5. yüzyıldan itibaren var olduğunu kanıtlar niteliktedir.
6. Phaselis Antik Kenti
Antalya antik kentler arasında bulunan Phaselis Antik Kenti’nin küçük bir yarımada üzerine M.Ö. 7. yüzyılda Rodoslu kolonistler tarafından kurulduğu düşünülüyor. Coğrafi konumu gereği antik dönemde Antalya’nın güney bölgesindeki en önemli liman kentiydi. Phaselis bazen Likya bazen Pamfilya bölgesi şehri olarak gösterilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda her iki bölgenin de sınırları içerisinde yer aldığı görülmüştür.
7. Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti, Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda bugünkü Gelemiş Köyü’nde bulunuyor. Bir Likya kenti olan Patara, Likya Birliği’nin başkentliğini yapmıştır. En önemli özelliklerinden biri; Likya Birliği’nin üç oy hakkına sahip altı kenti arasında olmasıdır. Patara Antik Kenti’nde 1988 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Kentin tarihsel ve arkeolojik değerlerinin yanı sıra, burası caretta carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bıraktığı nadir sahillerden biri olma özelliğini taşır.
8. Termessos Antik Kenti
Antalya antik kentler arasında bulunan Termessos, Güllük Dağı’nda doğal bir platform üzerine kurulmuştur ve deniz seviyesinden ortalama 1.150 metre yüksekliktedir. Luvilerin soyundan gelme Solymler tarafından kurulan Termessos, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biridir. Antik kentin tarih sahnesine çıkması ise Büyük İskender sayesinde olmuştur. Büyük İskender, M.Ö. 333 yılında şehri kuşatmıştır. Fakat Termessoslular çok güçlü bir savunma yapmış ve şehri teslim etmemişlerdir. Ptolemyler, Büyük İskender öldükten sonra şehri almayı başarmışlardır.
9. Xanthos Antik Kenti
Antalya antik şehirler arasında bulunan Xanthos, bir Likya antik kentidir ve Antik Çağ’da Likya’nın başkenti olmuştur. Kaş’ın Kınık Köyü’nde bulunan antik kent, UNESCO tarafından ’Dünya Kültür Mirası’ listesine alınmıştır. Homeros, Sarpedon tarafından yönetilmiş olan Xathosluların Troya savaşlarına katıldıklarını anlatmıştır. Fakat yıllarca yapılan kazılar sonucunda elde edilen buluntular şehrin MÖ. 8. yüzyıl civarlarında kurulduğunu ortaya koymuştur. Buna rağmen, Xanthos Antik Kenti hakkında çok fazla bilgi olmasa da, araştırmacılar şehrin MÖ 1200’lü yıllarda kurulduğu düşünmektedir.
10. Letoon Antik Kenti
Letoon Antik Kenti, Fethiye’den 65 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antik Çağ’da Likya’nın dini merkezi olan kent, diğer antik kentlere göre küçük olmasına rağmen Likya’nın en büyük idari merkezi oldu. MÖ 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kent, Xanthos’a 6 kilometre uzaklıktadır. Letoon Antik Kenti’ndeki en önemli yapı Helenistik döneme ait olan tiyatrosudur. Ayrıca Letoon Antik Kenti, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
11. Antiochia ad Cragum Antik Kenti
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Akdeniz kıyısında, Antik Çağ’da Dağlık Kilikya ismiyle bilinen bölgede yer almaktadır. Antik kentin ismi, MS 1. yüzyılda yaşamış olan Kommagene Kralı IV. Antiochus’dan gelir. Üç yükselti üzerinde bulunan kentin kalıntılarının birinci bölümünde kilise kalıntıları, agora, hamam, sütunlu cadde ve zafer takı görülür. İkinci bölümde Klikya bölgesine özgü nekropol alanı bulunur. Üçüncü bölümde ise Orta Çağ kale kalıntıları vardır.