Dünyanın en prestijli ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Nobel Edebiyat Ödülü, bu yıl 82 yaşındaki Fransız yazar Annie Ernaux’ya verildi. Uzun yıllardır edebiyat alanında önemli eserler veren Ernaux, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Fransız kadın yazar unvanını da eline geçirdi. Bununla birlikte Ernaux, yaklaşık 10 milyon İsviçre kronu değerindeki para ödülünün de sahibi oldu. Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmadan önce de çok sayıda önemli ödül kazanan Ernaux, çağdaş Fransız edebiyatının en önemli isimlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İşte, Annie Ernaux hakkında bilmeniz gerekenler…
Annie Ernaux, 1940 yılında Fransa’nın Normandiya bölgesindeki Lillebonne’da dünyaya geldi
İşçi sınıfına mensup bir ailede dünyaya gelen Ernaux, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını işçi sınıfından insanların arasında geçirdi. Yoksul ama hırslı çocukluk yılları ve bu dönemde yaşadıkları yazarın edebi eserlerinde sıklıkla kullandığı temalardan biri olan sınıf çatışmasına kaynaklık etti…
Üniversitede sınıf öğretmenliği alanında eğitim gördü
Daha sonra modern edebiyat alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bundan sonraki dönemde uzun yıllar boyunca farklı kurumlarda edebiyat öğretmeni olarak çalıştı.
Annie Ernaux, “Les Armoires vides” (Boş Dolaplar) isimli ilk kitabını 1974 yılında yayımladı
Yazarın bu ilk eseri, yoğun olarak otobiyografik unsurlar içeriyordu. Bununla birlikte Ernaux, sonraki yapıtlarında da otobiyografik unsurlara sıklıkla yer verdi…
Kadın özgürlüğü, cinsellik, evlilik, kürtaj, sınıf atlama, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi kavramlar Ernaux’nun eserlerindeki başlıca temalar arasındaydı
Yazar bu kavramları, otobiyografik unsurlarla birleştiriyor ve kendi kişisel deneyimlerinden de yola çıkarak edebi açıdan güçlü eserler ortaya koyuyordu. Bunların dışında eserlerinde, yaşadığı dönemdeki toplumsal yapıyı da ustalıkla okuyucuya aktarıyordu…
1984 yılında yayımladığı “La Place” (Babamın Yeri) isimli ikinci romanıyla Renaudot Ödülü’nün sahibi oldu
Babamın Yeri, yazarın küçük bir Fransız kasabasında geçen hayatına, buradaki yaşam deneyimlerine ve babası ile kurduğu ilişkiye odaklanan otobiyografik bir eserdi. Çeşitli temalar etrafında şekillendirerek okuyucuya aktardığı kişisel deneyimler, Annie Ernaux’nun edebiyat alanında öne çıkan eserler ortaya koymasına olanak sağlıyordu…
Edebiyatın aynı zamanda politik bir eylem olduğuna inanan Annie Ernaux; kurgu, gerçek, toplum ve kişisel deneyimler arasında güçlü bir bağ kuran eserleriyle tanındı
Evlilik, hastalık ve aile bireylerini kaybetmek gibi kişisel deneyimlerini toplumsal fakat nostaljik olmayan, gerçekçi bir düzleme oturtan eserler inşa etti. Böylece okuyucuya, kendi kişisel yaşamından izler taşıyan fakat aynı zamanda toplumsal eşitsizliklere de dikkat çeken eserler sundu. Bu bağlamda utanç, aşağılanma ve kimlik arayışı gibi temalara da eserlerinde yer verdi.
Annie Ernaux, pek çok insan tarafından “başyapıtı” olarak kabul edilen “Less Annees” (Seneler) isimli kitabını 2008 yılında yayımladı
Bu kitap, pek çok okuyucu ve eleştirmenler tarafından beğeni ile karşılandı. Bununla birlikte yazarın uluslararası çapta büyük bir şöhrete kavuşmasını sağladı. Ernaux, ilk kez bu eserinde kendisinden üçüncü tekil şahıs olarak bahsediyordu. Edebiyat çevrelerinde büyük yankı uyandıran Seneler, II. Dünya Savaşı’nın sonundan 2000’lerin başına kadar Fransız toplumundaki değişimi ilginç açılardan ele alıyordu. Öte yandan Ernaux, Seneler isimli romanıyla çok sayıda prestijli ödül kazandı, çok sayıda ödül için de aday gösterildi…
Nobel Edebiyat Ödülü, “kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmasını ve kolektif kısıtlamalarını cesaretle ve klinik bir netlikle ortaya koyduğu için” Ernaux’ya verildi
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ve Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamayla Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Annie Ernaux, ödülü kazanan 16. Fransız yazar oldu. Ancak Ernaux, ödülü kazanan ilk Fransız kadın yazar konumunda. 82 yaşındaki Annie Ernaux, ödülü kazandıktan sonra yaptığı açıklamada, çok şaşırdığını ve ödülü kazanan ilk Fransız kadın olmanın büyük bir sorumluluk olduğunu dile getirdi…