Tarih, onlarca sıra dışı hayatta kalma hikâyesi ile dolu. Bu hikâyelerin hemen hepsi ise ilham verici. İşte Annette Herfkens isimli kadın da ilham verici bir hayatta kalma öyküsünün başrolünde yer alan isimlerden biri. Herfkens, 1992 yılının kasım ayında 13 yıldır birlikte olduğu sevgilisi ile birlikte eski bir Sovyet uçağına bindi. 25 kişilik yolcu kafilesinin yanı sıra 6 kişilik mürettebat da uçaktaydı. Ne var ki normal şartlarda yalnızca bir saat sürmesi planlanan bu uçuş hiçbir zaman tamamlanamadı. 16 yaşındaki Sovyet yapımı Yakovlev Yak-40, Vietnam ormanlarına çakılmıştı. Trajik kazadan kurtulan tek kişi ise Annette Herfkens olmuştu. Ancak bu henüz yalnızca bir başlangıçtı. Genç kadının 192 saat boyunca türlü tehlikelerle dolu Vietnam ormanlarından da sağ çıkması gerekecekti. İşte Annette Herfkens’in hayatta kalma hikâyesi.
Annette Herfkens 1961 yılında Venezuela’da, Hollandalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi
Yaşamının ilk yıllarını ise Hollanda’da geçirdi. Takip eden yıllarda Hollanda’da hukuk öğrenimi gören Herfkens, üniversiteden mezun olduktan sonra bir banka için çalışmaya başladı.
Annette Herfkens, işinde son derece başarılı bir hukukçu olarak dikkat çekiyordu
Öyle ki bir Hollanda bankası tarafından yurt dışına gönderilen ilk kadın yönetici ünvanı kendisine aitti. Herfkens işi gereği, dünyanın dört bir yanına seyahat ediyordu.
Herfkens bu dönemde, üniversitede tanıştığı Willem Van Der Pas isimli bir adamla birlikteydi
Pas ise başarılı bir bankacıydı. O da tıpkı Herfkens gibi işi gereği sık sık yurt dışı seyahatlerine çıkıyor, belirli dönemlerde yurt dışında çalışıyordu. 1992 yılında Annette Herfkens İspanya’da, uzun yıllardır birlikte olduğu sevgilisi Willem Van Der Pas ise Vietnam’da çalışıyordu. Aynı yılın kasım ayında bir araya gelmeye karar verdiler.
Ne var ki bu karar Willem Van Der Pas’in yaşamını kaybetmesine, Herfkens’in yaşamının ise bütünüyle değişmesine neden olacaktı
Genç çift, uzun süren bir ayrılığın ardından 1992 kasımında Vietnam’da buluştu. Vietnam’da küçük bir sahil kenti olan Nha Trang’e gitmek üzere harekete geçtiler.
İkili Tan Son Nhat Uluslararası Havaalanında Sovyet yapımı Yakovlev Yak-40 yolcu uçağına bindi
Uçakta kendilerinden başka 25 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyordu. Yolculuğun normal şartlarda bir saat sürmesi gerekiyordu. Ne var ki bu uçuş hiçbir zaman tamamlanamadı.
Vietnam Havayollarının 447 sefer sayılı uçuşu, Nha Trang şehrindeki havaalanına kısa bir mesafe kala yere çakıldı
Uçak, Vietnam’ın türlü tehlikelerle dolu ıssız ormanlarından birine düşmüştü! Yolcuların büyük bölümü uçağın yere düştüğü ilk anda hayatını kaybetti.
Ancak Willem Van Der Pas ile Annette Herfkens’in de aralarında bulunduğu birkaç kişi hayatta kalmıştı
Fakat dakikalar ilerledikçe sağ kalanlar da hayatını kaybetti. Willem Van Der Pas de yaşamını kaybedenlerden biriydi. Ancak Herfkens nefes almaya devam ediyordu. Trajik uçak kazasından sağ olarak kurtulmayı başaran tek kişiydi.
Genç kadının kaburgaları ve çenesi kırılmış, ciğerlerinden biri ağır hasar almıştı. Ancak ölmemişti
Etrafında sağ kalan herkesin birer birer öldüğüne tanık olan Herfkens, yaşadığı travmanın etkisinden kurtulmak için yoğun bir mücadele verdi
Enkaz yığınını geride bıraktı ve hayatta kalabilmek için Vietnam’ın gizemli ve tehlikeli ormanlarına doğru harekete geçti
Bu zorlu mücadele hakkında, “Sevgilim için yas tutuyor olsam da hayatta kalmaya odaklandım, başka bir alternatifim yoktu.” diyecekti. Öyle de yaptı. Yalnızca hayatta kalmaya odaklandı ve tam 192 saat sürecek zorlu macera bu şekilde başlamış oldu.
Herfkens, ilk etapta içme suyu ve yiyecek bulabilmek için harekete geçti
Ormanın tehlikeleri ise aklının ucundan geçmiyordu. Herfkens ormanda geçirdiği günler hakkında daha sonra “Anın içinde kaldım, beni bulacaklarına güvenmiyordum. Ya kaplan gelirse diye düşünmedim kaplan geldiğinde bununla ilgileneceğim dedim. Ya ölürsem, diye düşünmedim. Öldüğümde bunu göreceğim diye düşündüm.” şeklinde bir açıklama yapacaktı.
Annette Herfkens, Vietnam ormanlarında tek başına geçirdiği 192 saatin ardından enkaz alanında bir polis memuruna rastladı
Kısa süre sonra ise diğer yetkililer de enkaz alanına ve Herfkens’in bulunduğu bölgeye ulaştı. İşte bu talihsiz kadının zorlu hayatta kalma mücadelesi bu şekilde sona erdi.
Herfkens, yoğun bir iyileşme sürecinin ardından İspanya’daki işine geri döndü
Takip eden süreçte ise bir meslektaşı ile evlendi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrine taşındı. İlham veren hayatta kalma öyküsünü 2014 yılında kaleme aldığı Turbulence: A True Story of Survival adlı bir kitapta paylaştı.
Kaynak: 1