Kıvrak zekası ve dillere destan güzelliğiyle Kral VIII. Henry’yi büyüleyen Anne Boleyn’i muhtemelen duymuşsunuz. Daha öncesinde duymadıysanız, Kral VIII. Henry’nin Anne Boleyn uğruna Papa’ya rest çekip İngiliz Kilisesi’ni kurduğunu belirtelim. İlk başta ne kadar romantik gelse de VIII. Henry’nin oldukça acımasız bir kral olduğunu da söyleyelim. Öyle ki hükümdarlığı sırasında tam 70.000 kişiyi infaz ettirdi. Ne yazık ki bu kişilerin arasında eşleri de var. Boleyn kızıyla evlenebilmek için koca ülkenin dinini değiştirse de sonunda Anne Boleyn’in öldürülmesine neden oldu. Popüler kültürde birçok filme ve kitaba konu olan Anne Boleyn tıpkı Henry gibi oldukça ilginç bir karakter. Zeki, güzel ve acımasız… Gelin onu biraz daha yakından tanıyalım.
Anne Boleyn kimdir?
VIII. Henry’nin ikinci eşi olan Anne Boleyn, 1501 yılında Sir Thomas Boleyn ve Elizabeth Howard’ın kızları olarak Hever Kalesi’nde dünyaya geldi. Thomas Boleyn kendisini çok iyi yetiştirmiş ünlü bir diplomattı ve Henry’nin yakın dostuydu. Bu nedenle diğer ülkelerin liderleriyle de yakın temas halindeydi. Babası sayesinde Anne Boleyn, pek çok Avrupa ülkesinde bulundu. Çok küçük yaşta Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian’ın kızı Habsburglu Margaret’in nedimesi olarak Hollanda’ya gitti. Ardından Kraliçe Mary ve Kraliçe Claude’nin nedimesi olarak Fransa’da hayatına devam etti. 1515 yılında kuzeni James Butler ile evlenmek için tekrar İngiltere’ye döndü. Fakat bu evlilik gerçekleşmedi.
Anne saraya döndüğünde kralı güzelliği ve zekasıyla büyülemişti. Kısa bir süre sonra kral, Anne’i kendisiyle evlenmeye ikna etti. Ancak ortada bir sorun vardı. Kral VIII. Henry zaten evliydi. Papa, Aragonlu Catherine ile Henry’nin boşanmasına izin vermiyordu. Henry için uzun bir süre Papa’yı ikna etmeye çalışmakla geçti. Fakat bir an önce Anne ile kavuşmak istiyordu. Sonunda İngiltere’yi Katolik Kilisesi’nden ayırarak yeni bir kilise kurdu. Çözüm muhteşemdi. Artık evlenmelerinin önünde hiçbir engel bulunmuyordu.
Anne Boleyn, 1 Haziran 1533 günü taç giydi ve İngiltere’nin yeni kraliçesi oldu. İki sene sonra, ileride İngiltere’nin hükümdarı olacak olan I. Elizabeth dünyaya geldi
Henry, bir erkek çocuk beklediği için hayal kırıklığına uğramıştı. Bu sırada Anne, Aragonlu Catherine’in kızı Mary’i tehdit olarak gördüğü için saraydan uzaklaştırdı. Sürekli ondan “lanetli piç” olarak bahsediyordu. 1534 yılında Anne tekrar hamile kaldı. Ancak bebek, annesinin karnında tutunamadı. Bu olayın ardından Henry başka kadınlara yönelmeye başladı. Anne birkaç kez daha düşük yaptıktan sonra kralın gözünden tamamen düşmüştü. Kral boşanabilmek için eşini zina yapmakla suçluyordu. Dönemin önde gelen birkaç ismini kraliçenin aşığı olmakla suçladı. İnsanlara işkence ederek Anne Boleyn’e iftira atılmasını sağlıyordu. Henry’nin bu acımasız yöntemi kısa bir süre sonra işe yaradı. Anne Boleyn; vatana ihanet, zina ve ensest gibi suçları işlediği gerekçesiyle Londra Kulesi’ne kapatıldı. 17 Mayıs 1536’da idam edildi.
Peki Anne Boleyn’in hayat hikayesi bunlarla mı sınırlı? İşte Anne Boleyn hakkında muhtemelen daha önce hiç duymadığınız ayrıntılar…
Büyükbabası Geoffrey Boleyn bir şapkacıydı
Boleynler, Norfolk köyünde yaşayan mütevazi kökenlere sahip bir aileydi. Anne’in büyük büyükbabası; efendisinin arazisine izinsiz girmek ve malikaneden ücretsiz su almak gibi nedenlerle birkaç kez malikane mahkemesinin önüne çıkarılmıştı. Ancak küçük oğlu Geoffrey Boleyn, 1430’lu yılların Londra’sında bir şapkacı kuracak kadar zengindi. Geoffrey Boleyn’in şansı yaver gidiyordu. 1435’te prestijli Mercer’s Company’e katılarak kariyerinde büyük bir adım attı. Zenginlik ona statü getirmişti. Öyle ki Londra Belediye Başkanı dahi oldu. Ayrıca Norfolk’taki Blickling malikanesini satın alarak, çocuklarına ve torunlarına muhteşem bir miras bıraktı.
Anne Boleyn neredeyse kuzeni James Butler ile evlenecekti
Anne’in hayatının bir kısmı Fransa’da geçmişti. 1522 yılında kuzeni James Butler ile evlenmek için ülkesi İngiltere’ye döndü. Ancak Anne’in babası Sir Thomas Boleyn ve James’in babası Piers, Ormond Kontluğu üzerinde aynı anda hak iddia edince ilişkiler gerildi. Piers, Anne ve James evlenirse bu anlaşmazlığın son bulacağını düşünüyordu. Ancak Boleynler bu konuda isteksizdi. Anne’in kralla olan ilişkisi sayesinde 1528’de Thomas Boleyn, Ormond Kontu olmayı başardı.
Anne Boleyn’in annesi Elizabeth Howard’ın VIII. Henry’nin metresi olduğu iddia ediliyor
Anne’in kız kardeşi Mary’nin bir süre VIII. Henry ile ilişkisi yaşadığını bilmeyenimiz yoktur. Ancak anne Elizabeth Howard’ın da kralla samimi ilişkiler kurduğunu iddia eden çağdaş söylentiler bulunuyor. Hatta Anne Boleyn’in VIII. Henry’nin kızı olduğunu iddia edenler dahi var. Bu söylentilerin kaynağı 1533 yılından günümüze ulaşan bir belge. Bu belgede Londralı bir kuyumcu Elizabeth ve kral arasında ilişki olduğunu iddia ediyor. Ancak tarihçiler bu konuda iki kutba ayrılmış durumda. Elizabeth Howard, kraldan birkaç yaş büyük. Bu nedenle Elizabeth ile kral arasında bir ilişki olması pek mümkün görünmüyor. Çünkü o dönemde erkekler kendilerinden çok daha küçük kadınlarla birlikte olmayı tercih ediyordu.
Anne Boleyn neredeyse terleme ateşi hastalığından ölüyordu
16. yüzyılda Sweating Sickness olarak da bilinen terleme ateşi hastalığı İngiltere’de bir dizi salgına neden oldu. Bir tür grip olarak tanımlanabilecek bu hastalık Tudor dönemi İngiltere’sinde genç ve sağlıklı insanları hızlı bir şekilde öldürüyordu. VIII. Henry bu hastalıktan çok korkuyordu. Öyle ki eşi Anne Boleyn’in hizmetçilerinden biri bu hastalık nedeniyle öldüğünde Anne’den kaçmak için uzun bir yolculuğa çıktı. Gerçekten de kısa bir süre sonra Anne’in enfekte olduğu anlaşıldı. Henry, karısını tedavi ettirebilmek için ülkenin en ünlü doktorlarını seferber etti. Hastalığın tehlikeli doğası göz önüne alındığında Anne hayatta kaldığı için şanslıydı. Çünkü yakın çevresindeki herkes terleme ateşi hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Boleyn ailesinde birden fazla Anne Boleyn isminde insan vardı
Anne, Boleyn ailesinde popüler bir isimdi. Büyük büyükannesi Anne Hoo, ilk Anne Boleyn’lerden biriydi. Kraliçe Anne Boleyn’in ayrıca Sir John Shelton ile evlenen teyzesinin adı da Anne Boleyn’di. Ayrıca kuzenleri ve yeğenleri arasında da Anne Boleyn ismini kullananlar bulunuyordu.
Kral Henry’nin üçüncü karısı Jane Seymour, Anne Boleyn’in kuzeniydi
Şaşırtıcı bir şekilde Anne’in annesi Elizabeth Howard ve Jane Seymour’un annesi Margery Wentworth kuzenlerdi. İki kuzen Yorkshire’daki Hutton Kalesi’nde birlikte büyüdüler. Oradayken bu iki kuzen, şair John Skelton’un dikkatini çekti. Skelton, Elizaberth’i “şehvetli, hoş ve bilge” olarak tanımlarken Margery’i “iyi huylu, uysal ve nazik” şeklinde nitelendirdi. Her ne kadar anneleri birlikte büyümüş olsa da Anne Boleyn ve Jane Seymour arasında bir ilişki bulunmuyordu. Yine de bu durum kuzen olduklarını gerçeğini değiştirmiyor…
Anne Boleyn istemeden Sir Francis Weston’ın tutuklanmasına neden oldu
Anne’in evinde müzisyen olan Mark Smeaton, 30 Nisan 1536’da hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandı ve işkence gördü. Smeaton’un çevresindeki herkes de sorguya çekildi. Sonunda Anne’e iftira atıldı, zina ve ensest ile suçlanarak tutuklandı. Hapishanedeyken Henry Norris ile yaptığı konuşmalarından bahsetti. Bu sırada Anne’in tüm konuşmaları kaydediliyordu ve doğrudan kral Henry’e bildiriliyordu. Böylece Anne Boleyn istemeden Francis Weston’u da soruşturmaya dahil etmişti. Hiçbir suçu olmasa da hem Weston hem de Anne Boleyn kısa bir süre sonra idam edildi.
Anne Boleyn’in kız kardeşi Mary, VIII. Henry’nin bir kızını doğurmuş olabilir
Anne Boleyn’in kız kardeşi Mary hakkında nispeten az şey biliniyor. Ancak o Tudor mahkemesinin tam kalbinde yer alıyor. Alison Weir, Mary Tudor’u konu aldığı kitabında Katherine Carey’in Henry ve Mary’nin kızı olduğunu iddia ediyor. Yine de Weir’in sunduğu kanıtlar oldukça basit. Bu nedenle konu tarihçiler tarafından araştırılmayı bekliyor.
Bu listelerimiz de ilginizi çekebilir:
Tudor Hanedanlığının Entrika Dolu İlişkileri: İngiltere Kraliçesi Mary Tudor ve 5 Üvey Annesi