Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan geleneksel Türk hamamları, zamanında hem kişisel temizliğin sağlandığı hem de sosyal bir aktivite olarak toplumsal hayatta önemli bir rol oynuyordu. Türk hamamları genellikle üç bölümden oluşur: soğuk bölüm (soyunma odası), sıcak bölüm (buhar odası) ve ılık bölüm (yıkanma odası). Bu hamamlar, hem fiziksel temizliği hem de sosyal etkileşimi desteklemek için kullanılmıştır. Osmanlı toplumunda hamamlar, insanların bir araya gelip sohbet ettiği, rahatladığı ve temizlendiği önemli mekanlar olmuştur. Kültürümüzde bu kadar önemli bir yeri olan hamamlar elbette başkentimizin çeşitli noktalarında da bulunuyor. Bugün sizinle Ankara hamamları ile ilgili bir yazı hazırladık! Detayları birlikte inceleyelim?
1. Eski Hamam (Tarihi Eynebey Hamamı)
Ankara hamamları yazımıza başkentimizin oldukça ünlü ve tarihi bir hamamı ile başlıyoruz. Saklı bir tarih parçası olarak Gazi Lisesi’nin karşısında yıllardır ayakta duran Eynebey Hamamı, zamanın izlerini taşıyor. Harap olmuş duvarları arasında, geçmişin anıları hala canlılıkla varlığını sürdürüyor. Bu tarihi yapı, soyunma odasının yıkılmış duvarlarına rağmen, soğukluk, sıcaklık ve külhan kısımlarıyla dimdik ayakta duruyor.
Mimari incelikleriyle 15. yüzyıla dayandığı düşünülen bu yapı, dikkat çekici bir yapısal ustalık barındırıyor. Dikdörtgen planlı soyunma odasının ahşap tavanı, günümüze kadar sağlam kalan dört korint başlıklı sütunla desteklenmiş. Bu mekânın büyüklüğü ve etkileyici mimarisi insanı geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Soyunma odasının bir köşesinde yer alan soğukluk bölümü, kare planlı hücrelerle çevrili ve girişindeki kapıyla merak uyandırıyor.
Göz alıcı kubbeler, geçmişin gizemini yansıtırken, tuvaletlere ait olduğu düşünülen küçük hücreler, hamamın yaşam döngüsünü hatırlatıyor. Sıcaklık bölümü ise dört eyvanlı bir yapıya sahipken, zamanla değişime uğramış. Kuzey ve güneydeki eyvanlar kapatılarak, yapı iki eyvanlı hale getirilmiş. Merkezdeki kubbeli bölüm ise dört köşesindeki küçük hücrelerle bir bütünlük sağlıyor. Bu bölümün en sonunda ise hamamın doğu cephesinde yer alan beşik tonozlu sıcak su sarnıcı ve külhan bulunuyor.
2. Karacabey Hamamı
Tarih kokan taş duvarlar arasında zamanın derinliklerine yolculuk yapmak gibiydi Karacabey Hamamı’na gitmek. Talatpaşa Bulvarı’nın gürültüsünden uzaklaşıp, 1444 yılında yükselmiş bu tarihi eserin muazzam detayları gerçekten büyüleyici. Hamamın simetrik düzeni, batıda konumlanmış soyunma odalarıyla başlıyor. Ahşap çatılarının altında yer alan bu odalar, dört bir yana dağılan ışık huzmeleri ile aydınlanıyor. İç mekanda piramit şeklindeki tavan, dışarıda sadece basit bir çatı gibi görünse de içerideki piramit yapısıyla dikkat çekiyor. Erkeklerin bölümü, girişini büyük nişli bir kapıyla soğukluk alanına açıyor. Dikdörtgen planlı soğukluk hücresinin kubbesine ulaşım, üçgen yüzeylerle şekillendirilmiş girişlerden sağlanıyor. Kadınlar sıcaklık bölümünde, tonozlu eyvanlar erkekler bölümündeki gibi değil, yalnızca kuzey ve güney yönlerinde yer alıyor. Doğu kısmında ise kubbeli halvet hücreleriyle kadınlar bölümü tamamlanıyor.
İlginizi çekebilir:
Ankara Hamamönü Gezi Rehberi: Nasıl Gidilir, Nereler Gezilir?
3. Şengül Hamamı
Ankara hamamları yazımıza devam ediyoruz. İstiklal Mahallesi’nin tarihi dokusunda bir inci gibi parlayan Şengül Hamamı, zamanın izlerini taşıyan duvarlarıyla adeta bir zaman yolculuğuna davet ediyor. Acı Çeşme Sokak’ta konumlanmış bu çifte hamam, günümüzde İstiklal Caddesi’nin bir parçası olarak yer alıyor. Kadınlar ve erkekler için ayrılan bölümleriyle yapılmış olan bu hamam, geçmişten günümüze birçok değişiklik geçirmiş.
İncelemeler, binanın 19. yüzyılda inşa edildiğini gösteriyor. Hamamın farklı bölümleri arasında yapılan teknik ve malzeme analizleri, soyunma odalarının daha eski olduğunu düşündürüyor; hatta 16 – 17. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Erkekler bölümündeki soyunma odalarının duvarları, keskin kemerli nişlerle süslenmiş. Oval kubbeli soğukluk kısmının sağında ise tuvaletler bulunuyor. Sıcaklık bölümü ise büyük bir kubbenin etrafında üç eyvanla çevrili. Kadınlara ait soyunma odası, erkekler bölümünden biraz daha küçük ve L şeklinde tasarlanmış. Soğukluk, soyunma ve sıcaklık odaları, çift cephe duvarlarla çevrelenmiş. Sıcaklık bölümü ise büyük bir kubbenin iki eyvanla buluştuğu ve üç halvet hücresine sahip.
4. Yenişehir Hamamı
Ankara’nın gizli incisi, Yenişehir Hamamı, adıyla müsemma bir tarih ve rahatlama yuvası. 1970’ten günümüze uzanan köklü mirasıyla Osmanlı hamam geleneğini modern dokunuşlarla buluşturuyor. Bu mekân, sadece bir hamam değil; adeta bir yaşam tarzını ve şehrin stresinden uzaklaşmanın, sağlıklı bir hayata adım atmanın kapısını aralıyor. Her ayrıntısı özenle düşünülmüş bu hamamda, ziyaretçileri kendilerini özel hissettirecek bir dizi hizmet ve imkân sunuluyor. Kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı tasarlanmış özel bölümleriyle, konforun, hijyenin ve huzurun sembolü haline gelmiş durumda.
Osmanlı hamam geleneğinin izlerini taşıyan bu mekân, yüzme havuzundan dinlenme odalarına, spor salonundan kuaför ve güzellik salonuna kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Kuru sauna ile ateşin sıcaklığını hissederken, Fin hamamı ile ruhunuzu ve bedeninizi yeniden doğmuş gibi hissedebilirsiniz. Yıkanma yerleri ve daha fazlasıyla unutulmaz bir hamam deneyimi sunmayı amaçlıyor. Yenişehir Hamamı sadece günlük ziyaretçilere değil, özel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Turist gruplarına özel indirimler, düğün ve kına gecesi gibi özel merasimlere avantajlı fiyatlar sunarak, unutulmaz anlarınıza eşlik etmeyi hedefliyor.
İlginizi çekebilir:
İstanbul’daki En İyi Hamamlar: Tüm Kirlerinizden Arınabileceğiniz 12 Hamam
5. Dışkapı Meydan Hamamı
Ankara hamamları yazımıza devam ediyoruz. Dışkapı Meydan Hamamı, geleneksel Türk hamamı kültürünü günümüze taşıyarak, misafirlerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Osmanlı’nın izlerini taşıyan bu mekân, özveriyle korunan ve titizlikle işletilen bir atmosfere sahip. Burada geçirdiğiniz her an, özenle hazırlanmış mekânlarda tarihin sıcaklık ve huzur dolu atmosferini hissetmenizi sağlıyor. Geleneksel Türk hamamı keyfi, günümüzün konforuyla harmanlanarak sizlere sunuluyor. Özel odalarda sessizlik içinde bir sağlık turuna çıkabilirsiniz. Misafir memnuniyeti, bu işletme için sadece bir kavram değil, yaşam felsefesi. Temizlik standartlarına verdikleri önem, ziyaretçilerin içini rahatlatıyor. Keyif dolu anlarınıza biraz ferahlık katmak için, Vitamin Bar’da hafif içeceklerle kendinizi şımartabilirsiniz. Bedeninizi dinlendirirken içsel dengeyi de sağlamak için ideal bir yer.
6. Batıkent Termal Hamamı
Şehrin karmaşasından uzak, sakin ve nezih bir kaçamak için Ankara’nın kalbindeki Batıkent Termal Hamamı mükemmel bir seçenek sunuyor. 5000 metrekarelik kapalı alana yayılan bu muhteşem tesis, Sağlık Bakanlığı onaylı en büyük termal hamamlardan biri olarak konuklarına unutulmaz bir deneyim imkanı veriyor. Tesis, sağlığa odaklanmış bir hizmet yelpazesiyle donatılmış durumda. Termal havuz, Türk hamamı, buhar sauna, yarı olimpik yüzme havuzu, kuru sauna, jakuzi gibi seçeneklerle zenginleşen bu yer, misafirlerine rahatlama ve şifa arayanlar için bir vaha niteliği taşıyor. Kendinizi sıcak termal suların kucaklayıcı dokusuna bırakırken, stresi ve yorgunluğu geride bırakmanın keyfini sürebilirsiniz.
7. Scopus Ankara Spa Merkezi & Sağlık Kulübü
Ankara hamamları yazımızın sonuna geldik. Scopus Ankara Spa Merkezi, sizlere mükemmel bir kaçış ve yenilenme fırsatı sunuyor. Profesyonel masaj, spa ve sağlık hizmetlerinde öncü bir konumda olan tesis ailecek rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz bir sağlık kulübü. Merkez her bir terapide özel tohum ve çiçek özlerinden hazırlanan Durance markalı masaj yağları ile doğanın sunduğu mucizeleri size taşıyor. Masaj terapileri arasında herkes için uygun olanı bulabilirsiniz. Klasik, derin doku, mix, spor, aromaterapi, anti stres ve Bali masajlarıyla bedeninizin ihtiyacına özel bir bakım sunuluyor. Her bir masajın tekniği, uygulanan baskı şiddeti ve süresi farklılık gösteriyor. Sıcağı, sağlığı ve huzuru bulabileceğiniz otantik Türk Hamamı deneyimi ise unutulmaz bir anıya dönüşüyor. Cildinizi arındıran kese ve yumuşatan köpük masajıyla kendinizi canlanmış ve dinlenmiş hissedebileceğiniz geleneksel hamam sefasını kaçırmamanızı öneririz.