Kitap okuma zevkini kazandırmak bakımından çok etkili olan ciltleme sanatının tarihi çok eskilere dayanıyor. Kitapları kaplamak için ahşap ve kumaş gibi malzemeler de kullanılmasına karşın Arapça “deri” anlamına gelen cilt, kaplama yapmak için en uygun malzemenin deri olması hasebiyle bu adı almış. Hatta insan derisinden yapılmış kitap kapakları mevcut. Buna “antropodermik kitap ciltçiliği” deniyor. Önceleri Çin ve Orta Asya’da gelişen ciltçilik, özellikle Uygur Türkleri arasında yaygın bir meslekti ve zaman içinde dünyaya yayıldı.
Fakat eğer deriden kapak tasarımları yapmak istemiyorsanız başka bir alternatif var: Polimer kil. Kitap ve güncelerin kapak tasarımlarını yapmak, esasen bir mücevher tasarımcısı olan Aniko Kolesnikova’nın 2009’dan beri tutkusu. “Mandarin Duck” adıyla çalışan Letonyalı tasarımcı, doğadan ve fantastik yaratıklardan ilham alarak ve polimer kil kullanarak kabartmalı, üç boyutlu kitap kapakları tasarlıyor. Gelen siparişler üzerine de tasarım yapan sanatçı, polimer kilden nasıl kapak yapılabileceğini Youtube’daki hesabından takipçilerine öğretmeyi de kendine görev edinmiş.
“Sanatsal yolculuğum sırasında her gün pek çok yaratıcı insanla tanışıyorum. Bazılarının etkin olmaya, tavsiyeye ve ilhama ihtiyacı var. Bazıları çok başarılı, bazıları ise başaramayacağına gerçekten inanmış. Ben kendine inancını kaybetmiş olanlara yardım eli uzatmak, onları desteklemek ve yaratıcı yolculuklarının başlangıcında onlara rehberlik etmek için buradayım. Bunu yapabileceğinizi biliyorum, sadece inanın ve yürüyün. Her gün kutsal olan o doğrultuda yol alın. Düşerek, acı ve gözyaşıyla, başarının getirdiği mutlu anlarla, takdir edilerek ya da reddedilerek… sadece yürüyün. Oraya varacaksınız. Söz veriyorum” diyen Aniko’nun hikayesini bugüne kadar yaptığı hayranlık uyandıran bazı çalışmalarıyla birlikte aşağıda bulabilirsiniz.
1. Kaplan Ailesi (Tiger’s Family)
“Merhaba! Benim adım Aniko! Hayatım boyunca bir gün başarılı bir sanatçı olacağımı biliyordum ancak hayat koşulları elbette beni engellemeye ve yaşamak için başka şeyler yapmaya zorlamayı denedi.”
2. Kızıl Deniz Ejderhası (Red Sea Dragon)
“Ailem her zaman ücreti iyi olan bir işim olmasını istediğinden özgür bir ruh olarak başkaları için güzel şeyler yapma fikrine ve hayallerime sırtımı dönmek benim için zor olsa da ergenlik dönemimde onları dinledim.”
3. Fae’nin Düşleri (Fae’s Dreams)
“Altı yıl önce bir iç tasarımcı ve mimar asistanı olarak mezun olduktan hemen sonra Londra’ya taşındım. Eğitim sürecim boyunca sadece eğitimle ilgili becerilerimi kullandım ve birkaç iç tasarım ve mimarlık şirketinde çalıştım.”
4. Dolaşık Elementler (Elements Entwined)
“Hiçbiri beni büyülemediğinden mümkün olan en kısa sürede mezun oldum ve bir daha esas mesleğime geri dönmedim. Hem de hiç!”
5. Ormanın Ruhu (Spirit of the Forest)
“Ressamlık ve zanaatkarlık dışında; 14 yaşından beri Photoshop ve fotoğraf işleme ile ilgili uygulamalara hobi olarak bayılıyordum.”
6. Ateş Yeleli Pegasus (Fire Mane Pegasus)
“Şaşırtıcı bir biçimde bu hobi beni ilk işime götürdü ve sonraki beş yıl boyunca bana iş sağladı. Buna paralel olarak, evde kendi küçük el yapımı işlerimi yapmaya başladım ve polimer kil ile heykelciliği keşfettim.”
7. Nektar Ejderhası (Nectar Dragon)
“Öncelikle bir hobi daha sonra profesyonel bir duruş olarak heykelcilik, kısa sürede tüm hayatım oldu ve çalışmalarım sosyal medyada görünür hale geldi.”
8. Tavşan Ailesi (Bunny Family)
“Fakat bu hayatta kalmak için yeterli değildi ve şimdiden dünya çapında bilinen bir sanatçı olsam da çalışmalarım oldukça büyük bir kitle tarafından takip edildi ve bu cüzdanıma yansımadı. Gün boyunca “sıkıcı iş günü kızı” olmak zorundaydım; akşamları ve hafta sonları ise bir sanatçı.”
9. Anne’nin Aşkı (Mother’s Love)
“Sonra, Mayıs 2015’te Bored Panda’da çalışmalarımla ilgili bir yazı yayınlandı. Bir gün içinde binlerce ve binlerce yeni beğeni, e-posta, sorular, istekler ve röportaj talepleri aldım.”
10. Kızıl Gözlü Kurbağa (Red Eye Frog)
“Başka viral websitelerine çalışmalarımın yayılması sayesinde bir iki hafta içinde Bored Panda’da beni gören yaptığım işleri takdir eden harika insanlardan gelen günce, kitap kapağı ve mücevher siparişleri bir sonraki altı ayımı tamamen doldurdu.”
11. Çiçek Güncesi (Floral Journal)
“Neredeyse bir anda başarılı olan bir tanıtım çalışmasından sonra moda stüdyosundaki işimden ayrıldım ve bir daha arkama bakmadım.”
12. Doğanın Ayak İzi (Nature’s Footprint)
“Tüm zamanlar boyunca beklediğim şeydi bu! Daha önce bir moda stüdyosunda fotoğrafları rötuşluyordum ve siz bunun inanılmaz bir iş olduğunu söyleyebilirsiniz fakat tüm söyleyebileceğim hayallerimin başka bir yerde olduğuydu… başka insanlar için güzel fakat en önemlisi anlamlı şeyler yapmak ve sevgimi ve iyi dileklerimi onlara bu şekilde göstermek.”
13. Deniz Feneri (The Lighthouse)
“Kreasyonlarımı hediye olarak alan insanların fotoğraflarını görmenin ve sipariş ettikleri parçanın paketini açıp, içindekini keşfettiklerinde müşterilerimin gözlerinde beliren mutluluk gözyaşlarının beni nasıl mutlu ettiğini hayal dahi edemezsiniz.”
14. Yerel Amerikan Baykuşu (Native American Owl)
15. Baştan Çıkarma (Seduction)
16. Hint Fili (Indian Elephant)
17. Bebek Ejderha (Baby Dragon)
18. Mısır’a Özgü Sır (Egyptian Secret)
19. Aniko’nun takı tasarımlarından bazı örnekler
BONUS: Aniko’nun Hint Fili’ni yapım süreci (3 Bölüm)
Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6