Günümüzde Avrupa, İngiltere’den bahsederken Anglosaksonlar ifadesini kullanmaktadır. Bunun nedeni, o bölgede yaşayan insanların kendilerine İngiliz demeden önce bölgeyi çok uzun bir süre yöneten Anglosaksonlar adı verilen bir topluluğun torunları olmasıdır. Anglosakson kelimesi, hem bir kültürü hem de bir topluluğu tanımlamaktadır. Sizler için Anglosakson ne demek, Anglosakson hangi millet ve Anglosakson kimlere denmektedir anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yıldızlarda Saklı: Tarihi Değiştirmiş Olduğu Düşünülen 5 Gök Olayı”
Anglosakson ne demek?
Anglosaksonlar, Anglus, Sakson ve Jüt karışımı bir Cermen halkıdır. Anglosakson sözcüğü kıta Avrupasına Vikinglerin gelişiyle İngiltere üzerindeki Anglosaksonların kontrolü önemli ölçüde zayıflamış ve Normanların gelişiyle de tamamen sona ermiştir.
Romalıların Germania dedikleri bölgenin kuzeyindeki (günümüzde Hamburg’un kuzeybatısı) Angles ve Saxon Germen kabilelerinin birleşmesinden Anglosakson terimi türemiştir.
Norman İstilası’ndan sonra Anglosakson kelimesi, İngiliz anlamında kullanılmaya başlandı. Anglosaksonlar tabiri günümüzde İngiliz soyundan gelen beyaz ırkları tanımlamak için kullanılmaktadır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Downtown Abbey’nin Çekildiği Yer Olan Highclere Kalesi Hakkında 7 Şaşırtıcı Gerçek”
Anglosaksonlar kimlerdir?
Kuzey Avrupa’dan yola çıkarak MS 410 ile 1066 yılları arasında Britannia bölgesine gelen ve burayı yöneten Anglus, Sakson ve Jütlerden oluşan Cermen halkına Anglosaksonlar denir. Bede’ye göre Angluslar, Saksonlar ve Jütilerden oluşan Cermen halkları, 5. ve 6. yüzyıllardan itibaren Almanya’dan göç ederek İngiltere’nin çeşitli bölgelerine yerleştiler. Bahsettiğimiz tüm bu halklar ayrı ayrı krallıklar kurdular. Bu halklar Britanyalı kabile şefi Vortigern’in davetiyle, Pikt ve İrlandalı işgalcilere karşı Vortigern’in topraklarını savunmak için gelmişlerdi.
İlk gruplar Romalıların Britanya’dan çekildiği 410 yılından önce geldiler. İngiltere’deki Anglosakson yerleşkeler ve bu yerleşkeleri kuran halklar şunlardır: Essex, Sussex ve Wessex (Saksonlar), East Anglia, Middle Anglia, Mercia ve Northumbria (Angluslar) ve Kent (Jütiler).
Bu yedi topluluk ortak yönetim anlamında bir heterarşi oluşturdular, ancak 9. yüzyıldan itibaren adaya başlayan Dan akınlarını durduramadılar. Sonunda 871 yılında Wessex kralı Büyük Alfred, Dan’ları mağlup etmeyi başardı ve Güney İngiltere’nin kralı oldu. 878 yılında Dan’lar, Alfred ile anlaştılar ve Wessex’ten çekilmeyi kabul ettiler.
Alfred’den sonra gelen krallar bir süre Dan’ları engellemeyi başarsalar da Dan’lara yüklü miktarda vergi ödemeyi kabul etmek zorunda kaldılar. Hatta İngiltere kısa bir süre Danimarka Krallığı’nın parçası haline geldi. Nihayet 1066 yılında Norman Prensi I. William tarafından adaların istilası son buldu. Norman istilası, aynı zamanda İngiltere’nin son istilasıdır.
Anglosaksonlar hangi dili konuşuyorlardı ve hangi dine inanıyorlardı?
Anglosaksonlar, günümüzdeki İngilizcenin temeli olan eski İngilizceyi konuşuyorlardı. Aynı zamanda eski Cermen dilini konuştukları da biliniyor. Anglosaksonlar önceleri tüm Cermenler gibi Cermen mitolojilerine inanıyorlardı. Ancak 6. yüzyılın sonlarında Hristiyanlığı kabul ettiler.
Anglosakson ülkeler hangileri?
Anglosaksonlar ve Kıta-Avrupası genel anlamda İngilizce konuşan ya da konuşmayan devletler olarak ayrılmaktadır. Birleşik Krallık, Anglosakson ülkelerin başında geliyor. Birleşik Krallık yani İngiltere ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler de Anglosakson ülkeler arasında yer alıyor.
Kaynak: 1