Android, mobil cihazlar için en popüler işletim sistemlerinden biridir. Fakat zamanla Android cihazınızın yavaşladığını ve performansının düştüğünü fark edebilirsiniz.
Neyse ki, Android cihazınızı hızlandırmak için birçok ipucu ve püf noktası var. Bu ipuçları ve püf noktaları, cihazınızın performansını artırmak, batarya ömrünü uzatmak ve daha fazla depolama alanı kazanmak gibi faydalar sağlayabilir.
Bu listemizde, Android telefonunuzu hızlandırmak için 10 ipucu ve püf noktasını derledik?
Yazılım güncellemelerini kontrol edin
En son yazılım güncellemeleri Android cihazınızı her zaman hızlandırmasa da üreticiler genellikle zaman içinde yazılımlarını optimize eder ve ince ayarlar yapar. Birkaç Android güvenlik yaması ve hata düzeltmesi de genel deneyimi iyileştirecektir. Aynı şey, birçok modern Android özelliğinden sorumlu olan ve Play Store aracılığıyla ayrı güncellemeler alan Google Play Hizmetleri için de geçerli.
Çoğu Android akıllı telefon, güncellemeleri belirli koşullar altında düzenli olarak kontrol eder. Bu nedenle, herhangi bir güncellemeyi kaçırıp kaçırmadığınızı manuel olarak kontrol etmeniz faydalı olabilir. Telefonunuzun güncellemelerini kontrol etmek için:
- Ayarlar’ı açın.
- Ayarlar menüsününde en alta kaydırın ve Cihaz Hakkında’ya dokunun.
- Yazılım Güncelleme’ye ve son olarak Güncellemeleri Kontrol Et’e dokunun.
Önceden yüklenmiş gereksiz uygulamaları devre dışı bırakın
Android telefonunuzun üreticisi tarafından hali hazırda yüklü olarak gelen birçok uygulamanın hiç kullanılmadığı gayet açıktır. Bazı örnekler arasında özel tema mağazaları, müzik/video oynatıcılar ve cihaz tarayıcı uygulamalarını sayabiliriz.
Mağazada birçok alternatifini bulabileceğiniz hizmetler sunan bu uygulamalar reklamlı olmaları nedeniyle giriş ve orta sınıf modellerin için sorun oluşturabilir. Üreticiler bu uygulamaları kaldırmanızı engellese de onları devre dışı bırakmanıza izin verir. Başka bir deyişle, onları ortadan kaldıramasanız da manuel veya otomatik olarak açılamayacakları uyku durumuna geçirebilirsiniz.
- Ayarlar > Uygulamalar > Yüklü Uygulamalar ve uygulama ayarları adımını izleyerek uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.
Son olarak sistem uygulamalarını göster seçeneğini de değiştirmeniz gerekebilir.
İlginizi Çekebilir:
Tarihler, Yeni Teknolojiler, Beklentiler: Google I/O 2023 Etkinliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İzin verdiğiniz uygulamaları kontrol edin
Bazı uygulamaları kaldırmak veya devre dışı bırakmak yerine minimum kaynak tüketmesini istiyor olabilirsiniz. Özellikle fiziksel aktivite izni, cihazınızın kullanılabilirliği üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olabilir.
Ayrıca konum erişimi ve otomatik başlatma gibi diğer izinlerin kapatılması, bir uygulamanın arka planda çalışma sıklığını azaltabilir. Uygulamaların kullanım izinlerini sınırlamak için Android’in izin yöneticisini kullanabilirsiniz.
- Uygulama izinlerine erişmek için Ayarlar > Gizlilik > İzin yöneticisi bölümüne gitmeniz yeterli olacaktır. Buradaki başlıklar, uygulamaların hangi izne sahip oldukları listeler.
- Alternatif olarak, ana ekranınızdaki herhangi bir uygulama simgesine basılı tutun, Uygulama Bilgileri’ne ve ardından İzinler’e dokunun.
Android cihazınızı sıklıkla yeniden başlatın
Bazen, yavaşlayan bir Android akıllı telefonunu oldukça basit bir yöntem olan yeniden başlatmayla düzeltmek mümkündür. Bunun nasıl etkili olduğunu anlamak zor değil çünkü cihazınızı yeniden başlatmak, önceden çalışan uygulamaları, arka plan işlemlerini ve zamanla biriken diğer şeyleri temizler.
- Bunun için telefonunuzun güç düğmesini basılı tutarak ve “Yeniden Başlat” seçeneğine dokunmanız gerekir.
Cihazınız birkaç gün sonra yine takılmaya ve donmaya başlayabilir. Samsung gibi birçok akıllı telefon üreticisi bu gibi sorunları bildiği için telefonları belirli zamanlarda otomatik yeniden başlatma planlaması oluşturmanıza izin verir. One UI üzerinden telefonunuzun yeniden başlatma planlamasını haftanın belirli günlerinde gerçekleşecek şekilde de ayarlayabilirsiniz. Samsung’a ek olarak bu özelliği OPPO, Xiaomi ve OnePlus gibi diğer Android üreticileri de sunuyor.
Uygulamaların önbelleği temizleyin
Telefonunuzdaki bazı uygulamaların diğerlerinden daha kötü performans gösterdiğini fark ettiyseniz bu ipucu işinize yarayabilir. Web tarayıcılar ve diğer genel amaçlı uygulamalar, yeni bir web sitesine veya sayfaya her gittiğinizde veri (önbellek) biriktirme eğilimindedir. Zamanla bu, uygulamanın performansını etkileyebilir ve potansiyel olarak yavaşlatabilir.
Bunu, uygulamanın önbelleğini temizleyerek veya tamamen yeniden yükleyerek çözebilirsiniz. Oturum açma bilgileri, geçmiş ve tercihler gibi diğer verileri silmediği için önbelleği temizlemek daha sorunsuz bir çözümdür.
- Ana ekranınızdan, bir menü açılana kadar uygulamanın simgesine dokunun ve basılı tutun. Ardından, Uygulama Bilgileri > Depolama > Önbelleği temizle seçeneğine gidin.
Eski sohbetleri ve indirilen medyayı silin
Önceki ipucunda açıklandığı gibi, akıllı telefonunuzdaki bir uygulama yeterli zaman ve kullanımla oldukça yer kaplamaya başlar. Bu, sohbet uygulamaları için de geçerlidir. Örneğin WhatsApp yerel depolama alanınızda yalnızca indirilen verileri değil aynı zamanda tüm sohbeti de veri tabanında depolar. Bu, özellikle yıllar boyunca on binlerce mesaj topladıysanız, daha yavaş cihazlarda büyük bir sorun haline gelebilir. Bu sorunu çözmek kolaydır.
Önemsiz konuşmaları birkaç haftada bir manuel olarak temizlemeniz gerekecektir. Telefonunuzdaki medya dosyalarını da yedekleyerek silmeyi unutmayın. Ayrıca Android cihazınızdaki galeriden yüksek boyutlu görüntü ve videoları silmek galeri uygulamasını ve resim seçiciyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Minimal bir ana ekran kullanın
Ana ekranınızdaki widget’lar, canlı duvar kağıtları ve diğer dinamik öğeler, yalnızca cihazınızın performansı üzerinde değil aynı zamanda pil ömrü üzerinde de belirgin bir etkiye sahip olabilir. Bu, özellikle verileri periyodik olarak yenileyen spor sonuçları ve hisse senetleri gibi diğer araçlar için geçerlidir.
Bunlara ek olarak başlatıcılar (launcher) da önemli miktarda kaynak kullanarak telefonunuzu yavaşlatırken bataryanızı olumsuz yönde etkileyebilir.
İlginizi Çekebilir:
Telefonunuzu Kişiselleştirin! Günlük Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 8 Android Widget
Uygulamaların otomatik olarak güncellenmesini durdurun
Akıllı telefonunuzda çok fazla işlem boşluğu yoksa, ağır arka plan görevleri onu potansiyel olarak yavaşlatabilir. Bu, Play Store’un otomatik olarak gerçekleşen uygulama ve oyun güncellemelerini içerir.
Daha düşük donanıma sahip cihazlarda, bu tür görevler kullanıcı arayüzünde gecikme hissi verebilir. Uygulama güncellemelerini kapatmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Play Store’u açın
- Sağ üstteki profil resminize dokunun
- Ağ Tercihlerini seçin.
- Son olarak, otomatik güncelleme ayarını, “uygulamaları otomatik güncelleme” olarak değiştirmeniz yeterlidir.
Anti virüs ve görev sonlandırıcı uygulamalardan kaçının
Bir görev sonlandırma uygulaması yüklemek cazip gelse de aslında faydadan çok zarar verebilir. Görev sonlandırıcıların bu kadar sık kullanılması, RAM’in bir Android cihazda nasıl çalıştığına dair yanlış anlaşılmadan kaynaklanmaktadır.
Android sistemi, zaten uzun süredir kullanılmayan uygulamaları hazırda bekletecek kadar iyi optimize edilmiştir. Benzer şekilde, virüsten koruma uygulamaları da sizi korumak için esasında pek bir şey yapmaz. Masaüstü işletim sistemlerinden farklı olarak Android, uygulamaları birbirinden ve sistemin çoğundan yalıtarak zarar vermelerini engeller. Ayrıca Play Store ve Google Play Hizmetleri, cihazınızdaki kötü amaçlı uygulamaları algılamak için zaten yerleşik işlevlere sahiptir.
İlginizi Çekebilir:
Keşke Görmeseydik! Tasarımlarıyla Hafızalara Kazınan Tüm Zamanların En Garip 9 Android Telefonu
Cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlayın
Bu listedeki diğer ipuçları önemli sonuçlar vermediyse, fabrika ayarlarına sıfırlama, akıllı telefonunuzu eski ihtişamına geri döndürmenize yardımcı olabilir. Adından da anlaşılacağı gibi fabrika ayarlarına sıfırlama, cihazınızın yazılımını varsayılan durumuna geri yükler.
Kuşkusuz, tüm uygulamalarınızı yeniden yüklemek biraz yorucu olsa da cihazınızda tıkanıklığa neden olabilecek tüm kullanılmayan ve kalan uygulamaları ve verileri temizlenmesi cihazınızı hızlandıracaktır. Android cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamak için:
- Ayarlar > Sistem > Sistem Sıfırlama > Tüm verileri sil/fabrika ayarlarına sıfırla seçeneğine gidin ve ekrandaki talimatları izleyin.
Kaynak: 1