Google, 16 Şubat’ta geliştiriciler için Android 15’in önizleme sürümünü yayınladı. Bu ilk önizleme, özellikle güvenlik ve gizlilik için dahili sistem değişiklikleri yapmaya odaklanıyor. Bu listede, Google’ın 2024 mobil işletim sisteminden neler bekleyebileceğinizi ve şu anda geliştirilmekte olan özellikleri ele alacağız. İşte Android 15 hakkında bilinmesi gereken her şey…
Android 15: İsim ve çıkış tarihi
Google, Android sürümlerini tatlı kod adlarıyla adlandırmayı seven bir firma. Fakat Android 10’un piyasaya sürülmesiyle birlikte bu gelenekten uzaklaştı ve gelen sürümler için yalnızca sürüm numarasına bağlı kalmaya karar verdi. Böylece basitçe Android 15 olarak biliniyor. Bununla birlikte, Google tatlı kod adlarını dahili olarak kullanıyor. Android 15’in dahili kod adı “Vanilla Ice Cream” olarak belirlendi.
Google, Android 15’i geliştirici önizlemeleri aracılığıyla test etmeye başladı. Ancak nihai sürümün çıkmasına hala birkaç ay var. Android 15’in yayınlanma takvimi, Mart ortasına kadar devam edecek geliştirici önizlemelerini ve Mayıs ayına kadar sürecek beta sürümlerini içeriyor. Yeni sürümün son halini alması haziran ya da temmuz ayını bulabilir. Kısacası platforma yeni özellikler veya API’ler eklenmeyecek. Böylece geliştiriciler uygulamalarını bu genel API’lere karşı test etmeye başlayabilecekler. Önümüzdeki birkaç sürüm hataların giderilmesine odaklanacak.
Google, son Android 15 yapılarının ne zaman yayınlanacağını hakkında bilgi vermedi. Ancak bunun Pixel 9 serisinin lansmanıyla birlikte, muhtemelen Ekim 2024’te gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Yeni bir Google Pixel cihazı kullanıcıları Android 15 güncellemesi almak için ilk sırada olacak. Muhtemelen önümüzdeki aylarda belirli telefonlar için geliştirici önizleme yapılarının ortaya çıktığını göreceğiz. Android 15 herkese açık olarak yayınlandıktan sonra kendi görünümleri için kendi beta programlarını yürütecek ve ardından kararlı sürümler yayınlanacaktır.
İlginizi çekebilir:
Genişletilmiş Bulut Depolama Alanı Google One Hakkında Merak Edilen Her Şey
Kullanıcı arayüzü değişiklikleri, özellikler ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri
Android 15 önceki Android sürümlerine oldukça benziyor. Fakat Google’ın bu güncellemeyle getirdiği bazı önemli değişiklikler var. Ayrıca birkaç önemli özellik için işlevsellik güncellemeleri de var. Bu özelliklerin tümü ya resmi olarak duyuruldu ya da yayınlanan Android 15 yapısında görüldü. İşte bilmeniz gerekenler:
Kısmi ekran paylaşımı
Android 15 ile kullanıcılar tüm cihaz ekranı yerine sadece bir uygulama penceresini paylaşabilir veya kaydedebilir. Bu özellik ilk olarak Pixel cihazlarda Android 14 QPR 2’de etkinleştirildi, ancak artık daha geniş Android platformunda kullanılabilecek.
Bildirim bekleme süresi
Bildirimler bölümünde bulunabilecek yeni bir işlev var. Bu işlev “bildirim bekleme süresi” olarak adlandırılıyor ve aynı uygulamadan gelen ardışık bildirimlerin ses seviyesini düşürüyor. Kullanıcıların çok fazla bildirimden bunalmasını önlemek için tasarlanmıştır.
Uygulama içi kamera kontrolleri
Android 15, desteklenen cihazlarda kamera donanımı üzerinde daha fazla kontrol için yeni uzantılar ekliyor. Bu uzantılar aracılığıyla eklenen yeni özellikler arasında, geliştiricilere kamera önizlemesinin parlaklığını artırma kontrolü veren düşük ışık iyileştirmeleri ve fotoğraf çekerken flaş yoğunluğunun hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlayan gelişmiş flaş gücü ayarlamaları yer alıyor.
İlginizi çekebilir:
Google Lumiere Nedir, Nasıl Çalışır? İşte Bilmeniz Gerekenler
Klavye titreşim kontrolü için evrensel geçiş
Android 15 geliştirici önizlemesi, klavye titreşimini evrensel olarak devre dışı bırakmanızı sağlayan yeni bir “klavye titreşimi” geçişi ekledi. Kapatıldığında, sistem ayarı bireysel klavye uygulamalarındaki ayarı geçersiz kılacaktır. Açıldığında ise ayarı bireysel klavye uygulamaları içinde de kontrol edebilirsiniz.
Hassas bildirimler
İki faktörlü kimlik doğrulamanın (2FA) bazı biçimleri diğerlerinden daha güvenlidir, ancak birçok platform tek seferlik parolaları (OTP) metin veya e-posta yoluyla gönderen en temel 2FA biçimine güvenmektedir. Ancak Android 15, OTP’lerinizin kötü niyetli Android uygulamaları tarafından okunmasını engelleyen hassas bir bildirim özelliği ekleyerek bu durumu düzeltecek.
Sağlık bağlantısı
Android 15, Health Connect by Android platformuna fitness, beslenme ve daha birçok alanda yeni veri türleri için destek ekleyen güncellemeler içeriyor.
Katlanabilir cihazlarda değişiklikler
Android 15 ile katlanabilir cihazlarda uygulamaları ön ekranda kullanmaya devam etmek isteyip istemediğinizi kontrol edebilirsiniz. Mishaal Rahman, bu özelliğin Android 14 QPR betalarında mevcut olduğunu ancak kaldırıldığını ve şimdi geri döndüğünü belirtiyor. Cihazınızı her katladığınızda ön ekranın açılmasını sağlayabilir; oyunlar, videolar ve diğer uygulamalar için açılmasını sağlayabilir ya da asla açmayabilir ve cihazınızı katladığınızda ön ekranı kilitleyebilirsiniz.
Android 15: Sızdırılan özellikler
Google’ın resmi olarak duyurduğu ve geliştirici önizleme yapısında görülen tüm özelliklere ek olarak, sızdırılan ve Android 15’e geleceği söylenen birçok değişiklik var:
Kilit ekranı widget’ları
Android, Android 4.2 Jelly Bean ile kilit ekranı widget’larını destekledi. Fakat bu özellik Android 5.0 Lollipop’ta kaldırıldı. iOS 16 ile kilit ekranı widget’larını getirdiğine göre Android de Android 15 ile widget’ları kilit ekranına geri getirebilir.
Google’ın Android 15 ile widget’ları kilit ekranına geri getirmek için kullanabileceği birkaç yaklaşım var. Google’ın kilit ekranı widget’larını belirli cihazlara yani Pixel Tablet gibi cihazlarına ayırmasının mümkün olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Pil sağlığı yüzdesi
Bir önceki sürüm, işletim sisteminin pil sağlığı bilgilerini takip etmesi için zemin hazırlarken Android 15 pil sağlığı bilgilerini kullanıcılar için erişilebilir hale getirebilir. İşletim sistemi, telefonunuzun pilinin yeni olduğu zamana kıyasla şu anda tutabileceği tahmini şarj yüzdesini gösterebilir. Bu, kullanıcılara pillerinin ne kadar azaldığı konusunda daha net bir fikir verecektir.
iPhone’lar zaten pil sağlıklarını okunması kolay bir şekilde bildiriyor ve bu bilgiler, ikinci el ünitelerin durumuna ve pillerini değiştirmeleri gerekip gerekmediğine karar vermede kullanıcılar için değerli oldu.
İlginizi çekebilir:
Batarya Aşınması Nedir? Bataryanızın Bozulmasını Önlemek İçin Yapmanız Gereken 4 Şey
Ayarlar aracılığıyla uygulama arşivleme
iOS’ta olduğu gibi Android 15’te de nadiren kullandığınız uygulamaları kaldırarak depolama alanı açabileceksiniz. Uygulamayı yeniden yüklediğinizde kaldığınız yerden devam edebilmeniz için kullanıcı verileri korunacak.
Arşivlenen bir uygulamada çalışma dosyaları silinirken, uygulama simgesi ve ayarlar gibi temel unsurlar korunacak. Uygulamayı tekrar kullanmak istediğinizde, simgeye tıklamanız yeterli olacak. Android 15’te uygulama arşivleme özelliğini Google Play Store’dan otomatik olarak veya manuel olarak seçebileceksiniz.
Dijital asistanlar için sesli aktivasyon özelliği
Android, herhangi bir uygulamanın cihazınızda varsayılan asistan uygulaması olmasına izin verir. Ancak arka planda “Hey Google” gibi uyandırma sözcüklerini kullanmalarına izin vermez. Telefonunuzun belirlenen uyandırma sözcüğünü algılayabilmesi için mikrofon aracılığıyla sürekli olarak sesi dinlemesi gerekir.
Android 15, diğer dijital asistan uygulamalarının uyandırma sözcüklerini kullanmasına izin vermek için gizliliği koruyan “uyarlanabilir algılama” teknolojisini kullanabilecek “ses aktivasyonu” adı verilen yeni bir özellik sunabilir.
Şu anda hiçbir uygulama sesle etkinleştirme iznini talep etmiyor, bu nedenle yukarıdaki ekran görüntüsünü oluşturmak için bunu talep edecek basit bir uygulama oluşturmamız gerekti.
Android’in önceki sürümleri uyandırma kelimesinin algılanmasına izin veriyordu, ancak Google bu özelliği Android 12 ile kaldırdı. Gelecek olan bu özellik, ChatGPT ve Amazon Alexa gibi uygulamaların telefonunuzun ekranı kapalıyken bile bir uyandırma sözcüğü ile erişilebilir olmasını sağlayarak işlevselliği geri getirebilir. Yeni Android sürümü öncesinde, yalnızca Google Assistant ve Samsung telefonlardaki Bixby, bir uyandırma sözcüğü aracılığıyla eller serbest ses aktivasyonuna izin veriyordu.
Kaynak: 1