Analog fotoğraf makineleri geçmişe göz kırpan, hala içinizde eskileri yaşamak isteyen biriyseniz kesinlikle denemeniz gereken bir deneyim. Fotoğrafı çektikten sonra o bekleme süreci ve filminiz boşa gitmesin diye en iyi pozu beklemenizde aldığınız hazları hiçbir zaman DSLR’da alamıyorsunuz. Eğer siz de bu maceraya başlamayı düşünüyorsanız hadi analog makinesi almadan dikkat etmeniz gerekenlere bakalım.
1. Body temiz gözüküyor mu?
Analog makineleri çok eski olduklarından sokakta bir satıcıdan temiz bir body bulmak nadir bir olay ama imkansızda değil. Bazen karşınıza çok temiz bodyler çıkabiliyor. Body konusundaki en önemli olay fotoğraf çekmesine kusur bir etkisi olup olmadığına dikkat etmektir. Eğer bu konuda bir sıkıntı yoksa üzerindeki kusurlar bir sorun teşkil etmez. Ama tabi kötü bir body ile çekim yapmak istemeyenlerde olabilir.
2. Perde çalışıyor mu?
Perdenin çalışıp çalışmaması makinedeki en önemli etkenlerden biridir. Makinenin arka kapağını açtıktan sonra farklı enstantane ayarları ayarlanarak makine kurulup deklanşöre basılır. Burada perdenin enstantane hızlarına göre doğru açılıp kapanmasına, üzerinde bir bozukluk olup olmadığına dikkat edilir.
3. Arka kapağı tam olarak kapanıyor mu?
Arka kapağının tam olarak kapanıp kapanmaması filminizin yanmaması için çok önemli bir ayrıntıdır. Eğer kapak tam kapanmıyor ya da üzerinde bir çatlak varsa buradan gelecek ışık filminizi yakacaktır. Ama bazı durumlarda yanması değişik sonuçlarda doğurabilmektedir.
4. Enstantanesi düzgün çalışıyor mu?
Bazı makinelerde enstantane ayarları takılı kalmış oluyor. Bu yüzden böyle bir sorunla karşılaşmamak için makineyi almadan önce enstantane ayarlarını teker teker denemeniz gerekli. Denerken, perdeye bakarak açılıp kapanmasını kontrol edebilirsiniz.
5. Diyafram ayarları doğru mu?
Diyafram fotoğraf çekerken en çok üzerinde durmanız gereken etkenlerden biridir. Diyaframın doğru çalışıp çalışmadığını anlamak için lensi bodyden çıkararak diyafram halkasını döndürerek denemektir. Diyaframın değerleri değiştikçe lens içindeki bıçaklar hareket edecektir.
6.Lens temiz mi?
Genellikle yılların lensin üzerindeki etkisi yüzünden lenste küçük kılcal çizikler olabiliyor ama bunların fotoğrafınıza bir etkisi olmamaktadır. Çizikler büyük ve belirgin ise o lensle vakit kaybetmeyip başkasına bakın.
7.Aynası düzgün mü?
İçindeki ayna yılların getirdiği tozdan ve kirden dolayı netleme yaparken sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden aynanın kontrolünü yaparken objektifi gövdeden çıkarın ve aynanın durumuna fiziksel olarak kontrol edin. Eğer bir sorun görmezseniz makineyi kurup deklanşöre basın. Aynanın aşağı-yukarı inerken ki hareketinde bir sorun olmaması gerekmektedir.
8.Vizörde leke, pislik var mı?
Vizörünüzde olacak leke yanlış netleme yapmanıza neden olacaktır. Bu yüzden makine alırken netleme yapmanıza engel yapmayacak vizörleri tercih etmenizde yarar var.