Bazı hayvanlar özellikle de çeşitli kuş türleri Anadolu coğrafyasını belirli dönemlerde belirli süreliğine ziyaret ediyor. Çünkü bildiğiniz gibi bu kadim diyarlar Afrika, Avrupa veya Asya’ya göç eden birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunuyor. Ancak küresel ısınma ve iklim değişikliği Anadolu’nun çeşitli göçmen kuşlar nazarındaki yerini değiştirmiş durumda. Bunların başında ise leylekler geliyor. Uzmanlar, küresel ısınmaya bağlı olarak kış sıcaklık ortalamalarında meydana gelen artış sebebiyle Anadolu’nun leyleklerin kalıcı yuvası haline geldiğini belirtiyor. Detaylara birlikte bakalım.
Anadolu toprakları eşsiz güzellikteki sayısız canlıya ev sahipliği yapıyor
Bazı canlılar ise yılın belirli bir döneminde, belirli bir süreliğine Anadolu topraklarını ziyaret ediyor. Anadolu’ya kısa ziyaretler gerçekleştiren türlerin büyük bölümünü kuşlar oluşturuyor. Çünkü bildiğiniz gibi Anadolu coğrafyası binlerce yıldır birçok kuş türünün Afrika, Avrupa ve Asya’ya göç yolu üzerinde bulunuyor. Ancak son yıllarda etkisini iyiden iyiye hissettiren küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi unsurlar, bazı göçmen kuşlar nazarında Anadolu’nun önemini artırmış durumda.
İklim değişikliği leyleklerin binlerce yıllık alışkanlığını değiştirdi
Bildiğiniz gibi leylekler her yıl göç yolları üzerinde bulunan Anadolu coğrafyasını ziyaret ediyor. Baharın müjdecisi olarak görülen bu sevimli canlılar bir süre ülkemizde kaldıktan sonra yollarına devam ediyor, daha doğrusu ediyordu. Ülkemizdeki bilim insanları, leyleklerin kadim alışkanlıklarında önemli değişimler meydana geldiğini ifade ediyor.
Anadolu, leyleklerin kalıcı yuvası haline gelmiş durumda!
Örneğin onlarca farklı türün konaklama ve üreme sahası olan Dicle Vadisi, büyük leylek kolonilerine daha uzun süre ev sahipliği yapıyor. Üstelik vadideki leylek yuvalarındaki yavru sayısının da önemli ölçüde arttığı ifade ediliyor.
2002 yılından beri bölgedeki göçmen kuşları takip eden bilim insanları leylekler hakkında oldukça ilginç veriler paylaşıyor
Örneğin biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlar üzerine çalışmalar yürüten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, geçmiş yıllarda yalnızca birkaç leyleğin bölgeden ayrılmadığını, bu sayının zamanla arttığını dile getiriyor. Bugün, normal şartlarda göç etmesi gerekirken bölgede kalıp orada yaşamayı tercih eden leyleklerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.
Anadolu’nun leylekler tarafından kalıcı yuva olarak benimsenmesine neden olan şey ise artan kış sıcaklıkları
Yani leylekleri Anadolu’nun “yerli türü” haline getiren şey temelde küresel ısınma ve iklim değişikliği! Bilim insanları artan sıcaklıklar yüzünden leyleklerin Anadolu’dan ayrılmak zorunda kalmadığını, bu sayede binlerce kilometrelik zorlu bir yolculuğa katlanmaktan kurtulduklarını dile getiriyor.
Uzmanlar Anadolu’yu kalıcı yuva edinen leyleklerdeki pek çok özelliğin değişeceğini ifade ediyor
Bilim insanlarına göre leyleklerin yeni yuvaları, kendi kimlikleriyle ilgili pek çok şeyin de değişmesine neden olacak. Her şeyden önce içgüdüsel göç etme davranışları bütünüyle yok olacak. Ayrıca beslenme alışkanlıkları, yuva kurma ve kuluçka süreleri ve daha pek çok özellikleri yeni yaşam alanları tarafından şekillendirilecek.
Kaynak: 1