Dünya, oldukça ilginç ve değerli şeylerle dolu. Yüzyıllar boyunca doğal yollarla oluşan kristaller de buna dahil. İnsanlık binlerce yıldır bu göz kamaştırıcı mücevherlerden farklı şekillerde yararlanıyor. İşte, ametist taşı da binlerce yıldır insanlığın hizmetinde olan oldukça değerli bir taş! Ametist taşının tarihin farklı dönemlerinde farklı amaçlarla kullanıldığı biliniyor. Ametist taşı kimi dönemlerde askerlerin savaşlardan sağ dönebilmek için yanlarında taşıdığı bir mücevherdi. Bazen yalnızca süs eşyası olarak kullanıldı. Kimi dönemlerde ise insanlar sağlıklarını korumak için ametistlerden içme kapları yaptılar… Ancak ametist taşı ile ilgili değişmeyen tek şey onun son derece faydalı ve değerli bir taş olduğu. İşte, günümüzde de son derece değerli bir taş olma özelliğini sürdüren ametist hakkında bilmeniz gerekenler…
Ametist taşı nedir, nasıl oluşur?
Ametistler çoğunlukla içi boş kayalarda oluşan prizma şeklindeki kristallerdir. Volkanik kayalardaki boşlukların su, çeşitli gazlar ve volkanik malzemelerle dolması ve bunların kristalleşmesi ile meydana gelirler. Volkanik kayaçların içerisindeki kristallerin soğuması ve sertleşmesiyle ametist taşı oluşur! Ametist taşları çoğunlukla mor renge sahiptir. Ancak, zaman zaman kırmızı ve leylak gibi daha açık renkte ametistlere de rastlanır. Ametist taşı, yapısı gereği oldukça sağlam ve dayanıklı bir taştır. Bu sebeple çok farklı şekillerde kesilip işlenebilir. Bu nedenle oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Ametist taşlarına dünyanın pek çok bölgesinde rastlanabilir.
Ametist, Antik Yunan’daki “ametistos” kelimesinden geliyor
Ametsitos kelimesi ise, “ayık, sarhoş olmayan” anlamında kullanıyor. Yani ametist, binlerce yıldır zihinsel olarak sağlıklı kalmak için kullanılıyor! Öte yandan Yunan mitolojisinde, yanında ametist taşı bulunduran birinin asla sarhoş olmayacağına ve ametist taşından yapılan kadehlerin insanları sarhoş etmeyeceğine inanılıyordu.
Bu göz alıcı taşlar, binlerce yıldır insanlık için pek çok anlam ifade ediyor
Ametistlerin hem zihinsel hem de fiziksel olarak insanlar için pek çok olumlu etkisi olduğuna inanılıyor. Her şeyden, önce ametist taşı doğal bir sakinleştirici olarak kabul ediliyor. Bu nedenle yüzyıllar boyunca barışın ve huzurun sembollerinden olması boşuna değil! Ayrıca bu değerli kristaller tarih boyunca arınmanın da önemli bir sembolü oldu. Öte yandan, geçmiş dönemlerdeki pek çok insan topluluğu, bu taşı ilahi varlıklarla bağlantı kurma aracı olarak görüyordu. Son olarak ametist taşları dinginlik, huzur, güven, anlayış ve zarafet gibi farklı kavramları da ihtiva ediyor.
Ametistler, insanlığa hem ruhen hem de bedenen fayda sağlıyor
Bu son derece önemli taşlar, bünyesinde barındırdığı anlamların yanı sıra, pek çok şeye de iyi geliyor! Ametistler, zihinsel olarak dinginlik sağlıyorlar. Ayrıca ametistlerin oldukça güçlü sakinleştiriciler olduğuna inanılıyor. Öte yandan, öfke ve kaygı kontrolü için de pek çok insan ametist taşından faydalanıyor. Ametist taşlarının uykusuzluk sorunu olan insanlara fayda sağladığı biliniyor. Bu göz alıcı mor taşların sinir ve bağışıklık sistemine de iyi geldiği belirtiliyor. Tüm bunların yanında ametistler, insanların zihinsel açıdan da sağlıklı kalmasına yardımcı oluyorlar. Ruhsal farkındalığı ortaya çıkartıyor, zihinsel yetilerin güçlenmesini ve bilişsel algının artmasını sağlıyor. Ametist taşları üzüntü ve kederi hafifletmek için yaygın olarak kullanılıyor. Ruhsal denge üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle ametist taşı “bilgelik taşı” olarak da adlandırılıyor.
Ametist taşı nasıl kullanılır?
Ruhsal olarak sağlıklı ve dengede kalmak isteyenlerin ametist taşını evlerinde bulundurmaları öneriliyor. Sıklıkla kullanılan yaşam alanları taşın yerleştirilmesi için oldukça ideal. Örneğin çalışma masası veya oturma odası! Böylece ametist taşının koruyucu etkisinin daha fazla ortaya çıkacağı belirtiliyor. Öte yandan, pek çok insan ametist taşını mücevher olarak da kullanıyor. Taşın iyileştirici etkilerinden bu şekilde faydalanmak da mümkün. Ancak taşın küçük parçalar halinde ve doğal formunda yanında taşıyan insanların sayısı da bir hayli fazla.
Kaynak: 1