Dünya yavaş yavaş renklerini kaybedip insanoğlunun duyarsızlığı nedeniyle ölüme doğru sürüklenirken olmaz denilen yerlerden yaşam bir yandan da tutunmaya çalışıyor. Amazon Nehri’nin Atlas Okyanusu’yla buluştuğu noktalarda dünya harikası bir resif bulundu ve bu Amazon Resifi birçok doğa severin ruhunu aydınlattı. Birçok canlı türüne ev sahipliği de yapabilen bu dev mercan resifinin de yine maalesef hayatı bölgedeki petrol araştırmaları yüzünden tehlikede.
Amazon Resifi’nin hikayesi aslında 1970’lere dayanıyor.
O dönemde bilim insanları Amazon Nehri’nde bir resif olabileceği üzerine yorumlarda bulunmuşlar fakat detaylı bir araştırma yapılamadığı için resif bulunamamıştı.
Bundan tam 40 yıl sonra Nisan 2016’da bölgeye düzenlenen 3 keşfin ardından ekipler mercanlardan, süngerlerden ve kalkerli alglerden oluşan bu etkileyici ekosistemi buldular.
Fransız Guyanası ile Brezilya’nın Maranhao şehri arasındaki bölgeye yayılan 9.500 kilometrekarelik Amazon Resifi’nin uzunluğu yaklaşık 1.000 km.
Şu ana dek yalnızca yüzde 5’i haritalanabilen resifin derinliği ise 25 ila 120 metre arasında değişiyor.
“Bu resif sistemi, ışığın varlığı ve kullanımıyla sahip olduğu eşşsiz karakteri gibi birçok sebepten dolayı çok önemli.”
Para Federal Üniversitesi’nden Nils Asp, Amazon Resifi’nin var olma hikayesinin şaşırtan gerçekliğinin ardındaki sebepleri derinlemesine araştırmak gerektiğini belirtiyor.
Greenpeace geçtiğimiz aylarda bölgede çalışma düzenleyerek Amazon Resifi’nin ilk su altı fotoğraflarını çekti ve dünyayla paylaştı.
Yunusların, kaplumbağaların, deniz ayılarının ve henüz yeni yeni keşfedilen birçok türün yuvası bu bölge, doğanın bir mucizesi.
Fakat önde gelen petrol şirketleri resifin yakınlarında sondaj yapmak istediği için resif şimdiden tehlike altında.
Bölgede Brezilya hükümetinin de verdiği izinlerle araştırma yapmanın önü açılırken resifin çevresindeki bu petrol kuyu çalışmalarında gerçekleşebilecek olası bir sızıntı bu doğa harikasının sonu olabilir.
Petrol şirketlerinin bu tehlikeli isteklerini engellemek bizim elimizde! Sen de bu bağlantıdan başlatılan imza kampanyasına katılarak resife destek verebilirsin.
Şimdiden dünya çapında bir milyon insan kampanyaya katıldı. Haydi sen de destek ver!