Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon, kendi bünyesinde satış yapmak isteyen satıcılara Amazon FBA adında harika bir ayrıcalık sunuyor. Amazon FBA, depolama, paketleme ve nakliye gibi işlemlerde çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Böylece satıcı birçok işlem yükünden kurtularak sadece satışa odaklanıyor. Peki Amazon FBA nedir? Sizler için Amazon FBA nedir, FBA için ne kadar sermaye gerekli ve FBA’da gerçekten para kazanılıyor mu gibi pek çok sorunun yanıtını verdik. Öncelikle Amazon FBA nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Ofis İşi Bana Göre Değil Diyenler İçin İnternetten Para Kazanma Yöntemleri”
Amazon FBA nedir?
Çok merak edilen Amazon FBA nedir sorusunu yanıtlayalım. Uzun adıyla Fulfillment by Amazon (FBA), satıcılar için paketlemeden nakliyeye, depolamadan iadeye kadar pek çok konuda kolaylık sağlar. Böylece, satıcıların üzerindeki yükün büyük bir kısmını alır ve satıcılara daha fazla esneklik sağlar. Amazon FBA programında, ürünlerini yurt dışında satmak isteyen satıcılar öncelikle ürünlerini Amazon depolarına gönderirler. Bir müşteri ürününüzü satın aldığı zaman, Amazon çalışanları ürününüzü hazırlayıp paketler ve ardından gönderir. Yani bu program tamamıyla satıcının üzerindeki yükü alır.
Amazon FBA nedir öğrendiğimize göre diğer konulara geçelim.
Amazon FBA nasıl çalışır?
Bu programda, normal Amazon satış hesabınızı olduğu gibi kullanabilir ve basit talimatlar eşliğinde ürünlerinizi Amazon FBA bölümüne ekleyebilirsiniz. Sizlerin yapacağı birkaç tıklama ve elbette Amazon’un yardımı ile işinizi uygun maliyetlerle büyütme imkanına sahip olabilirsiniz.
- Öncelikle, satıcılar ürünlerini Amazon depolarına gönderir. Gönderilen ürünler devasa Amazon depolarında saklanır.
- Daha sonra, ürünler envanter haline getirilip sıralanır. Amazon depolarında bir satıcının herhangi bir ürünü zarar gördüğünde, Amazon bunu telafi eder.
- Bir müşteri herhangi bir satıcının ürününü sipariş verdiğinde Amazon tüm işlemleri üstlenir ve süreç otomatiktir.
- Müşterinin sipariş ettiği ürün hazırlanıp paketlenir ve satıcının adına müşteriye gönderilir.
- Süreç burada bitmez, sipariş edilen ürün müşteriye ulaştıktan sonra Amazon, sipariş ile ilgili hiçbir sorun yaşanmaması için müşteriyi takip eder.
Amazon FBA nasıl yapılır?
Amazon FBA hizmetini kullanmak, sanılanın aksine oldukça kolaydır. Sizler için aşağıdaki adımları hazırladık.
Öncelikle Amazon satıcı hesabı oluşturun
Amazon FBA programına katılmak için ilk olarak Amazon satıcı hesabı oluşturmanız gerekiyor. Buraya tıklayarak Amazon satıcı hesabı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
İkinci adım Amazon FBA ayarlarını yapmak
Amazon satıcı hesabınızı oluşturduktan sonra panel bölümünden teslimat yöntemi olarak Amazon FBA’yı seçmeniz gerekiyor. Bu seçenek, ürünlerinizi Amazon FBA ile göndermenizi sağlıyor.
Göndermek istediğiniz ürünleri hazırlayın
Amazon FBA programı dahilinde satmak istediğiniz ürünleri kargolamaya hazır olacak hale getirmeniz gerekiyor.
Amazon’un yönergelerine uyun
Ürünlerinizi paketlerken hiçbir sorun yaşamamak için kesinlikle Amazon’un paketleme yönergelerine, nakliye ve yönlendirme ihtiyaçlarına uyun.
Yapmanız gereken son şey ise ürünlerinizi göndermek
Son adım ürünlerinizi Amazon depolarına göndermek. Bunun için ise bir kargo ile anlaşmanız gerekiyor. UPS, DHL ve FedEx gibi kargo şirketlerini tercih edebilirsiniz ya da daha uygun fiyatlar sunan kargo şirketleri ile anlaşabilirsiniz.
Avantajlar ve dezavantajlar
Avantajlar:
- Lojistik ve nakliye gibi konularda çok iyi bir hizmet alırsınız.
- İade işlemleri ile uğraşmanıza gerek kalmaz.
- İndirimli kargo ücretleri gibi birçok ayrıcalıktan faydalanabilirsiniz.
- Uygun ücretler karşılığında sınırsız depolama hakkına sahip olabilirsiniz.
- Harika bir dış kaynak müşteri hizmetiniz olur.
- Şirketin sahip olduğu depolarla ve yerine getirme merkezleriyle sürekli iletişim halinde olabilirsiniz.
Dezavantajlar:
- Yerine getirme ve depolama işlemlerinde ayrı ayrı ücretlendirmeler ile karşı karşıya kalırsınız.
- 6 aydan uzun süre depoladığınız ürünler için ek ücret ödersiniz.
- Amazon’da iade işlemleri kolay olduğu için pek çok kez iade ile karşılaşabilirsiniz.
- Gönderilerinizi takip etme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.
- Depolanacak ürünlerinizi düzgün bir şekilde hazırlayıp paketlemeniz gerekir.
- Amazon’un çeşitli yerlerinde pek çok yerine getirme merkezi olduğu için satış vergisini hesaplama konusunda zorluk yaşayabilirsiniz.
Amazon FBA için ne kadar sermaye gerekli?
Amazon FBA’da kazançlı ve istikrarlı bir iş kurmak için minimum 10.000 dolar gerekli. Fakat, Amazon FBA’da düzgün bir iş kurmak için illaki 10.000 dolar gerekmiyor. Birçok Amazon FBA satıcısı daha düşük rakamlar ile iş kurarak kazançlı ve istikrarlı bir iş kurmayı başarıyor.
Bir Amazon FBA satıcısının envanter satın alması için sermayesinin büyük bir çoğunluğunu harcaması gerekiyor. Ayrıca paketleme, nakliye ve diğer maliyetler düşünüldüğünde Amazon FBA’da iş kurmak yaklaşık olarak 7.000 dolara mâl oluyor. Elbette 7.000 dolar sabit bir tutar değil. Çünkü Amazon’da ürünlerin değişken fiyat aralığı, farklı boyutları ve ürün kategorilerini birbirinden farklı kılan bir müşteri tabanı bulunmaktadır. Bunlar göz önüne alındığında, iş kurmak için gerekli olan sermaye iş modeli ve ürün kategorisine göre değişkenlik gösterecektir.
Amazon FBA ücretleri
Amazon FBA programında ücretler, ürünlerin paketlenmesi, depolanması, dağıtılması ve iade edilmesi durumları göz önüne alınarak ürün başına fiyatlandırılır. Ayrıca ürünlerin ağırlığı ve boyutu da fiyatlandırmayı değiştirebilir.
Amazon’da oversize ve standart olmak üzere iki paket bulunur. Bu iki paketin fiyatları birbirinden ayrıdır. Standart pakette, paketlerin ağırlık değeri minimum 2,92 dolar, maksimum 3,59 dolardır. Büyük paketler için minimum 3,54 dolar, maksimum 6,43 dolardır. Oversize paketteki paketler için ise ödemeler 9,32 dolardan başlar.
Ayrıca satıcılar, Amazon’un iade edilen ürünleri geri alması için 3,62 dolar öder. Bu ücreti ödemek yerine ürünün kendinize gönderilmesini talep ederseniz 0,50 cent, imha edilmesini isterseniz 0,10 cent ödemeniz gerekir.
Hangi ülkelerde Amazon FBA depoları var?
Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon pek çok ülkede hizmet vermektedir. Bu durum Amazon FBA satıcıları için oldukça faydalıdır. İşte Amazon FBA depolarının bulunduğu ülkeler.
- ABD
- Çekya
- Birleşik Krallık
- Kanada
- Fransa
- İtalya
- Polonya
- İspanya
- Almanya
Buraya tıklayarak Amazon FBA depo adreslerini inceleyebilirsiniz.
FBA’da gerçekten para kazanılıyor mu?
Amazon FBA nedir, ne değildir öğrendik gelelim asıl merak edilen soruya: FBA’da gerçekten para kazanılıyor mu? Elbette Amazon FBA’dan para kazanmak mümkün. Ancak, her işte olduğu gibi Amazon FBA’da da belirli başlı riskler vardır. Bazı kişiler Amazon FBA’da iyi kazançlar sağlarken, diğerleri ise zarar ediyor. Bu nedenle, Amazon FBA programına katılmadan önce iyi bir araştırma yapmanız ve doğru bir ürün yelpazesi seçmeniz son derece önemli.