14 Ekim Cuma akşamı, Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında bir patlama meydana geldi. O esnada maden ocağında 110 işçi çalışıyordu. 110 işçiden 58’i patlama sonrasında kendi imkânları ile kurtulmayı başardı. Ancak ne yazık ki korkunç patlamada 40 maden işçisi hayatını kaybetti. Resmi makamlar tarafından 11 işçinin yaralandığı, 1 işçiye ise ulaşılamadığı açıklandı. Bölgeye çok sayıda sağlık, arama kurtarma ve itfaiye ekibi sevke edildi. Yapılan ilk değerlendirmelere göre Türkiye’yi yasa boğan patlama, grizu nedeniyle meydana geldi. İşte Amasra’da meydana gelen facianın detayları…
Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağındaki patlama dün akşam 18.15’te meydana geldi
Patlamanın ardından olay yerine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlama esnasında maden ocağında 110 işçinin çalıştığını açıkladı. Soylu, bazı işçilerin patlamanın ardından kendi imkânları ile maden ocağından çıkmayı başardığını, bazı işçilerin ise kurtarıldığını ifade etti. Yine bakan Soylu’nun ifadesine göre, maden ocağındaki “riskli bölgede” 49 işçi çalışıyordu…
Patlamanın maden ocağında ciddi bir göçüğe neden olmadığı ancak 300 metre derinlikte bir yangın başladığı ifade edildi
Patlama, -300 kotunda meydana geldi. Yangının sebep olduğu dumanlar nedeniyle maden ocağının bulunduğu bölgede gökyüzünü yoğun bir duman tabakası kapladı. İlerleyen saatlerde yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı…
Patlama nedeniyle ne yazık ki 40 vatandaşımız yaşamını kaybetti
Patlamanın meydana geldiği ilk anda yaşamını kaybeden işçi sayısı 18, daha sonra ise 22 olarak açıklanmıştı. Ancak maalesef, ilerleyen saatlerde hayatını kaybedenlerin sayısı da yükseldi. Güncel verilere göre maden ocağında çalışan 110 işçiden 40’ı yaşamını kaybetti…
Yaralı olarak kurtarılan 11 işçinin tedavisi sürüyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgiye göre yaralı işçilerden 5’i Bartın’da tedavi altına alındı. 6 işçinin tedavisi ise İstanbul’da devam ediyor. Yaralı işçilerin dışında, madende çalışan bir işçiden haber alınamadığı ve durumunun bilinmediği açıklandı. Kayıp işçiye ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor…
Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda sağlık ve arama kurtarma personeli sevk edildi
Maden ocağındaki arama kurtarma çalışmalarına AFAD, UMKE, Türk Kızılay, polis, jandarma ve sağlık gönüllülerden oluşan ekipler katıldı. Arama kurtarma faaliyetlerinde 2 ambulans uçak, 5 UMKE aracı, 31 ambulans, 1 acil müdahale aracı ve 149 sağlık personeli yer aldı. Bununla birlikte AFAD ise yaklaşık 100 personel, 26 araç ve 3 koordinasyon tırıyla çalışmalara destek verdi…
Yapılan ilk değerlendirmelere göre patlamanın sebebi grizu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmeler grizu patlaması olduğu şeklinde.” ifadeleriyle madende bir grizu patlaması meydana geldiğini açıkladı. Ancak patlamanın gerçekleştiği ilk anda AFAD tarafından, patlamanın trafo kaynaklı olduğunu belirten bir sosyal medya paylaşımı yapılmıştı. Daha sonra AFAD tarafından “sehven” yapıldığı ifade edilen paylaşım kaldırıldı…