Sinema tarihinin efsane gerilim serilerinden birisi olan Alien, yeni filmi olan Alien: Covenant ile birlikte tekrar konuşulmaya başlandı. Serinin ilk filmini çeken yönetmen olan Ridley Scott’ın seriyi tekrar ele alması şüphesiz bu ilgiyi oldukça arttırdı. Alien vs Predator filmlerini ayrı tutarsak, serinin bundan önceki 5 filmi de Hristiyan ve Yahudi mitlerinden izler barındırıyor.
Kendisinden sonra gelecek filmlerden daha az dini göndermesi olan Yaratık (Alien) filminde “şeytan” çağrışımını sezmek mümkün
Öncüsü olduğu filmler kadar çok dini çağrışımı olmasa da saf kötülüğü temsil eden bir yaratık profili var. Yaratığın bir diğer adı olan Xenomorph, hayatın yok oluşu anlamını taşıyor. O bir düşman. İbranice’de bu düşman tanımlaması “İblis” anlamına da geliyor.
Devam filmi olan Yaratıklar’da (Aliens) LV-426 isimli gezegen İncil’deki Levililer 4:26 Ayetine göndermedir
James Cameron’un yönettiği bu filmde çok net bir dini simge var. Olayların yaşandığı gezegenin adı LV-426. Bunun İncil’in Levililer 4:26 ayetine direkt bir gönderme olduğunu söylemek mümkün. Bu ayet: “Tekenin bütün yağını esenlik kurbanının yağı gibi sunak üzerinde yakacak. Kâhin kişinin günahını bağışlatacak ve kişi bağışlanacak.” Filmde yaşananlarla bu ayet arasında bağlantı kurmak hiç de zor değil.
Yaratık 3 (Alien 3) filminde İsa Mesih göndermesi var
Ellen Ripley’in kurtuluş için kendini feda etmesi Mesih çağrışımı yapıyor. Şöyle ki; yaratıklar insan bedenlerini birer koza, ana rahmi olarak kullanıyor ve orada doğuyorlar. Ellen Ripley, kendi bedeninden de bir Alien yetişmesi durumuna karşı kendini ateşlere atar. İsa Mesih’in ümmeti için göz göre göre kendi ölümüne yürümesi gibi.
Yaratık: Diriliş (Alien: Resurrection) İblis ile Mesih
Bir önceki filmde kendisini feda eden Ellen Ripley’in yeniden doğuşu direkt olarak İsa Mesih’in yeniden doğuşuyla birebir uyuşmaktadır. Serideki yaratık (Xenomorph) Şeytan’ı, Ripley ise Mesih’i yani Tanrı’yı temsil ediyor. İkisinin birleşmesi de, çekişmesi de “insan” kavramı üzerinedir. Birleşirler ve hem yok eden hem de şevkat gösterebilen bir tür olur. Tanıdık geldi mi?
Alien Predator’e Karşı filmlerinde ise olaya antik medeniyetlerin tanrısı da dahil oluyor
Aslında iki uzaylı ırkın çarpışması gibi gözükse de, antik halkların tanrısı olarak görülen Predator ile modern ilahi dinlerin şeytani figürü olarak konumlandırılan Alien’ın çarpışması ve arada kalan insanlar. Hatta yer yer İblis’e karşı antik inançların yardımcı olabilecek olması anlamına da gelebilecek bir anlatım mevcut.
Prometheus filminde yine bir ayete gönderme dikkatimizi çekiyor
İnsan ırkının varoluş nedenlerini araştırırken yok oluşa giden bir mücadelenin ortasında kalanların öyküsünün anlatıldığı filmde yine gezegen adı olarak bir İncil ayeti dikkatimizi çekiyor. Engineer ismi verilen kadim ırk zamanında kendilerinden bir parçayla var ettikleri insan ırkını, onların yaptıklarından memnun olmadıkları için durdurulamaz yaratıklar kullanarak yok etmek istiyorlar. Kendi gezegenleri ile Dünya arasındaki mesafe düşünüldüğünde bu tanrısal özellikleri olan uzaylı ırkının, Dünya’da gördükleri son şey muhtemelen Mesih’in öldürülüşüdür. Kendi gezegenlerinin adı ise LV-223. İncil’in Levililer 22:3 ayeti ise: “Gelecek kuşaklar boyunca soyunuzdan biri İsrail halkının bana sunduğu kutsal sunulara kirli olarak yaklaşırsa, onu huzurumdan atacağım. RAB benim.” Bu filmdeki yaratıcılar olan Engineer’lerin durumuna oldukça uygun.
Serinin son filmi henüz çok yeni olduğu için spoiler olabilecek bilgilerden sakınmak oldukça önemli
Son filmde de çokça yaradılış temasının işlendiğini söyleyebiliriz. Özellikle yaratan ile yaratılan arasında geçen diyaloglar net şekilde dini mitlere atıf niteliğinde ancak başlıkta da belirttiğimiz üzere film açısından spoiler olması riskine karşı; anlatacaklarımız şimdilik bunlarla sınırlı kalsın.
Kaynak: 1