Alice Harikalar Diyarında Sendromu, tam da zihinlerde oluştuğu gibi bireylerin bir dizi algı ve oryantasyon bozukluğu yaşadığı nadir görülen bir hastalıktır. Lewis Carroll’un unutulmaz eserinde yaşanan olaylar, bu sendroma sahip kişilerin gerçekliğine dönüşmektedir. Alice Harikalar Diyarında Sendromu’ndan muzdarip olan bireyler, çevresindeki nesneleri ve kendi bedenlerini olduğundan farklı algılar. Şekil, desen, boyut, hareket gibi etrafa karşı farkındalık oluşturmayı sağlayan neredeyse tüm özellikler olduğundan daha farklı görülür. Örneğin birey kendini olduğundan daha büyük ya da küçük hissedebilir. Aynı zamanda içinde bulunduğu odanın ve mobilyaların kaydığını düşünebilir. Peki bu sendromun risk faktörleri ve belirtileri nedir? Detaylara birlikte bakalım.
Alice Harikalar Diyarında Sendromu Nedir?
Bu sendrom ilk defa 1955 yılında psikiyatri doktoru John Todd tarafından tanımlandı. Dr. Todd, bazı hastalarının migren ataklarından sonra bedenlerini ve nesneleri farklı boyutlarda algıladıklarını fark etti. Ardından semptomlar ve migren arasında güçlü bağlantılar kuran Todd, bu durumun nadir görülen bir “migren varyantı” olabileceğini düşündü. Hastaların yaşadıkları, roman karakteri Alice Liddell’in yaşadıklarına çok benzer olduğu için hastalık tıp literatürüne Alice Harikalar Diyarında Sendromu olarak geçti.
Belirtileri nelerdir?
Alice Harikalar Diyarında Sendromu’nun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bireylerin cisim ve nesneleri farklı boyutlarda algılaması bazen sadece bir dakika bazen de yarım saat sürer. Yaygın belirtiler arasında şunlar bulunur: Migren, boyut bozulması, algısal bozulma, zaman bozulması, ses bozulması, uzuv kontrol kaybı ya da koordinasyon kaybı.
Bireyler bazı durumlarda nesneleri gerçekte olduğundan çok daha uzakta ya da yakındaymış gibi algılayabilir. Aynı zamanda işitsel halüsinasyonlar da bu sendromun belirtileri arasındadır. Öte yandan bu sendroma sahip bireyler, yaşadıkları olayların aslında gerçek olmadığının bilincindedir. Başka bir ifadeyle bu kişiler semptom gösterdiğinde onların gerçekle arasındaki bağlantı kopmaz.
Alice Harikalar Diyarında Sendromu neden olur?
Bu sendromun kesin nedeni henüz bilinmiyor olsa da sebeplerine yönelik bazı teoriler bulunuyor. Uzmanlar beyindeki olağan dışı elektriksel aktivitelerin zaman, mekan, ses, şekil ve boyut algısının bozulmasına neden olabileceğine inanıyor. Normal olmayan elektriksel aktivitelerin migren ve enfeksiyon gibi birçok sebebi olabilir. Örneğin bir araştırma sendroma sahip olan insanların %33’ünün vücudunda enfeksiyon olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan migren, Alice Harikalar Diyarında Sendromu’nun en temel nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sendroma yol açabilecek diğer nedenler şu şekilde sıralanıyor: Stres, öksürük ilacı, halüsinojen madde kullanımı, epilepsi, inme, beyin tümörü.
Teşhis ve tedavi
Alice Harikalar Diyarında Sendromu’nu teşhis etmek için herhangi bir test bulunmuyor. Fakat hekimler, hasta şikayetlerini dinledikten sonra Manyetik Rezonans Görüntüleme, Elektroensefalografi ve kan testleri isteyebilir. Sendrom teşhis edildikten sonra standart bir tedavi prosedürü yoktur. Eğer belirtiler migrenden ya da enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisi başlatılabilir. Semptomların sebebi stres kaynaklıysa hekimler hastayı meditasyon gibi aktivitelere yönlendirebilir. Hasta için en etkili tedavi yönteminin belirlenebilmesi için sendroma yol açan nedenlerin tespit edilmesi gerekir.
İlginizi çekebilir:
İnsan Beyninde Gerçekleşen 10 Garip Olay
Kaynak: 1