Sinema sektörü yıllar boyunca aşkı ele aldı ama homoseksüel ya da biseksüel olanını çoğunlukla göz ardı etti. Ancak son yıllarda sinema filmlerinde ve dizilerde LGBTİQ+ teması yükselişe geçti. İşte o filmlerden Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait of a Lady on Fire) filmi, iki kadının aşkını ekrana taşıyor. Çıkmadan önce sinemaseverlerin merakla beklediği filmi izlemeden önce bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.
Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filminin konusu temelde odağını iki kadının aşkına çeviriyor
Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, 18. yüzyılda bir aristokrat ailenin evlendirilmek üzere olan kızları Héloise’in tablosunu çizecek olan ressam Marianne ile arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Aristokrat aileden gelen Héloise’in tablosu, daha önce hiç görmediği müstakbel eşine yollanacaktır. Bunun için çok ressam evden geçer ama en son eve hizmetçi olarak alınan Marianne işi devralır. Marianne bütün gün boyunca Héloise’e bakmakta ve geceleri de onun yüzünü resmetmektedir. Bu bakışmalar onları birbirine yakınlaştırır.
Ancak filmin konusunu sıradan aşk filmlerinden ayrı bir yerde tutmakta fayda var
Film, ilk bakışta eşcinsel bir aşkı anlatıyor gibi görünse de hem resim sanatına yer verdiği için estetik bir değere sahip hem de dönemin ruhunu başarılı bir şekilde yansıttığı için takdiri hak ediyor. Filmi izlerken sizi en çok düşündüren şey ise bakmanın artık günümüzde ne kadar anlamsız hale geldiği oluyor. Bakmak eskiden incelemek, anlamak gibi anlamlara gelirken artık bakıp geçmek, göz atmak gibi gelişigüzel kaygılara yerini bırakıyor diyorsunuz kendi kendinize. Ayrıca film, bu sefer her zamankinin aksine bir kadının bir kadına bakmasını değil bir kadının başka bir kadına bakmasını ele aldığı için ayrı bir önem taşıyor.
Böylesine romantik bir film tabii ki Fransız kökenli biri tarafından yazılıp yönetildi: Céline Sciamma
Ödüllü senarist Céline Sciamma’yı Kabakçığın Hayatı filminden hatırlarsınız belki.
Filmde az karakter olduğu için oyuncu kadrosu dar ama içerik olarak tabii ki zengin
Filmin başrol oyuncuları ise Noémie Merlant ve Adèle Haenel. Ayrıca Adéle Haenel, filmin yönetmeni ve senaristi olan Sciamma ile bir ilişki yaşıyor.
1 saat 59 dakika süren Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmi, tarihi dram türünde izleyiciyle buluştu
Zaten 18’nci yüzyılda geçmesinden ve romantizmi saf romantizm olarak işlememesinden anlamalıydık 🙂
6 Aralık’ta vizyona giren film, pek çok sinema mecrası tarafından 2019’un en iyi filmleri arasında gösterildi
Fransa’da “Portrait de la jeune fille en feu” ismiyle gösterime giren film şu isimler tarafından yılın en iyi filmlerinden biri olarak gösterildi: Columbia Üniversitesi Sinema Sanatları Profesörü Ira Deutchman, Kodak Başkan Yardımcısı Anne Hubbell, Variance Films’den Dylan Marchetti, mTuckman media, inc Başkanı Michael Tuckman, Toronto Film Festivali Eş Başkanı Joana Vicente ve Sundance Film Festivali Program Direktörü Kim Yutani. Daha ne olsun değil mi?
Her bir sahnesiyle bir sanat eseri niteliğinde olan Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, Cannes’da Queer Palmiye’yi almaya hak kazandı
Filmin yönetmeni olan Sciamma aynı zamanda festivalin “En İyi Senaryo Ödülü”ne de layık görüldü. Film toplamda 11 tane ödül alarak başarısını konuşturdu.
Filmdeki insanı büyüleyen tablolar Fransız ressam Hélène Delmaire imzası taşıyor
Fransa’nın yaşayan ressamlarından Hélène Delmaire, film için yaptığı resimlerin üzerinde günde 16 saat boyunca çalıştı. Hatta Héloise’in tablosunun yapıldığını gösteren bazı sahnelerde onun elleri kullanıldı.
Ödüllere doyamayan film, Türkiye’de Başka Sinema aracılığıyla gösterime girdi
Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmi Türkiye’de 6 Aralık’ta gösterime girdi.
Film, bu kadar etki uyandırınca sinema eleştirmeni Sezin Sayınalp duruma kayıtsız kalmadı ve filmin “etamin” versiyonunu paylaştı
Alev Almış Bir Genç Kızın Etamini pic.twitter.com/L78MHY5is4
— Sezen Sayınalp (@sezi_s) December 17, 2019
Sayınalp’in bu paylaşımı kısa sürede pek çok beğeni aldı. Nasıl sizce de çok estetik olmamış mı?
Kaynak: 1