Vücudumuzun belirli koşullar altında verdiği tepkilere alerji adını vermek mümkün. Bir nevi uyarı sinyalleri de denebilir. Çünkü vücutta ters giden bir şeyler var anlamına gelir ve size bunu kesmeniz için mesaj gönderir. Eğer vücudunuzun gönderdiği bu mesajı görüldü yapar da cevap vermezseniz rahatsızlığınız da son bulmaz. Bu nedenle alerji durumlarının tespitine dikkat etmenizde ve meydana gelen belirtilerden kurtulmak için gerekli önlemleri almanızda büyük fayda var.
1. Atopik kişileri buraya alalım
Eğer alerjik bir bünyeniz varsa sizin isminizi de atopik kişiler listesine alabiliriz. Atopik kişilerin yaşadığı alerji durumları sonradan ortaya çıkabileceği gibi doğuştan da gelebilir. Toplumun yaklaşık %30’luk bölümün bu dertten mustarip olduğu göz önüne alınırsa nedenlerinin geç kalmadan araştırılması gerektiğini hatırlatalım.
2. Her alerji türü farklı belirti gösterir
Alerji belirtileri için standart bir sınıflandırma yapmak mümkün değil. Çünkü birden fazla alerji çeşidi var ve her alerji çeşidinin verdiği sinyaller de farklı. Yani polenlere alerjisi olan bir bireyin alt solunum yolları etkileneceği için ortaya çıkacak belirtiler de öksürük ve nefes darlığı olarak baş gösterebilir. Eğer kişi bilmeden alerjisi olan bir şey yediyse bunun belirtileriyse vücutta yanma, kaşınma ya da kızarıklık olarak kendini gösterebilir.
3. Vücuttaki şişlikler böcek alerjisine işaret edebilir
Eğer bir böceğe alerjiniz varsa ve bu böcek bacaklarınızda ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde dolaşıp, sizi ısırdıysa o bölgelerde şişme, kızarıklık ve kaşınma meydana gelebilir.
4. Göz yaşarması ve burun akıntısı bahar nezlesine yorulur
Özellikle bahar aylarının gelişiyle birçok insan kızarmış gözler ve akan burunlardan şikayetçi olur. Bunun temel nedeni bahar aylarında ortaya çıkmaya başlayan ve rüzgar yoluyla yayılan polenlerdir. Eğer bu zamanlarda gözlerinizde kaşınma, sulanma, yanma ve burnunuzda akıntı oluyorsa özellikle ormanlık alanlarda olmamaya çalışın.
5. Kuru öksürük + nefes darlığı + göğüste sıkışma = Alerjik astım
Alerjik astım genetik olarak alerjiye yatkın bünyeye sahip olan kişilerde kendini gösterir. Bronşlar alerjiye karşı savunmaya geçer ve beraberinde kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu tür hastaların polenlerden, hayvanlardan ve tozdan uzak durması gerekir.
6. Çocuk egzamasına dikkat!
Atopik dermatit olarak da adlandırılan çocuk egzaması kaşıntı ve kırmızı lekelerle kendini gösterir. 2 ve 6 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkan bu durum tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda hastalık astıma dönüşebilir.
7. Aniden gelen baş ağrısı, baş dönmesi, hissizlik gibi durumlara dikkat edin!
Alerjik rahatsızlıkların en tehlikelisi olan anafilaksiye çok kısa sürede müdahale edilmesi gerek. Aniden gelen baş ağrısı, mide bulantısı, el ve ayaklarda his kaybı, baş dönmesi ve vücuttaki kızarıklar bu alerji türünün belirtileri olarak sıralanabilir.