Sadakat, ilişkilerin olmazsa olmazlarından, aldatılmak en büyük sorunlarından. Ancak aldatılacağını karşınızdaki insanın davranışlarından ön görmek oldukça zor özellikle ilk buluşmalarda. İnsan istiyor ki ilk buluşmada karşısındakini bir çözsün, ona göre yoluna devam etsin ama işler böyle yürümüyor ne yazık ki.
Bu sebeple biz de ilk buluşmada oturup karşımızdaki insanı analiz etmek yerine, o insanla ikinci bir görüşme yapıp yapmayacağımıza karar veriyoruz, belki de olması gerektiği gibi.
Tüm bu düşüncelerin yanında, aldatan insanların genelde sergilediği 8 davranışı, onları mimleyebilmeniz için listeledik.
Ancak yine de aklınızda bulundurmanızda fayda var, bu davranışlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir dolayısıyla karşınızdaki insanın karşısına kesin ve net çizgilerle çıkmasanız, sadece tedbiri elden bırakmasanız en iyisini yapmış olursunuz.
1. Belli belirsiz ilişki geçmişi olan biri, bir aldatma hikayesi saklıyor olabilir
İlk buluşmada bu gibi ilişki geçmişini konuşmak iyi bir fikir değil, biliyoruz. Biz zaten olur da konuşulursa diye söylüyoruz. Çünkü konuşulursa biraz belirleyici olabilir.
İlk buluşmada biri size daha önce birini aldattığını söylerse, bu sizi de aldatabileceğini gösteren sağlam bir ayrıntı oluyormuş, ilişkilerde uzmanlaşan psikolog Madeleine Mason Roantree’ye göre.
Daha önce aynı anda birden çok kişi ile görüşen kimsenin de uzun ve ciddi bir ilişki insanı olmadığını, daha önceden belirlenen ‘yakınlık’ sınırlarını aşmasının çok muhtemel olduğunu da belirtiyor aynı zamanda.
2. İki taraftan birinin görüşmek, buluşmak için aşırı derecede çaba sarfetmesi ve ölüp bitmesi
Tabii ki çoğu ilişki bir tarafın bir tarafı biraz da olsa kovalamasıyla başlıyor. Ancak bir taraf o kadar da istekli değilken aşırı istekli tarafın sürekli kovalaması, doğru bir ilişki başlangıcı olmayabilir.
“Bütün her şeyi siz ayarlamaya çalışırsanız, sürekli siz bir şeylerin olması için çabalarsanız hiç de adil olmayan bir ilişkinin içinde kendinizi bulursunuz ve zamanla yıpranırsınız” diyor bir başka ilişki uzmanı.
Belki mesajınızı günlerdir cevapsız bırakan biriyle buluşmak için can atıyor olabilirsiniz. Belki de tam tersi, biriyle sadece sizinle çok fazla ilgileniyor diye buluşuyorsunuz.
İki türlü de bu güzel bir hikayenin başlangıcı olabilecek gibi durmuyor. İşler böyle olunca bir taraf illa ki yoruluyor, sıkılıyor ve gözünü dışardan alamıyor. Sonra yeni bir aldatma, aldatılma hikayesi yazılıyor.
3. İlişkinin her aşamasında, kıskançlık bir aldatma belirleyicisi olabilir.
Kıskançlık ve karşınızdaki insanın her davranışını sorgulamak, izlemek onu boğabileceği için bir aldatmaya kapı aralıyor olabilir. Tabii bu şekilde düşünüp çok da salmamak lazım. İlk buluşmada aşırı tutucu ve kıskanç davranışlar sergilemek zaten bambaşka bir boyut, en basında böyle davranmak karşınızdaki insanı korkutup kaçırabileceğinizi gösteriyor.
İlişki süresinde aldatma, kişi kendini kötü hissettiğinde, ilişkinin onu kötü etkilediğini düşündüğünde ya da aşırı kıskanç bir partner tarafından kısıtlandığında olabiliyor.
“Genelde, karşınızdaki insana güvenmediğinizde, her hareketine müdahale etmeye çalıştığınızda, ilişki doyumsuz hale gelecektir her açıdan. İki tarafı da tatmin, mutlu eden bir ilişki, ilişkiyi ihanetten korumanın en kesin yollarından biridir.” diyor Weiser.
4. Narsist olan bir insanı aldatma potansiyeli daha yüksek olabilir
Bazı kişisel özellikler ilişkide direkt olarak aldatmaya ya da aldatılmaya sebep olabiliyor. Narsisizm de bunlardan biri.
Narsist insanlar, Amerikan Psikoloji Örgütü’ne göre, kendilerini her konuda en iyisini hak ettiklerine ve kendi isteklerinin başkalarınkinden çok çok daha önemli olduğuna ikna etmiş insanlar.
Business Insider, narsistlik ve aldatmak arasındaki bağlantıyı şöyle kurmuş:
Narsist bir insan için bir ilişkiye sağdık olmak dünyanın kolay şeyi değil, ilişki ne kadar güzel olursa olsun. Çünkü bu insanlar hiçbir zaman gördükleri şeylerle yetinmeyip daha fazlasını istemeye meyillidir.
İşin özü, böyle bir insanla psikologculuk oynamak sizi de yorar. Narsist birinin isteklerini karşılamaya çalışırken kendinizi yıpratacağınızı fark edeceksiniz.
5. Kendine saygısı, güveni olmayan insanlar aldatmaya daha meyilli olabilirler
Bazı insanlar vardır ki, kendine güveni ve saygısı olmayan bu insanlar sırf kendi özgüvenlerini biraz da olsa yükseltmek için aldatırlar. Bu yüzden diyoruz, kendine saygısı ve güveni olmayan insanlar aldatmaya daha meyilli olabilir.
6. Aldatan insanlar gittikçe daha da düşüncesiz davranışlar sergiler
Açıkçası bu hemen ilk buluşmada anlayabileceğiniz bir durum değil ama yine de, ilk tanıdığınız o düşünceli ve harika insanın anlık değişmesi ve git gide değişmeye daha da devam etmesi sizi aldatıyor olduğunu gösterebilir.
7. En ufak bir yalan, aldatan kişiyi açığa çıkarabilir
Dürüstlük, bir ilişkinin aldatma ile sonuçlanmasının önüne geçen en büyük kişilik özelliklerinden.
Aldatmak ile dürüstlük kelimeleri zaten oldukça çelişkiliyken, bunun aksini iddia edebilecek biri yoktur heralde.
Ancak bizim burada bahsettiğimiz dürüstlük asla yalan söylememek değil tam olarak. Karşınızdaki insana karşı her konuda açık olmayı deneyin. Bir sorun mu var, gidin konuşun, çözebiliyorsanız çözün. Hayatınızda başka biri olacak gibiyse bile karşınızdaki insana ona karşı olmayan hislerinizden bahsedip, ayrıldıktan sonra yeni bir insanla devam edebilirsiniz ki bu zaten aldatmak değil.
8. Sizi sürekli görmezden gelen, sürekli huzursuz davranan insanların aldatma potansiyeli yüksek olabilir
Şimdi bu insanlar, kendilerini ilişkiye adamak istemiyorlar pek fazla. E hal böyleyken de kendilerini karşılarındaki insana tam açamıyorlar onlarla konuşmuyorlar falan. Bu insanın karşısındaki de bir insan, bir noktada sıkılıyor, bunalıyor, başka bir kimse tarafından gönlü çalınıyor ve yine aldatma hikayesi.
İşin sonunda, herkesin farklı bir yolu farklı bir tarzı var. Kimisi tahmin edebileceğimiz şeylerken kimisi de asla tahmin edemeyeceğimiz şekilde yollar izleyebiliyor. Bu yüzden biz sizi yine de temkinleyelim, insanların karşısına kesin yargılarla çıkmamanızda, sadece bizim söylediğimiz bu yolları aklınızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda var.
Kaynak: 1