Tel tel dağınık saçlarıyla kameralara dil çıkaran bir deli mi, yoksa teorileriyle bilim dünyasına boyut atlatan bir dahi mi? Doğru cevap: Her ikisi de! Albert Einstein, özel hayatındaki tuhaf alışkanlıkları ve özellikle fizik alanındaki tartışmasız başarılarıyla, adeta tek bedende iki kişi. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü de evine götüren bu çılgın, dalgın ve nüktedan dahinin hayatına sizin için yakından baktık.
1. 4 yaşına kadar konuşmayan bir afacan
1879 yılında Almanya’nın Ulm kentinde dünyaya gelen Albert Einstein, ev hanımı bir anne ile elektrik şirketi sahibi bir babanın oğlu. 4 yaşına kadar konuşmayarak deyim yerindeyse ailesini kanser eden Einstein’ın ne denli içine kapanık bir çocuk olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. Rivayete göre çocuk dahi ilk kez konuştuğunda “Bu çorba çok sıcak!” diyerek sofradakileri dumura uğratmış.
2. Yolu Katolik okuluna düşen bir Yahudi
Aslen Yahudi olan anne ve babası pek dindar olmadıkları için küçük Albert kendisini Münih’teki Katolik okulunda bulur. Şehir efsanelerinin aksine okul hayatının ilk yıllarında da gayet başarılı bir öğrencidir. Ailesinin iflasıyla değişen hayatları ise;İsviçre’de matematik ve fizik alanlarında eğitim almasına vesile olur.
3. 17 yaşında bir Romeo
Zürih’teki üniversite yıllarında aşk onun da kapısını çalar. Üst sınıflardan Mileva Maric’e karşı, sonu evlilikle taçlanacak derin hisler besler. Bir Romeo-Juliet olmasalar da aşk mektuplarında birbirlerine Dollie ve Johnnie diye seslenen iki sevgilidirler artık…
4. Ortalığı karıştıran çapkın bir koca
Einstein’in aşk hayatı bir bilim adamından beklenmeyecek kadar karışık. Mileva’nın kendisinden evlilik dışı bir kız bebek dünyaya getirdiği söylenir, ancak bebeğin akıbeti meçhul. Evlendikten sonra da 2 erkek çocukları olan çift, 1919 yılında olaylı şekilde yollarını ayırır; çünkü esas oğlanın gönlü bu kez de kuzeninde! Kuzeni Elsa ile ikinci bir evlilik yapan Einstein hakkındaki çapkınlık söylentileri ise evlilikle bitecek türden değil.
5. İzafiyet teorisinin de babası
Bu kadar magazin yeterliyse gelelim Einstein’ın fizikçi kimliğine… O sadece çocuklarının değil, izafiyet teorisinin de babası!
6. Konuyu örneklerle anlatan bir hoca
Albert Einstein, bugün dünya çapında meşhur olmasını sağlayan izafiyet teorisiyle zaman algısının göreceliliğini ispatlar. Kendisinden izafiyet teorisini basitçe anlatması istendiğinde ise şöyle der: “Elinizi 1 dakika fırına koyun, 1 saat gibi gelir. Güzel bir kadınla 1 saat vakit geçirin, 1 dakika gibi gelir.”
7. Nobel ödüllü bir fizikçi
“Fotoelektrik Etki Kanunun Keşfi”.. Einstein’a 1921 yılındaki Nobel Fizik Ödülü’nü getiren çalışma işte bu… İzafiyet teorisi yayınlandığı yıllarda teorinin önemi henüz kavranamamış olacak ki sonradan birçok bilimsel deneye ilham olan ve çoğu kişiye zamanda yolculuk hayalleri kurduran bu teori Nobel ödülü almaz.