Çevre kirliliği günümüzün en büyük küresel sorunlarının başında geliyor. Dünya nüfusunun giderek artması, çevre ve su kirliliği boyutunu geri dönülmesi zor bir noktaya getiriyor. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz mikroplastikler sadece çevreyi değil insan sağlığını da tehdit ediyor. Mikroplastikler, çoğunlukla petrol türevli ve 5 milimetreden daha küçük polimerik parçacıklara verilen bir isim. Alman bilim insanları, dünyadaki okyanusların mercan sistemlerinde 200 bin tondan fazla mikroplastik depolandığını iddia ediyor. Zehirli kimyasal maddeler içeren bu parçacıklar, okyanuslardaki canlı popülasyonunun her geçen gün azalmasına neden oluyor. Öte yandan araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletine yağan yağmurlarda mikroplastik olduğunu tespit etti. Endişe verici bu gelişmenin ardından, araştırmacılar çalışmalarına hız kazandırdı. Detaylara birlikte bakalım.
Bilim insanları, 2019 – 2021 yılları arasında Alaska’nın güneydoğusunda yağan yağmurlarda mikroplastik olduğunu tespit etti
Southeast Alaska Üniversitesi’nde görev yapan jeolog Sonia Nagorski, bulgularını sunarken dünyanın hemen her köşesinde mikroplastik bulunduğuna dikkat çekti. Nagorski, 2019 yılında plastik kirliliğiyle ilgili verdiği bir derste, öğrencileriyle birlikte bir çalışma yapmak istedi. Böylece eyaletin başkenti Juneau’un dört bir yanına dağılan öğrenciler, yeterli miktarda örnek topladı.
Derelerden, göllerden ve sahillerden toplanan örneklerin hepsi incelemeye tabi tutuldu
İncelemelerin ardından tüm örneklerde mikroplastik olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Nagorski, “bu kadar küçük plastikleri bu kadar kolay bulmamıza şaşırdık” ifadelerini kullandı. Nagorski ve öğrencileri 2020 – 2021 döneminde de yağmur ve kar örnekleri toplayıp analiz etti. Sonuç yine aynıydı. Peki mikroplastikler Alaska’nın her tarafına nasıl dağıldı? Amerikan Jeofizik Birliği’nin New Orleans’ta düzenlenen toplantısında konuşan Nagorski, insanların plastik atıkları beraberinde getirdiğini ifade etti. Ona göre atmosfer ve okyanus akıntıları da mikroplastiklerin taşınmasına neden oluyor.
Çevreye bırakılan her bir gıda ambalajı ve rüzgârın uçurduğu her plastik poşet çevreye milyonlarca mikroplastik saçıyor
Mikroplastiklerin neden olduğu çevre kirliliği, Türk bilim insanları tarafından da araştırılıyor. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde yapılan bir çalışmayla, Sinop Sarıkum Lagünü Sahili’nde yoğun miktarda mikroplastik olduğu tespit edildi. Bilim insanları plastik kullanımının en aza indirilmesi gerektiği uyarısını yaparken, çöpleri dönüştürmenin de önemine dikkat çekiyor.
İlginizi çekebilir:
Dünya Can Çekişiyor! 1.5 Milyardan Fazla Maske Okyanusları Kirletti