Ömrümüzün 3.5 ayını alarmları erteleyerek geçiriyoruz! Arada bir bunu yapmakta hiçbir sorun olmasa da alışkanlık haline getirmek, sandığımızdan çok daha tehlikeli olabiliyor. Alarm çaldıktan sonra daha fazla uyumaya çalışmak, cilt sağlığından üreme sağlığına bedeninizi pek çok açıdan etkiliyor. Alarm çaldığı gibi uyanmak birçoğumuz için çok zor olsa alarm ertelemenin zararlarını sizler için araştırdık ve yazdık! ? Bu bilgilerden sonra alarmlarınızı ertelemeye son vereceksiniz. İşte alarmlarınızı sürekli olarak ertelediğinizde vücudunuzda yaşanan değişimler…
1. Uyku döngünüz bozulabilir
Uyanmadan yaklaşık 2 saat önce vücudunuz kendini hazırlamaya başlar. Vücut sıcaklığınız yükselir ve uyanmanız için çeşitli kimyasallar salgılanır. İlk alarmı duyduktan sonra uyanıyorsanız vücudunuz iyi hazırlanmış demektir. Ancak alarmı erteleyip tekrar uyumak, uyandığınızda kendinizi sersemlemiş hissetmenize neden olabilir.
2. Gün içerisinde kendinizi daha yorgun hissedersiniz
Alarmınızı ertelediğinizde uykunuzu alacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Yapılan araştırmalar, alarmlarını erteleyen insanların gün içerisinde kendilerini daha yorgun hissettiklerini doğruluyor. Alarmları arada bir ertelemek bunu çok etkilemese de sürekli yapmak kendinizi fazlasıyla yorgun hissetmenize neden olabilir.
3. Sindirim sisteminiz olumsuz etkilenir
Alarmları ertelemek, vücudunuzun iç saatini de değiştirir. Bu durum da çeşitli sindirim sistemi sorunlarını beraberinde getirebilir. Hatta kimi zaman uyku kalitenizin düşmesi, kilo problemlerini de beraberinde getirebilir.
4. Cildiniz daha hassas hale gelebilir
Cildinize iyi bakıyor olsanız bile uyku yoksunluğuyla birlikte cildiniz yıpranabilir. Yeterince uyumadığınız zamanlarda vücudunuzdaki stres hormonu artar, bu da aşırı sebum üretimine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olur.
5. Bağışıklık sisteminiz etkilenebilir
Fazladan birkaç dakikalık uyku çok cazip görünse de alarmları ertelemeyi alışkanlık haline getirmek, bağışıklık sisteminizi de etkiler. Uyku eksikliği, vücudunuzun savunma mekanizmalarını zayıflatır ve sık sık hasta olmanıza neden olabilir.
6. Menstrual döngünüz bozulabilir
Alarmları sürekli olarak ertelemek üreme sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Düzensiz uyku, regl ve yumurtlamadan sorumlu olan üreme hormonlarınızı etkiler. Artan stres seviyesiyle birlikte reglinizde düzensizlikler yaşanabilir.
Kaynak: 1