Akşamdan kalmalık deyimi, çok miktarda alkol tüketiminin ardından bireylerdeki olumsuz belirtilerin tümünü ifade eden bir kavram. Bu durumun en yaygın belirtileri arasında baş ağrısı, bitkinlik, ışığa ve sese hassasiyet, mide bulantısı ve susuzluk bulunuyor. Belirtiler kişiden kişiye değişim gösterse de genellikle alkol tüketiminden birkaç saat sonra başlıyor. Akşamdan kalma belirtileri ortalama 12 ile 36 saat arasında sürebilir. Bazen semptomlar o kadar şiddetlidir ki güzel bir gecenin ardından, akşamdan kalma belirtileri çoğu kişiyi eğlendiğine pişman eder. Bu nedenle belirtileri hızlıca ve tamamen ortadan kaldırdığı iddia edilen bazı yöntemlere başvurulur. Ancak bilim insanları bu kulaktan dolma tedavilerin çok fazla işe yaramadığını belirtiyor. Bu tedaviler yerine alkolden uzak durmak ya da ölçülü tüketmek öneriliyor. Detaylara birlikte bakalım.
Yeni bir araştırma enginar yemek, vitamin ya da ginseng takviyesi almak gibi popüler akşamdan kalma tedavilerinin işe yaramadığını gösteriyor
King’s College London ve Maudsley NHS Foundation Vakfı’ndaki uzmanlar, akşamdan kalma semptomlarını iyileştirdiği iddia edilen 23 farklı tedavinin etkilerini değerlendirdi. Değerlendirme sonunda en popüler yöntemlerin, alkolün vücutta yaptığı etkileri hafifletmediği tespit edildi.
Araştırmacılar; Finlandiya, Hindistan, İngiltere, Amerika ve Avustralya’da alkol tüketen 386 kişi üzerinde plasebo kontrolü olan 21 farklı deney gerçekleştirdi
Deneye gönüllü olarak katılan insanlardan, yiyecekle ve yiyecek olmadan alkol tüketmeleri istendi. Her bir testteki içkilerde bira, şarap, votka ve viski vardı. Katılımcılar alkol tükettikten sonra 23 farklı popüler yöntemi denedi. Deney sonunda 23 tedavi yönteminden sadece 7’sinin semptomları hafiflettiği görüldü. Ancak bu etki oldukça düşük nitelikliydi ve araştırmacılar bunu yeterli bulmadı. Bu yedi yöntemin arasında naşi armudu suyu, kırmızı ginseng, üç çeşit vitamin, Tolfenamik asit ve karanfil özü vardı.
Katılımcılar zerdeçal gibi akşamdan kalmalığın başka tedavi yöntemlerini de denedi
Ancak bunların sonuçları bildirilmedi. Araştırmanın baş yazarı Emmert Robets, popüler yöntemlerin akşamdan kalmalık belirtilerini engellemediğini söylüyor. Ona göre bu belirtileri önlemenin en kesin yolu alkolü ölçülü tüketmek ya da hiç tüketmemek.
Öte yandan National Health Service (NHS), bu tedavilerin genel bir söylenti olduğunu belirtiyor. NHS, bu konuda bol su tüketmek ve baş ağrılarını geçirmek için ağrı kesici almak gibi tedavileri öneriyor. Aynı zamanda et suyu çorba ve şeker oranı yüksek yiyecekler tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kaynak: 1