Hiçbir “efsane yönetmenler” listesi Akira Kurosawa ismi eklenmeden yapılamaz. Zaten yapılsa da eksik olur, yavan olur, Doğu’yu görmezden gelmek olur. Güneş gibi Doğu’dan yükselip sonra bütün dünyaya yayılan bir etkisi vardır Kurosawa’nın. Japonya’da, sinemada devrim kabul edilebilecek adımlar attıktan sonra Hollywood’a kadar uzanan bu kariyer yolculuğu inişli çıkışlı bir grafik çizmiştir. En tepeyi de en dibi de gören Kurosawa’nın hayatında çokça ilginç nokta da barınmaktadır. Bu ilginç bilgileri derlediğimiz bir liste yapmak istedik.
1. Kurosawa, 1936 senesinde Japon sinema endüstrisine kısa bir süreliğine ressam olarak girdi
Daha sonraki sinema kariyerinde de; kendi yaptığı tablolar filmlerinde sıkça kullanıldı.
2. Bir Samuray ailesinden gelmektedir
Babası bir samuray ailesinin eski üyelerindendir.
3. Berbat bir öğrenciyken, bir öğretmeni hayatını değiştirdi
Başarısız ve ilgisiz bir öğrenciyken okula yeni gelen bir öğretmen, Bay Tachikawa(Taçikava), yenilikçi yöntemleriyle onun okula ilgi göstermesini sağladı. Öğrencileri kısıtlamayan, yaratıcı yönlerini açığa çıkarmayı hedefleyen Tachikawa, ondaki resim yeteneğini keşfetmiştir. Aslında keşke bunun da filmini yapsaymış. Eğitimcilere ibret olurdu en azından.
4. Ağabeyi Heigo tiyatro ve sinemaya yönelmesinde çok etkili olmuştur
Heigo, Japon folklorik tiyatrosunda bir kariyer yapmıştı. Bir süre ağabeyinin yanına taşınan Akira, Heigo’nun etkisiyle tiyatro ve sinemaya ilgi duymaya başladı.
5. Japon sinemasının temel eksiklerini anlatan alaycı bir makale ona yönetmenlik kapısını açtı
Yönetmen yardımcılığı için açılan bir sınavda adaylardan “Japon sinemasının eksikleri” ile ilgili makale yazılması istendi. Kurosava “Japon sinemasının sorunları çözülemez” gibi alaycı bir makale kaleme aldı. Bu makale onu ilk yönetmen yardımcılığı kariyerine taşıdı.
6. Oyuncularını role sokmak için onlara film dışında da karakterlerinin adıyla seslendi
Savaş zamanı işçi kadınları konu alan bir film olan The Most Beautiful filminde oyuncu performanslarının daha gerçekçi görünmesi için; oyuncuları gerçek fabrika şartlarında konaklattı ve onlara karakterlerinin isimleriyle seslendi. Bu metotları daha sonraki filmlerinde de kullanmaya devam etmiştir.
7. Bu şartlar altında kadın oyuncuların şikayetlerini dile getiren oyuncusu ilerde eşi olacaktı
Filmde kadın işçilerin liderini canlandıran oyuncu olan Yōko Yaguchi aynı zamanda sette de oyuncuların lideri gibiydi. Diğer kadın oyuncuların isteklerini Kurosava’ya bizatihi o aktarıyordu. Sık sık tartışmaya giren ikili “büyük aşklar kavgayla başlar” rutinine uygun şekilde aşık oldular ve evlendiler.
8. 50/59 yılları arası onun dünyaca ünlenmesini sağlayacak en önemli eserleri verdiği süreçti
Rasomon ve 7 Samuray gibi filmleri bu süreçte çekti. Rasomon filmi bir çok uluslararası festivalde ödüller aldı. Bu film Japon Sinemasının yurt dışında büyük ses getirmeyi başaran ilk projesiydi.
9. Batılı prodüktörlerin de ilgisini çekmeyi başardı
Amerikalı prodüktörler ile ortak yapımlar için görüşmelere başladı.
10. Pearl Harbor saldırısını konu alan filmi iki milletten iki yönetmen birlikte çekilmesi planlandı
Savaşın iki tarafının da ortak olarak içinde bulunduğu bir proje olacaktı. Tora! Tora! Tora! isimli filmin Japon bakış açısıyla ilgili sekanslarını Akira Kurosava yönetecek, Amerikan bakış açısıyla ilgili sekanslarını ise Amerikalı bir yönetmen çekecekti. Film süreci o kadar sancılı geçti ki; anlaşmazlıklar artık Kurosava ve Amerikalı prodüktörleri yolları ayırma noktasına getirdi.
11. Bu süreçten sonra yaşadığı düşüş onu intihara kadar götürmüştü
Kurosava artık çekmek istediği filmlere yatırım yapacak prodüktör bulmakta zorlanıyordu. Ciddi bir bunalıma girdi. 22 Aralık 1971 senesinde bileklerini ve birkaç kez de boğazını keserek intihar etmeye çalıştı. Bu intihar girişimi başarısız oldu ve yönetmen oldukça kısa sürede sağlığına tekrar kavuştu.
12. Star Wars’un efsane yönetmeni George Lukas ile tanıştı ve tekrar başarılı filmlere imza attı
Lukas, örnek aldığı yönetmenlerden birisi olan Kurosawa’nın film yapacak bütçe bulamamasına hayret etmişti. Onu, Francis Ford Coppola ile de tanıştırdı ve yeni filminin prodüktörlerinden olmaya ikna etti.
13. Bu ortaklıktan çıkan Kagemusha filmi çok beğenildi
14. Daha sonra Ran, Yume gibi başarılı filmlere imza attı
15. 1998 yılında hayata veda eden yönetmen öldükten sonra bile sinema sektörüne hizmet etmeyi başardı
Başlık biraz ilginç gelebilir ama olayın aslı tam olarak da budur. Yazılmış ama çekilmemiş bir çok eseri ölümünden sonra çekilmeye devam etti. Ve yine ölümünden sonra bile onuruna ödüller verilmeye devam etti. CNN tarafından “Son 100 yılda Asya’nın gelişmesine en çok katkıda bulunan insanlardan biri”olarak seçildi. Asya kıtasında da saygı duruşu niteliğinde anmalar düzenlendi.