Akıllı telefonların RAM (Rastgele Erişimli Bellek) kapasitesi hiç durmadan yükseliyor. Artık piyasadaki birçok üst düzey akıllı telefon, giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlardan daha yüksek RAM kapasitesiyle piyasaya sürülüyor. Peki, bu kapasite gerçekten önemli mi ya da önemliyse bizlere hangi noktalarda avantaj sağlıyor? Bu listemizde, akıllı telefonda yüksek RAM kapasitesinin önemli olduğunu gösteren 7 bilgiyi sizlere sunacağız.
1. RAM kapasitesi cebinizde hazır duran nakit para gibidir
Bir mağazaya alışveriş yapmaya gittiğinizi düşünün. Cebinizde hazır nakit para olduğunda mı daha hızlı alışveriş yaparsınız, yoksa banka hesabınızda bulunan parayı POS makinesiyle kullandığınızda mı? Ödeme teknolojileri ne kadar gelişmiş olsa da, cebinizde duran nakit para her zaman daha hızlı bir ödeme yöntemi olacaktır. RAM’in kullanımını da buna benzetebiliriz.
Akıllı telefonunuzda bir işlem yapacağınız zaman, hatta telefonun ekranını açtığınız anda devreye RAM girer. RAM ne kadar hızlıysa ve kapasitesi ne kadar yüksekse cihazınız o kadar hızlı açılır ve hızlı tepki verir.
2. Bir uygulamayı ilk kez açtığınızda RAM kapasiteniz yeterli değilse çok beklersiniz
Akıllı telefonlarda mobil uygulamalar depolama birimlerine ya da microSD kartlara yüklenir. Ancak iş uygulamaların açılması aşamasına geldiğinizde telefonunuzun işlemcisi ne kadar hızlı olursa olsun RAM belleğin kapasitesi ve hızı kadar yüksek performans görebilirsiniz. Matematik işlemlerindeki “Elde var bir” dediğimiz andaki gibi bir ara bellek görevi üstlenen RAM bellekler giderek büyüyen mobil uygulamalar göz önünde bulundurulduğunda yüksek kapasiteli olmak zorundadır.
3. RAM kapasitesi düşükse mobil uygulamaları sadece açmak değil kapatmak da vakit alır
Akıllı telefonunuzda Facebook’u açtığınızı düşünün. Gelişen ve güncellenen Facebook artık yüksek miktarda RAM tüketen bir uygulamadır. Facebook’ta birkaç saat takıldıktan sonra uygulamayı kapatın. Eğer cihazınızın RAM kapasitesi düşükse ana ekrandaki uygulamaların geç yüklendiğini fark edersiniz. Anlık işlemlere göre doldurulup boşaltılan RAM bellek, cihazınızda uygulamaların kapanması anında ana ekranın geri çağırılması işlevinde de önemli rol oynar.
4. Uygulamalar arası geçişlerde ve multi-tasking işlemlerinde RAM kapasitesinin tartışılmaz bir önemi vardır
Özellikle Android işletim sistemli akıllı telefonlarda uygulamalar arası geçişler yaparken beklemeler ve yeniden yükleme sorunlarına sıklıkla rastlanır. Hele ki 2 GB’ın altında RAM kapasitesine sahip bir mobil cihazınız varsa bu sürelerin çok can sıkıcı olduğunu fark etmişsinizdir. Ara bellek görevi üstlenen RAM bellek, uygulamalar arası geçişlerde tartışılmaz bir öneme sahiptir.
Birden fazla uygulamanın üst üste açılması ve bu uygulamalar arasında geçişler yapılması esnasında işlerinizin kaldığı yerden devam etmesini istiyorsanız kesinlikle yüksek RAM kapasitesine sahip bir cihaz tercih etmeniz gerekir.
5. İşlemciniz ve depolama alanınız istediği kadar yüksek performanslı olsun, cihazınızda RAM yetmezliği varsa işlemleriniz askıda kalır
Günümüzde akıllı telefonlar genellikle 5,5 inç Full HD ekranlı, 8 çekirdekli işlemcili, 4 kameralı ya da 64 GB kapasiteli gibi göz alıcı özelliklerle pazarlanır. RAM miktarı ve RAM performansı ise genellikle arka planda kalır. Özellikle RAM performansının öne çıktığı akıllı telefonlara pazarlama esnasında asla rastlamazsınız. Ancak şunu unutmamalıyız ki, işlemciniz ve depolama alanınız ne kadar gelişmiş olursa olsun RAM kapasiteniz ve RAM hızınız kadar yüksek performansa ulaşabilirsiniz.
Şu an piyasadaki cihazlar ve mobil uygulamalar göze alındığında, Android cihaz tercih edecek olanların en az 3 ya da 4 GB RAM kapasitesine sahip olan ve mümkünse LPDDR4x bellekli cihazları tercih etmesi daha iyi olacaktır.
6. RAM bellek her zaman depolama birimlerinden daha hızlıdır
Uygulamaların veri depolama birimlerinde saklanmasında herhangi bir anormallik yoktur. Ancak yüksek grafik ayarlarına sahip oyunlar ya da cihazı zorlayan üst düzey mobil uygulamalar sadece depolama biriminin sunduğu imkanlarla yetinemez.
Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı telefonlarda da RAM’ler depolama birimlerinden çok daha hızlı çalışır. Uygulamaların gerçek performansını görmek için, oyunlarda yükleme süreleri arasında boğulmamak için tercihinizi RAM’den yana kullanın.
7. Android ve iOS platformlarının RAM ihtiyaçları birbirinden farklıdır
Şu an piyasadaki akıllı telefonlar ve diğer mobil cihazlar düşünüldüğünde iki dominant platform vardır, onlar da Android ve iOS’tir. Biri Google’ın biri Apple’ın elinden çıkmış olan bu mobil işletim sistemi platformları arasında Android daha fazla RAM ihtiyacına sahiptir.
Bir akıllı telefon tercih ederken seçiminizi Android’den yana yapacaksanız satın alacağınız cihazın RAM miktarını iOS cihazlarla kıyaslamasanız iyi edersiniz. Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Android, piyasaya çıktığı ilk günden beri RAM tüketimini dizginleyemeyen bir platform olmuştur.
Kaynak: 1