Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı, bir süredir Türkiye’nin en önemli gündem maddesi konumunda. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde maden sahasına dönüştürülmek için istimlak edilen ormanlık alanda YK Enerji iştiraki tarafından ağaç kesimine başlanmıştı. Bölgede yaşayan köylüler ve onlara destek veren çevreciler ise ağaç kesimini engellemek için direnişe geçmişti.
Ancak ormanlık alan, jandarma personeli tarafından kuşatılmış, direnişçilerin kesim alanına girmesine izin verilmemişti. Kısa süre önce ise Muğla Valiliği, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesiminin sonlandırıldığını duyurdu. Ancak bölgedeki eylemciler, ormanlık alandan hızar seslerinin yükselmeye devam ettiğini dile getiriyor. Gelin ülkemizdeki önemli doğal yaşam alanlarından biri olan Akbelen Ormanı, geçtiğimiz günlerde hangi olaylara sahne oldu, bölgedeki son durum ne, birlikte bakalım. Daha önceki detayları öğrenmek için aşağıdaki içeriğimizi okuyabilirsiniz?
YK Enerji isimli iştirak, bölgedeki santrallere kömür tedarik etmek amacıyla, Akbelen Ormanı’nı maden sahasına dönüştürmek için harekete geçmişti
24 Temmuz sabahı ise ormanlık alanda ağaç kesimi başlamıştı. Uzun zamandır bölgede bulunan köylüler, ağaç kesimini engellemek için çeşitli girişimlerde bulunmuştu.
Jandarma personeli kesim alanını çevrelemiş, direnişçileri bölgeye yaklaştırmamıştı
Bu sebeple Akbelen Ormanı direnişi sırasında ortaya çıkan arbede görüntüleri, hem ana akım hem de sosyal medyada önemli bir gündem maddesi haline gelmişti. Kısacası Akbelen’deki hareketlilik, ağaç kesiminin başladığı 24 Temmuz sabahından bu yana hız kesmeden devam ediyor. Peki, bölgedeki son durum ne, Akbelen’de neler oluyor?
Muğla Valiliği dün, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesim çalışmalarının sonlandırıldığını açıkladı
Bu açıklama, ormanlık alanın yok edilmesinden büyük bir rahatsızlık ve üzüntü duyan milyonlarca vatandaş için sevindirici bir haberdi. Ancak uzun zamandır bölgede bulunan direnişçiler, açıklamanın gerçeği yansıtmadığı kanaatinde. Direnişçiler, ormanlık alanın iç kesimlerinden hızar seslerinin yükseldiğini, yani ağaç kesiminin devam ettiğini dile getiriyor.
Valilik açıklamasına karşın ormandan yükselen hızar sesleri, bölgede yeni bir hareketlilik yaşanmasına sebep oldu
Akbelen Ormanı’nı korumak için bölgede bulunan köylüler ve çevreciler, kesim alanına ilerlemek istedi. Ancak bu girişim bir kez daha jandarma ekipleri tarafından engellendi. Ekiplerin kesim alanına giden yolları kalkanlarla kapattığı ve direnişçileri bölgeye yaklaştırmadığı görüldü.
Muğla Valiliği, Akbelen Ormanı’na 130 bin fidan dikileceğini duyurdu
Fakat bu duyuru da, hem vatandaşlar hem de konuyla yakından ilgilenen kuruluşlar tarafından gerekçi bulunmadı. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Hüsrev Özkara basın açıklamasında, “Sizin elinizde hazır karbon yutakları görevi gören 60-70-80-90 yaşındaki ağaçlar varken bunun yerine Ben kestiğim miktar kadar dikeceğim, demek kusura bakmayın aklımızla alay etmektir. Paris İklim Sözleşmesi’nde vermiş olduğumuz sözü de yerine getirmemektir. İki katı dediğine göre 65 bin adet ağacın kesildiği anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.
Akbelen Ormanı’ndaki direniş devam ediyor
Valilik, ağaç kesiminin sonlandırıldığını açıklasa da görgü tanıklarının ifadeleri tam aksini iddia ediyor. Üstelik ormanlık alanı abluka altına alan kolluk kuvvetleri de bölgeden ayrılmış değil. Uzmanlar, çevreciler, köylüler ve milyonlarca vatandaş Akbelen’deki ağaç kıyımına karşı tepki göstermeye devam ediyor. Elbette tüm bu süreçte bölgede yaşanan başka gelişmeler de var.
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Akbelen Ormanı’ndaki kesimi engellemeye çalışan 40 kişinin gözaltına alındığını açıkladı
Yapılan açıklamada gözaltına alınan kişilerin “kolluk kuvvetlerine saldıran ve direnen provokatör ve eylemciler” olduğu ifade edildi.
Çok sayıda çevre kuruluşunun yanı sırası, siyasiler de Akbelen’deki ağaç kıyımına tepki gösteriyor
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bölgeye giderek bir açıklama yaptı. Ancak kesim alanına girmeden Akbelen’den ayrılmak isteyince, direnişçilerin tepkisiyle karşılaştı. Kılıçdaroğlu, direnişçilerin “arabaya değil barikata” sloganları sonrasında beraberindeki heyeti ile kesim alanına yöneldi. Jandarma, Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerin kesim alanına girmesine izin verdi ancak alana girmek isteyen direnişçilere biber gazı ve coplarla müdahale edildi.
308 farklı kurum, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine karşı ortak açıklama yayınladı
DİSK, KESK, TMMOB’ye bağlı odalar ve TTB’nin yanı sıra aralarında siyasi partiler, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet, ekoloji, kent, emek ve demokrasi mücadelesi veren organizasyonların da olduğu 308 kurum, “AkbeleneDokunma” başlıklı ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, “Biz yıllardır Türkiye’de ekoloji, emek ve demokrasi mücadelesi veren örgütler olarak, İkizköylülerin yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm yetkilileri sorunun çözümü için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: 1