Akbelen Ormanı nerede, son dönemde oldukça sık sorulan bir soru. Çünkü, Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy Mahallesi’nde yer alan orman, bugünlerde ülkemizde en çok konuşulan konulardan biri haline gelmiş durumda. Ormanın, ülke gündemini meşgul etmesine sebep olan şey ise ormanda keşfedilen yeni bir bitki veya hayvan türü değil, köylülerin ağaç kesimine karşı başlattıkları direniş! Peki, Akbelen Ormanı neden kesiliyor?
Köylüler ve çevreciler ormanlık alanın, bölgedeki termik santrallere linyit sağlamak amacı ile maden sahasına dönüştürülmesi için harekete geçen YK Enerji isimli girişime karşı direnişe devam ediyor. Bununla birlikte uzmanlar ve çevre örgütleri, ormandaki ağaç kesiminin bazı önemli tehditleri de beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Peki, Akbelen’deki ağaç kesimi ve direniş nasıl ve ne zaman başladı, bölgedeki son durum ne, Akbelen Ormanı’nda neler oluyor? Detaylara birlikte bakalım.
Akbelen Ormanları, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’nin en önemli doğal yaşam alanlarından biri
Öyle ki bazı uzmanlar, Akbelen Ormanı’nın bölgedeki yerleşimler, tarım alanları ve maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğunu ifade ediyor. Bununla birlikte Akbelen Ormanı’nın bölgedeki diğer ormanlık alanları birbirine bağlayan doğal bir koridor olduğu, Akbelen’in yok olması halinde bölgedeki ekolojik yapının büyük bir zarar göreceği ifade ediliyor. Buna karşın Akbelen, uzun zamandır ciddi bir tehlike ile karşı karşıya…
Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi, 2014 yılında özelleştirilmişti
Özelleştirmenin ardından IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığında kurulan YK (YENİKÖY KEMERKÖY) Enerji isimli iştirak, 2014’ün aralık ayında, tesislerin işletme hakkını devraldı.
YK Enerji isimli iştirak, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan linyit madeni sahasını genişletme projesini hayata geçirdi
Üstelik bu proje, Akbelen Ormanı’nı yakından ilgilendiriyordu! İşte bazı çevreler tarafından Akbelen Ormanı katliamı, olarak adlandırılan olaylar bu proje ile başladı.
YK Enerji, 2019 yılında bölge halkına ihbarname gönderdi
İhbarnamede, maden sahasının genişletilmesi için bölge halkından topraklarını projenin sahibi olan Limak ve İçtaş’a satmaları söyleniyordu. Elbette köylülerin pek çoğu, bu talebi kabul etmedi. Çünkü yalnızca birkaç yıl önce aynı mahalledeki Işıkdere bölgesinde de benzer bir proje hayata geçirilmiş ve bölgede yaşayan köylüler yerlerinden edilmişti.
İkizköy’de yaşayan yerli halk, 2019 yılında projenin durdurulması için yargıya başvurdu
Ne var ki herhangi bir sonuç elde edilemedi. Yargı kararları Akbelen Ormanı’nın maden sahasına dönüştürülmesini, yüzlerce belki binlerce ağacın kesilmesini, hukuka uygun buluyordu. Ancak yargı kararları, İkizköy halkını durduramadı, bölge sakinleri hukuk mücadelesine ve protesto gösterilerine devam etti…
Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesme girişimi, 2021’in Nisan ayında başladı
Ancak YK Enerji, bölge halkının direnişi ile karşılaştı. Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen çevre aktivistleri de Akbelen’deki ağaç kesimine karşı başlatılan direnişe destek verdi.
YK Enerji’nin başlattığı ilk ağaç kesme operasyonunun ardından köylülerin ve çevrecilerin direnişi, uzun soluklu bir doğa nöbetine dönüştü
Köylüler ile çevrecilerin 2019’da başlattığı direniş 2021 yılında ağaç kesiminin başlaması üzerine aynı tarihte bir doğa nöbetine dönüştü. Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesine engel olmak isteyen çok sayıda insan, 2 yıldır ormanlık alandaki çadırlarda yaşıyor, pek çok uzmanın da tepki gösterdiği bu ağaç kesimini durdurmaya çalışıyor…
Geçtiğimiz günlerde yeniden başlayan ağaç kesimi, Akbelen Ormanı’nın bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu
Hafta başında çevik kuvvet ve jandarma ile birlikte ormanlık alana giren kesim ekibi, ağaç kesimine başladı. Bunun üzerine bölgedeki köylüler ve çevreciler de harekete geçti. Barikatları aşmak ve ağaç kesimini durdurmak isteyen onlarca direnişçi, özellikle sosyal medyada önemli bir gündem maddesi haline geldi.
Bölgede yaşayan insanlar, resmi görevliler tarafından engellendiklerini ve kesim alanına yaklaştırılmadıklarını dile getiriyor
Basına yansıyan bazı görüntülerde de jandarma ve çevik kuvvetin köylülere TOMA ve biber gazı ile müdahale ettiği görülüyor. Bununla birlikte Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimini engellemek için harekete geçen bazı kişilerin gözaltına alındığı ifade ediliyor.
Çok sayıda sağlık ve çevre kuruluşuna göre Akbelen’deki ağaçların kesilmesi bazı büyük tehditleri de beraberinde getiriyor
Uzmanların pek çoğu, Akbelen’deki ağaç kesiminin hem çevre hem de insan sağlığı için önemli bir tehdit yaratacağını ifade ediyor. Örneğin Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, bölgedeki ağaç kesimi hakkında “Muğla’daki üç termik santral, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini oluşturmaktadır ve ülkemizin kurulu enerji gücü ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasitededir. Ekosistem ve iklim değişikliğinin önlenmesi için hayati önemi olan ormanlarımız yüzde 2’lik enerji için feda edilemez.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Akbelen Ormanı muhalefetin de gündeminde
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında “Akbelen’de kadınlar direniyor. İki yıldır mücadele ediyorlar. Güvenlik güçleri engellemek istedi. Ağacı, doğayı korumak suç mu? Onların mücadelesi toplumun her kesimine örnek olsun.” sözleriyle ağaç kesimine tepki gösterdi.
Kaynak: 1