Kaçak avlanma yüzünden Zimbabve’deki fil nüfusu ciddi bir hasar aldı. 2017 itibariyle, Aşağı Zambezi bölgesindeki fil nüfusu 2001’den bu yana %40 azaldı. Hal böyle olunca, 2017’de Akashinga isimli tamamı kadınlardan oluşan bir korucu ekip kuruldu. Bu korucu ekip kurulduktan sonra bölgedeki fillerin yasak avlanma olayları %80 azaldı. İşte tamamı kadınlardan oluşan korucu ekip Akashinga hakkında bilmeniz gerekenler.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Vahşi Hayvanlar Susuzluktan Ölmesin Diye Her Hafta Tonlarca Su Taşıyan Adam”
Akashinga; bekar anneler, terkedilmiş eşler, cinsel ve fiziksel istismar gören kadınlardan oluşuyor
Kadınların gücünü gösteren korucu ekip, 2017 yılında Avustralyalı çevreci Damien Mander tarafından kurulmuştur. Ayrıca Uluslararası Kaçak Avlanmayla Mücadele Vakfı’nın bir kolu olan Akashinga, Shona’da “cesur olanlar” anlamına geliyor.
Afrika’nın vahşi yaşamını koruyan Akashinga, bekar anneler, terkedilen eşler, cinsel ve fiziksel istismar görenler, dullar ve yetim kızlardan oluşuyor. Bu ekibe katılan kadınlar bulundukları bölgedeki vahşi hayvanları kaçak avcılardan korumak için eğitiliyorlar. Ayrıca bu korucu ekip sadece vahşi hayvanları korumakla kalmıyor, aynı zamanda savunmasız kadınlara güçlenme ve hayatlarını kazanma şansı sunuyor.
Çok zor bir eğitim sürecinden geçiyorlar
Korucu ekibe katılan kadınlar çok zor ve titiz bir eğitim sürecinden geçiyorlar. Kadınlar aldıkları eğitim sayesinde en zorlu koşullara ve ağır silahlı kaçak avcılara karşı hazırlıklı oluyorlar. Ayrıca Zimbabve’deki sıcak kadın korucuları etkileyen en büyük etkenlerden biri. Fakat bölgedeki hiçbir etken geçmişte yaşadıkları şeyler kadar zor değil. Bu nedenle her şeyin üstesinden gelmeyi başarıyorlar.
Akashinga kurulduktan sonra yasak avlanma önemli ölçüde azaldı
Sadece kadınlardan oluşan korucu ekip kurulduktan sonra çok kısa sürede yasak avlanma azaldı. Ayrıca Akashinga’nın işletme maliyetlerinin %60’ından fazlası doğrudan yerel topluluklara geri dönüyor ve bunun %80’i doğrudan hanelere gidiyor. Bu, kaçak avcılığın kısa vadeli finansal getirisinden daha karlı ve devamlılığı olan bir gelir.
Ayrıca Akashinga’nın başarısı, kadınların işgücünde güçlendirilmesinin ekonomik büyümeye yol açtığını kanıtlıyor.
Korucu ekip, koruma çalışmalarını genişletmeyi planlıyor
Kadınlardan oluşan korucu ekip sadece fiilleri değil, aynı zamanda aslanlar ve gergedanlar da dahil olmak üzere birçok vahşi hayvanı koruyorlar. koruyucu ekip şu anda yaklaşık olarak 300 kilometrelik bir alanda görev yapıyor. Ancak koruma çalışmalarını genişletmeyi planlıyorlar. 2025 yılına kadar bölgede yaşayan türlerin geleceğini güvence altına almak, insanlar için daha iyi yaşamlar yaratmak ve dünyanın dört bir yanındaki insanları dünyamızı iyileştirmek amacıyla harekete geçmeye teşvik etmek için 1000 kadını daha işe alıp daha geniş bir bölgede görev yapacaklar. Bu cesur kadınlar, susmak ve vazgeçmek yerine harekete geçmenin olumlu bir etki göstereceğini kanıtlıyor.