Bazen ailemizle geçinmek, uyum içinde yaşamak imkansız gibi geliyor olabilir. Ama aslında ailemiz bizim en iyi öğretmenlerimiz ve belki de en iyi arkadaşlarımızdır. Bizi biz yapan, şekillendiren insanlardır. Mesela anneniz kitap okumayı çok seviyorsa, çok yüksek ihtimalle siz de anneniz gibi bir kitap kurdu olup, onun gibi gittiğiniz her yere kitabınızı da götürürsünüz. Ailenizle daha iyi geçinmek için yapabileceğiniz bir kaç şeyi sizinle paylaşmak istedik. İyi okumalar.
1. Ailenizle zaman geçirin
Aileniz maalesef ki her zamanla sizinle olamayacak. O yüzden hala vaktiniz varken onlarla vakit geçirin. Vakit geçirmek beraber oturup televizyon izlemek anlamına gelmiyor. Beraber yapabileceğiniz aktiviteler bulun, bunu yaparak aileniz hakkında neyi sevip neyi sevmediğini, keyif aldığı aktiviteleri öğrenebilirsiniz. Bunu tabii ki de bir kaç sefer için değil, mümkünse düzenli aralıklarla yapmanız ailenizle aranızda olan bağın giderek artmasını ve bu bağın korunmasını sağlayacaktır.
2. Ailenizle konuşun
Ailenizi daha iyi anlamak için onlarla konuşmanı gerekiyor. Yani dememiz o ki beraber vakit geçirirken onlarla konuşmaya çalışın. Ama kendi hakkınızda konuşmaktan ziyade, onların duyguları, görüşleri ve inanışları hakkında konuşmanız onlar hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur. Mesela çocukluk anıları hakkında sorular sorabilir ya da bir çocukları olacaklarını öğrendikleri zaman ne hissettiklerini öğrenebilirsiniz. Aslında önemli olan ne sorduğunuzdan çok gerçekten onlar hakkında bir şeyler öğrenmek istediğinizi belli etmeniz ve bu doğrultuda sorular sormanız.
3. Ailenizi dinleyin ve dinlediğinizi onlara da gösterin
Bu çok basit gelebilir, ne var ki diyebilirsiniz, ama aslında düşündüğünüzden daha önemli bir konu. Aileniz sizinle konuşmaya çalıştığında onlara bakın, sözlerini bölmeyin ve cevap verirken geçiştirmek yerine daha düzgün bir dille cevap verin. Eğer dediklerini tam olarak anlamadıysanız, ‘anladığım doğru mu?’ gibi sorular sorarak ortaya bir karışıklık çıkmasını engelleyin. Eğer telefonla uğraşıyorsanız, müzik dinliyorsanız ya da bilgisayara bakıyorsanız, aileniz sizinle konuşurken yaptığınız şeyleri bir kenara bırakın. Eğer konuştuğunuz insanın sizi dinlemediğini düşünüyorsanız, konuşmak gerçekten de çok rahatsız edici ve zor olabilir. Bunu yapmak, sizin onlara yaptığınız şeyden daha çok saygı duyduğunuzu gösterecektir.
4. Duygularınızı onlarla paylaşın
Ailenizle aranızda olan bağlara göre değişse de, elinizden gelen en iyi şekilde kendi duygularınızı da onlara ifade edebilmeye çalışın. Okul ya da iş hayatınızla ilgili basit bir konuyla ilgili olsa da konuşun ve konu ne olursa olsun konuşurken sakin kalmaya çalışın. Böylece ailenizle aranızda bir güven bağı da oluşturmaya başlayabilirsiniz.
5. Yardım isteyin
Ailenizden herhangi bir konuda yardım istemeniz onlara ve onların bilgilerine saygı duyduğunuzu göstereceği için yardım istemekten çekinmeyin.
6. Ailenizi gururlandırın
Ailenizi etkileyebileceğiniz bir çok yol var. Ekstra bir çaba sarf ederek onlara büyüdüğünüzü ve artık bir ergen değil de yetiştiğinizi gösterebilirsiniz. Böylece onlar da artık sizinle konuşurken karşılarında yetişkin bir birey varmış gibi davranmaya başlarlar. En basit örnek olarak akşam yemeğinden sonra bulaşıkları yıkamanız ya da makineye yerleştirmeniz ailenize size sahip oldukları için ne kadar şanslı olduklarını hatırlatacak ve sizinle daha önemli meseleleri konuşmaya daha yatkın olacaklardır.
7. Ailenizle aranızda bir sorun varsa konuşun ve konuşmadan önce söyleyeceklerinizi düşünün
Bir kavga esnasında söylediklerinizin yaratacağı etkileri düşünmeden konuşmak neredeyse kaçınılmaz oluyor. Herhangi bir konuda tartışmadan önce, düşünmek için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu söyleyin ve sakinleşin. Ya da o an cevap vermeden önce bir kaç saniye bekleyin, düşünün ve o şekilde cevap verin. Bu size garip gelebilir, ama emin olun böyle durumlarda daha büyük kırgınlıkları ve tartışmaları önlemenin en iyi yolu konuşmadan önce düşünmektir.
8. Anlaşmamak konusunda anlaşın
Yaşadığınız tartışmanın sebebi sizin inançlarınız ya da düşüncelerinizse ortak paydada anlaşmak gerçekten de çok zor olacaktır. Bu yüzden ailenize anlaşamayacağınızı anlatmaya çalışarak ve birbirinize saygı duyarak konuyu kapatmaya çalışın. Böylece herkes kendi inandığı şeye inanmaya devam edecek, hem de tartışmamış olacaksınız.
9. Kibar ve minnettar olun
Ailenizin hoşuna gidecek şeyler yaparak ya da onlara karşı olan tavırlarınızda dikkatli olarak onları mutlu edebilirsiniz. Ya da yine ailenizle aranızda olan ilişkiye bağlı olarak, eğer duygusal insanlarsa onlara sarılıp, öperek ve sizin için yaptıkları her şey için teşekkür ederek onları memnun ve yeniden mutlu edebilirsiniz. Tavsiyelerini dikkate almak da faydalı olabilir.
10. Aile ilişkilerinizde affedici olun
Şüphesiz ki aileniz sizi bir defa da olsa incitmiştir ve muhtemelen bu sizin için de geçerlidir. Birbirinize yalan söylemiş olabilirsiniz, verdiğiniz bir sözü tutmamış olabilirsiniz ya da sadece sinirli bir anınızda söyledikleriniz kırıcı olmuştur. Bu gibi durumlarda geçmişe takılıp kalmak yerine ailenizi affetmeye çalışın. Affetmek hiç kolay bir süreç değil ama affedince sizi etkisi altında tutan negatif düşüncelerinizden kurtulursunuz.
11. Bazen hayata onların penceresinden bakmaya çalışın
Kendinizi ailenizin durumunda hayal etmek, onların hissettiklerini ve düşüncelerini anlamak gerçekten de yardımcı olabilir. Bir tartışma esnasında bu şekilde düşünerek işleri kolaylaştırabilirsiniz. Tabii ki de onların görüşlerine katılmak zorunda değilsiniz, ama emin olun saygı duymanız aranızdaki sorunun ana sebebini bulmanıza yardımcı olacaktır.
Kaynak: 1