Polisiye, diğer edebi türlerden ayrı bir yerde durur. Ele aldığı konular ve detaylar özelinden ifade etmek gerekirse, oyun içinde oyun kurgusuyla pek çok yeni yöntemin geliştirilebildiği ve uygulanabildiği oldukça geniş bir alana sahiptir. Özellikle her karakterin kendi iç hikâyesine yoğunlaşan genel hikâye, polisiyenin kendine has bir dünya yaratmasına olanak sağlar.
Agatha Christie, şüphesiz ki hem dünya edebiyatı hem de polisiye için oldukça önemli bir isimdir. Onun hayatına dair az bilinen ayrıntılardan derlediğimiz liste, yazarı daha yakından tanımamız için birebir.
1. Christie’nin aslında hiçbir zaman bir yazar olma niyeti olmamıştır. Sadece kendisine bir dedektif hikâyesi yazma konusunda meydan okuyan kız kardeşi Madge’e bunu yapabileceğini göstermek istemiştir.
2. Sadece bir değil iki tane dünyaca ünlü hafiye yaratmayı başka hiçbir polisiye yazarı başaramamıştır.
3. Shakespeare’in kitapları ve İncil’den sonra en çok Christie’nin kitapları satılmıştır.
4. Dünyada en uzun sahnelenen oyun olan Fare Kapanı (The Mousetrap) ilk başta yirmi dakikalık bir radyo oyunu olarak yazılmıştı.
5. Christie çok koyu bir müzikseverdi. En sevdiği besteciler Wagner, Elgar ve Sibelius’tur.
6. 1958’de asla bir konuşma yapmak zorunda kalmayacağı konusunda kesin bir anlaşma yaptıktan sonra, Dedektiflik Kulübü Başkanı olmuştur.
7. Christie’nin aralarında otuz santimetreden fazla sırt kalınlığı olan dünyanın en kalın kitabının basımının da yer aldığı üç dünya rekoru vardır.
8. Annesinin eğitimle ilgili düşüncelerine karşın okuma yazmayı kendi kendine öğrenmiştir.
9. Christie 1933’te Doğu Ekspresinde Cinayet’i (Murder on the Orient Express) yazdığında, kitabın esin kaynağı olan gerçek olaydaki katil hâlâ bulunamamıştır.
10. Christie yazarken önce bir ses kayıt cihazı ile hikâyeyi kaydeder, sonra daktiloyla yazardı.
11. Christie mükemmel bir piyanistti ama sahne korkusu yüzünden kariyer yapamadı.
12. Christie’nin çok sevdiği Doğu Ekspresi’ndeki ilk yolculuğu onun yurtdışına yalnız yaptığı ilk gezidir.
Kaynak: 1