Türk televizyonlarında uzuuuun yıllar önce başladık aşiret dizilerini görmeye. Ve yirmi yıldır da hiç eskimedi aynı senaryolar. İki ihtimal söz konusu: Ya yakışıklı ağamız memleketinde aşiretinin içine doğmuş ama İstanbul’da büyümüş; töreden kaçıyor. Ya da aşiretine gerçekten bağlı ve aşık olduğu modern kadını geleneklerine alıştırmaya çalışıyor. Aşk, entrika, ihtiras, dram… Sonra yine dram, dram, dram.
Aşiret dizileri her zaman bir gerçekliği yansıtmıyor olsa da, hala yanı başımızda yaşanmakta olan “gerçekliği” zaman zaman gözler önüne sermeleri; bir şey ifade ediyor mu ya da bir işe yarıyor mu, tartışılır. Ancak biz konuya bugün başka bir yerden bakacağız. İşte, yıllarca aşiret dizilerinde izlediğimiz ve ailelerine gelin gitmek isteyeceğimiz “romantik ve yakışıklı ağalar” listesi. Buyrunuz, gözünüz gönlünüz açılsın.
1. Erkan Ağa(Yılan Hikayesi)
Yüz yıllık dizi Yılan Hikayesi’nde, Erkan Ağa karakteriyle izlediğimiz Emre Kınay, bıyığın en demode olduğu dönemde bile, herkesin beğenisini toplamıştı. Emre Kınay, henüz gençliğinin baharındayken oynadığı bu dizide, yakışıklılığı dışında, muhteşem oyunculuğuyla da dikkatleri üzerine çekmişti. Yılanın soyu Erkan, her şeyiyle ağa gibi ağaydı yani. <3
2. Seymen Ağa(Asmalı Konak)
Özcan Deniz, Asmalık Konak’taki bu rolüyle, sanıyoruz hayran kitlesini beşe katlamıştı. Diğer ağa dizileri gibi ortada bir aşiret yoktu. Ama Seymen Karadağ, köklü ve güçlü bir ailenin çocuğuydu. Ve hatırlayacak olursanız, karakteriyle ‘ideal ve romantik’ bir ağayı gözler önüne sermişti. Yani çoğu zaman Bahar’a olan aşkını “aaaiiiyy” diyerek ve Seymen Ağa’nın yakışıklılığını gözlerimizden kalp çıkarak izlemiş olsak da, aklın mantığın almayacağı saçmalıkta davranışlarını da unutmuş değiliz.
3. Şahin Ağa(Zerda)
Yine aynı dönemde, Zerda isimli dizideki Şahin Ağa rolüyle Yavuz Bingöl çıkmıştı karşımıza. Onun durumu Seymen Ağa’nınkinden biraz farklıydı, çünkü bu kez ortada töreler vardı. Ama Şahin Ağa da, son derece karizmatik, romantik ve güçlü biriydi.
4. Ömer Ağa(Beyaz Gelincik)
Beyaz Gelincik dizisinde, Ömer Aslanbaş rolüyle ise Erkan Petekkaya karizmasını izlemiştik. Gerçi Aslanbaş ailesinin tüm erkekleri birbirinden etkileyiciydi ve ağalığın kitabını yeniden yazmışlardı. Ailenin modern erkekleri, töreler, güç ve aşkla mücadele veriyordu. Ama her şeye rağmen, Ömer Ağa’nın yeri bambaşkaydı. Ceren’e olan aşkı, hepimizi eritip bitiriyordu.
5. Boran Ağa(Sıla)
Sıla dizisinde, Boran Ağa karakteriyle, 2001 Best Model of the World birincisi Mehmet Akif Alakurt’u izlemiştik. Bu ufak detayı veriyoruz ve başka söze de hacet yok sanıyoruz. Diğer aşiret dizilerinden alışık olduğumuz gibi burda da, şehirde büyümüş Sıla’nın hiç görmediği Boran’la evlendirilmesi ve sonrasında aralarında başlayan aşk anlatılıyordu.
6. Savaş Ağa(Aşk ve Ceza)
Nurgül Yeşilçay’la başrollerini paylaştıkları Aşk ve Ceza’da, Savaş karakteriyle karşımıza çıkan isim Murat Yıldırım’dı. Ona olan hayranlığımız milyon kat artmıştı yine dizideki karizmatik hallerini izlerken. Savaş Ağa, aşirete karşıydı, moderndi ve kurtulmak istiyordu tüm bunlardan. Bir de… Çok yakışıklıydı gerçekten. 🙂
7. Ömer Ağa(Adını Kalbime Yazdım)
Bu dizide karşımızda çıkan yakışıklı ağamız “Ömer” rolüyle izlediğimiz Serhan Yavaş. Ömer, Mardin’li köklü bir ailenin çocuğu ancak İstanbul’da büyümüş ve yetişmiş; burada da Leyla’ya aşık olmuştur. Ancak karşısına ansızın yine töre gerçeği çıkar… Çok da anlatmamıza gerek yok, senaryoyu tahmin etmeniz hiç zor olmayacak.
8. Ağa gibi ama değil, “Ali” Ağa(Küçük Ağa)
Küçük Ağa dizisinden vereceğimiz örnek ne yazık ki, Mehmet Can değil. 🙁 Büyüyünce de yakışıklı olursa, listeleriz diye düşündük. Şanlıurfa aşiret ağası Mehmet Ağa’nın oğlu “Ali”, yani Sarp Levendoğlu, yine çok tatlı ağalarımızdan. Dizimiz bir aşiret dizisi değil özünde, ama Ali de dolaylı yollardan ağa. İtiraf ediyoruz, sırf güzel kaşı gözü için ekledik listemize onu.
Bonus: Faşo Ağa(Kibar Feyzo)
https://www.youtube.com/watch?v=3tvv9cw60a0
Bu bir, Türk dizilerindeki yakışıklı ağalar listesi olsa da; Faşo Ağa’yı atlamamız gerçekten ayıp olurdu. Kibar Feyzo’da Maho Ağa olarak izlediğimiz Şener Şen için de, ne söylesek az kalacak. Maho Ağa(nam-ı diğer Faşo Ağa), yaptıklarıyla zalimliğini adeta gözümüze gözümüze sokuyordu filmde. Kibar Feyzo ise, ağalık sisteminin dağılışına göndermeler yapıyordu. Özündeki derin anlamıyla birlikte, gerçekten otuz senedir aynı sahneyi izleyip, aynı derecede gülebiliyoruz. 🙂