UNESCO Dünya Mirası Komitesi 14 bölgeyi daha kültür mirası listesine aldı. Listede Türkiye’den önemli bir yer bulunmakta; Afrodisias Arkeolojik Kenti. UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin son onay verdiği bu miras listesine Afrodisias Arkeolojik Kenti’nin girmesiyle Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki varlığı 17’ye yükseldi.
1. Afrodisias – Türkiye
Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias kenti MÖ 1.yüzyıldan kalma, Anadolu’nun en eski tarihi değerlerinden biri. UNESCO’nun 41. oturumunda değerlendirilen Afrodisias önemli bir antik yerleşim yeri. Roma-Yunan mimari ve kent etkisinin görüldüğü arkolojik kentte yer alan Afrodit tapınağı ise MÖ 3.yüzyıla dayanıyor.
2. Venedik Savunma Sistemi – İtalya, Hırvatistan, Karadağ
Polonya’nın Krakow kentinde 41.oturumu düzenlenen UNESCO kapsamında listeye giren ikinci yer Venedik Cumhuriyeti’ni koruyan meşhur kaleler. 15 ve 17.yüzyıla dayanan bu savunma yapıları İtalya toprakları dışında, Hırvatistan ve Karadağ’da da yer alıyor.
3. Okinoshima Adası – Japonya
Japonlar tarafından deniz tanrısına ibadet amacıyla yapılmış olan Okinoshima Tapınağı, kutsal görüldüğü için ziyaretçiler konusunda fazlasıyla hassas davranılan bir yer. Ada aynı zamanda 4 ve 9.yüzyıllar arasında denizcilerin Japonya ve Kore arasında rotasını belirmesi açısından önem taşır.
4. Kulangsu – Çin
Kulangsu, yüzyıllarca çok sayıda koloninin himayesinde bulunmasından ve her birinin izini taşımasından ötürü listede yerini alan bir başka değer.
5. Taputapuatea – Fransa
Fransa’nın denizaşırı bölgelerinden olan, Fransız Polinezyası’ndaki Raiatea Mercan Adası’nda yer alan kutsal yerlere sahip Taputapuatea UNESCO’nun dahil ettiği kültür miraslarından biri.
6. Kujataa – Danimarka
Grönland’da bulunan Kujataa’da yüzyıllar öncesinde gelmiş olan İskandinav ve Eskimo’ların etkileri oldukça fazla. İlk yerleşim zamanlarından bu yana zor koşullara rağmen bölgede tarım yapılıyor.
7. Hol Xil – Çin
Çin’in Çin-Tibet platosu bölgesinde yer alan, en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hol Xil denizden 4800 metre yükseklikte. 1995’te doğal koruma altına alınan bölgede birçok çeşit ender bitki türleri yetişmekle birlikte, yalnızca burada olan Tibet antilopu yaşıyor.
8. Ahmedabad – Hindistan
Hindistan’ın Gujarat eyaletinin başkenti olan Ahmedabad da tarihi, 28 binalı “Duvarla Çevrili Kent”ten ötürü kültür mirası listesine dahil edilen örneklerden biri.
9. Khomani – Güney Afrika
Geçmişi taş devrine kadar ulaşan antik Kalahari-Gemsbok Doğal Parkı ile Güney Afrika’nın kuzeyinde yer alan Khomani, tarihi kalıntılara sahip olmasından ötürü UNESCO Dünya Kültür Mirası tarafından değerlendirildi.
10. Svabya Alpleri’ndeki mağaralar – Almanya
Buz Devri’nde, sanat ve müziğe dair ilk izlerin rastlanıldığı yer Almanya’daki Svabya Alpleri. Svabya Alpleri’nde yer alan mağaralar Almanya’nın UNESCO tarafından kabul edilen 42. kültür mirası.
11. Valongo Rıhtımı – Brezilya
1811 yılında Afrikalı kölelerin Güney Amerika’ya ilk ayak bastığı yer olarak bilinen, Brezilya’nın Rio de Janerio kentindeki Valongo Rıhtımı da kültür mirası kapsamında yerini aldı.
12. Lake District – İngiltere
İngiltere’nin göller yöresi olarak bilinen “Lake District” UNESCO Dünya Kültür Mirası’na katılan yeni bölgelerden.
13. Dauria – Rusya
Rusya ile Moğolistan arasında bulunan Dauria kenti de tarihi geçmişi bakımından UNESCO tarafından listeye alınan bölgelerden biri.
14. El Halil – Filistin
İsrail’in işgalinde olan Batı Şeria bölgesinde yer alan “El Halil” şehri, tehlike altındaki dünya kültür mirası olarak UNESCO tarafından korunmaya alındı.
Kaynak; 1, 2, 3,