Başkalarına ne kadar korkutucu görünürse görünsün, kendilerine zevk veren, kendilerini heyecanlandıran şeyleri yapmaktan büyük keyif alan insanlar var, biz bu insanlara adrenalin bağımlısı diyoruz.
Mesela yüksek bir köprüden bungee jumping yapar mıydınız? Ya da dik bir yamaçtan aşağı kaymak, veya dilini, kültürünü, insanını hiç bilmediğiniz bir ülkede aylarınızı geçirmek? Bunlar size ürkütücü görünebilir, ancak adrenalin bağımlılarının bayıla bayıla yaptıkları şeyler.
Bütün bu tehlikeli aktivitelerin peşinde koşan insanların aslında aradığı şey sadece duygu. Bu eylemlerin onlara yaşattığı hissiyatın peşinde koşuyorlar, bundan dolayı da olayın içindeki risk, tehlike onlar için çok da önemli olmuyor. Kısacası o heyecanı, korkuyu, garip hissiyatı yaşamak için her şeyi göze alıyorlar. Bu kişilere psikologlar “heyecan kovalayanlar” diyorlar.
Heyecan kovalayanlar için önemli olan şey yaptıkları eylemin sonunda aldıkları ödül, yani heyecan. Bu heyecan bağımlılığı öyle bir noktada ki içine girdikleri riski, tehlikeyi bir perde gibi kapatıyor.
Gelin şimdi heyecan kovalayan bu arkadaşlarda sıklıkla gördüğümüz 17 özelliğe kısaca bakalım.
1. Heyecan kovalama hissiyatı her insanda mevcut aslında, ancak ne zamanki bu duygu korkunun, endişenin önüne geçiyor o zaman tam bir adrenalin bağımlısı oluyorsunuz.
2. Adrenalin bağımlıları yapacakları bir aktivitede öncelikle kendilerine yaşatacağı heyecana bakıyorlar, biz normal insanlar ise önce tehlikesini ve risklerini değerlendiriyoruz.
3. Heyecan kovalayanları dörde ayırmak mümkün:
– Tecrübe edinmek isteyenler
– Heyecan ve macera yaşamak isteyenler
– Hayatın rutininden sıkılanlar
– Ve kuralların dışına çıkmak isteyenler.
4. Heyecan peşindeki insanların hepsi bu aktiviteleri sırf tehlikeli olduğu için yapmıyor, onlar için esas olan kendilerine ne hissettirdiği, başkalarının o aktiviteyi tehlikeli görmesi onlar için önemsiz.
5. Heyecan kovalamak genel itibariyle “genç işi”, yaşı ilerlemiş olanlarda bu tür aktivitelere düşkünlük bıçak gibi kesiliyor.
6. Ve genellikle heyecan peşindeki adrenalin bağımlılarının büyük çoğunluğu erkeklerden oluşuyor, sanırız kadınlar daha mantıklı ve rasyonel düşündükleri için bu sonuç ortaya çıkıyor.
7. Psikologlara göre, kesin olmamakla birlikte, heyecan kovalayanların çok büyük çoğunluğu üniversite öğrencileri, yeni neslin deneyim satın alma arzusu en çok üniversite yıllarında ortaya çıkıyor.
8. Yapılan araştırmalara göre adrenalin bağımlısı olmak alkol ve uyuşturucu bağımlılığını tetikleyen bir unsur olarak öne çıkıyor.
9. Adrenalin bağımlısı kişiler olumsuz, negatif durumlarla karşılaştıklarında dürtüsel davranışlar sergileme eğiliminde oluyorlar, ani çıkışlar, fevri davranışlar sıklıkla görülebiliyor.
10. Heyecan kovalamanın genetik olduğu düşünülüyor, ailenizde maceraperest biri varsa sizin de bu yola düşmeniz hiç de şaşırtıcı değil.
11. Adrenalin bağımlısı kimselerin beyin taramalarında bazı uyaranlara karşı daha düşük tepkiler verdikleri gözlemlenmiş, bu kişilerin tehlikeye gözü kapalı atlamalarının sebebi bu olabilir.
12. Bu kişiler seyahat, gezi, macera, ekstrem sporlar, vb. aktivitelerden çok daha fazla keyif alıyorlar.
13. Ayrıca bu kişilerde “muhafazakarlık” çok daha az görülüyor, klasik dini inanışlardan uzak bir yaşam sürüyorlar.
14. Bu kişiler yeniliklere, yeni şeyleri denemeye son derece açık oluyorlar, öyle ki ilaç araştırmalarında, yeni tekniklerin denenmesinde, deneylerde, vs. hep bu arkadaşları görüyoruz.
15. Meslek seçimlerinde de bu özellikleri öne çıkıyor, esnek, ofise kapanmayı gerektirmeyen, hatta içinde risk barındıran meslekler bu kişilere daha cazip geliyor.
16. Mesela girişimcilerin büyük çoğunluğunda bu özelliğin baskın olduğunu söylemek yanlış olmaz.
17. Son olarak psikologlara göre insanda vicdani sorumluluk duygusu arttıkça, kendini tehlikeye atma eğilimi azalıyor, bu arkadaşlar vicdansız demiyoruz ama kendilerine karşı biraz acımasız oldukları kesin.