Zalim diktatör olarak tanıdığımız Adolf Hitler’in dünyanın görebileceği en cani insanlardan biri olduğu su götürmez bir gerçek. Fakat henüz bu deli fikirlerle harmanlanmadan önce boyacılık yapan Hitler resme merak salmış ve sanat anlamında birçok eser çizmiştir. O eserlerinden biri olan ve eleştirmenlerin ‘Zavallılık’ olarak nitelendirdikleri tablo bir zamanlar Almanya’nın müttefiği olduğu İtalya’da ilk kez sergilendi.
İtalya’nın Brescia kentinde bulunan Sal ò Müzesi’nde, Vittorio Sgarbi küratörlüğünde ‘Çılgınlık’ temalı sergi açıldı.
11 Mart’da açılışı gerçekleştirilen ve 16 Kasım’a kadar gezilebilecek Çılgınlık Müzesi’nde bir de isimsiz Alman koleksiyoncudan temin edilen Adolf Hitler’in hiç sergilenmemiş tablosu bulunuyor.
‘Çılgın Siyasiler’ köşesinde yer alan tabloda karanlık bir odada iki depresif adamın yağlı boya tekniğiyle çizildiğini görüyoruz.
Tabloyu eleştiren sergi küratörü, sanat eleştirmeni ve TV yorumcusu Vittorio Sgarbi, bunu büyüklüğün değil sefalet ve zavallılığın resmi olarak gördüğünü söylüyor.
“Umutsuz birisinin eseri bu ve sanki Kafka tarafından yapılmış gibi; onun zihninden çok şey var. Burada onun büyüklüğünü değil, sefaletini görüyorum.”
“Bir diktatörün değil, bir zavallının eseri bu, derin bir melankolik ruhu ortaya koyuyor.”
‘Yaratıcı olmayan, yıkıcı bir çılgınlığın ürünü’ olarak nitelendirilen eserden sonra Hitler’in idealleri de konuşuldu.
Anlatılara göre Hitler Polonya sorununu çözer çözmez siyaseti bırakıp kendisini sanatçı olmaya verecekmiş.
1907 yılında Avusturya Güzel Sanatlar Fakültesi’ne başvuran fakat ret alan Hitler’in bu durum bilinçaltında büyük bir öfkeye yol açtığı konuşuluyor. Fakat bunun yanında sanata ilgisi olan Hitler, İngiltere’nin Almanya Büyükelçisi (1937-39) Neville Henderson’a “Ben bir politikacı değil, sanatçıyım. Polonya meselesi çözüldükten sonra hayatımı bir sanatçı olarak sonlandırmak istiyorum” demiş. Bu anlatıyı müzenin müdürü Giordano Bruno Guerri anlatırken, ‘Hitler zaten o kadar da iyi bir sanatçı değilmiş’ diyerek kendi çapında küçük bir eleştiri de konduruyor.
Fakat Hitler büyük öfkesini arkasına alarak sanatçı olmayı değil, katliamcı bir diktatör olmayı seçti ve maalesef tüm dünyayı kana bulayarak adını diktatör olarak tarihe yazdırdı.
Kaynak: 1