İsyanın başkentidir Adana. Sıcaklardan isyan edip güneşe ateş edenler, ödeyemeyeceği yüksek faizli krediler ile kendisini borçlandıran bankaya isyan edip şubeyi yakanlar, teröre isyan edip bomba şüphesi bulunan paketin etrafını (koruma amaçlı!) tüplerle çevirenler ve daha niceleri…
İsyanın başkentidir Adana. Sineye çekmez. Tepkisi çabuk ve keskindir. İsyanı zalımdır. İşte feleğe olan bu isyanı bombalı pakete tekme atarak (!) değil; şarkılarıyla dışa vuran müzisyenlerin de harman olduğu yerdir Adana. Adana’nın verimli topraklarında yetişen, isyan yürekli şarkıcılarımızı biraz daha yakından tanıyalım.
1. Haluk Levent
Rockçıyız, asiyiz, isyankar ruhluyuz… Öyleyse neden Haluk Levent dinlemiyoruz? Anadolu rock’ın protest çocuğu bir dönem yakaladığı popülariteyle bu toprakların en çok dinlenen rocker’ı olmayı başarmıştı. Ne zaman bir ateş başında, birisi gitar çıkarsa illa ki bir Haluk Levent şarkısı çalınırdı. Bir de Haluk Levent konseri çıkışında “Türkiye’de rock müziğin kralı kim?” diye bir anket/röportaj yapmışlardı. Cevap şaşırtıcı şekilde Haluk Levent çıkmıştı! Bir iki kişi Haluk Levent konserinden çıkmış olmasına rağmen soruya “Teoman” cevabını vermişti. Haluk Levent severler isyankardı ama farklılıklara tahammülsüz değillerdi. Teoman’cılara tepki göstermediler. Olaysızca dağıldılar.
2. Murat Kekilli
Bir diğer isyankar Adanalı dostumuz da Murat Kekilli. Yaşamak buysa üstü kalsın deyip “Bu akşam ölürüm” hitini patlatan Kekilli o dönemde memleketteki bir çok intiharın da müsebbibi sayılmıştı. Yani suçlasak mı bilemedik. Kekilli’den önce de intiharlar oluyordu. Burada suçu intiharın eşiğine sürükleyecek sıkıntılarına çözüm getirmeyen sistemi suçlamak lazım heralde. Yoksa Kekilli dinleyip intihar etmek; Pokemon izleyip balkondan uçmaya çalışan çocuğun hikayesinden pek farklı gibi durmuyor.
3. Barış Manço
İsyanı bu topraklara sığmayan Japon Denizi’den Batı Avrupa’ya kadar namı söylenen bir yürekti o. Her ne kadar Adana’da doğmasa da anne tarafından Adanalı ve her tarafından isyankar olduğu için listemize onu da almadan edemedik. Kendi döneminde hoş sayılmayacak uzun saç, camoka sakal, bazıları tarafından fazla süslü bulunabilecek ilginç sahne kostümleri… Ama isyankarlık bu ya; toplum baskısına gülüp geçen Barış Manço bunu kendisini en muhafazakar insanlara bile sevdirerek yapmayı başarmıştır. İşte bu double isyandır. Hem toplumun dayatmasına isyan eder, hem de “aykırı” olanın kendisini toplumdan izole etmesine. Ah ne olurdu yaşayaydın. Bize bir büyük lazım Barış Abi, her kesime ulaşabilen, hepimizi ayırmadan sevebilen.
4. Ferdi Tayfur
İsyankarlık yalnızca rockerların tekelinde değil tabi ki. Rockerlarda biraz daha sistemi yıkmaya yönelik, daha devrimci bir isyankarlık varken arabeskte daha çok yakınma şeklinde bir isyan olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Ferdi Tayfur’un arabeskin 3 atlısından birisi olduğunu da söyleyebiliriz. Huzurum Kalmadı! zalim feleğe isyan eden Ferdi Baba, Yetiş Emmoğlu! diye amca oğlundan yardım talep etmeseydi belki de kendisine bir fenalık yapacaktı. Çok şükür daha sonra kendisini toparladı. Hatta Fadime’nin Düğünün’de halaylar mı çekmedi, gece hayatlarından mı arınmadı… Yürüyedur emmoğlu…
5. Feridun Düzağaç
O ilkokuldan üniversiteye kadar bütün tahsil hayatı Adana’da geçmiş bir müzisyen. Ama siz ona kısaca FD diyebilirsiniz. Herkes “canım çok sıkıliye yeaa” diye söylenirken o “Depresyondayım!” diye patlattı isyanı ve ülke depresyon kavramıyla tanıştı. Şimdi işin depresyonun alelade bir can sıkıntısı olmadığını halka anlatmak gereği kalıyordu. Onu da yine klibinde yıllarca uzattığı saçlarını kazıtarak FD yaptı. Aslında söylemek istediği “Her canı sıkılan antidepresan almasın, depresyon çok ciddi bir hastalıktır”dı. O söylemedi ama biz anladık. O FD deyince Feridun Düzağaç’ı anladığımız gibi.
6. Erol Büyükburç
Elvis isyankar olur da, yerli Elvis Erol Büyükburç olmaz mı hiç. Bazıları hoş nağmelerle şarkı düzerken Adanalı Erol Büyükburç, İnleyen Nağmeler!i kullanmıştır. Nağmeleri inim inim inlettikten sonra; Bu Ne Yalan Dünya şarkısıyla isyanın volümünü arttıran Büyükburç kendisine cevap yetiştirmeye çalışanlara Sus Sus Sus parçasıyla karşılık vermiştir.
7. Kurtuluş Türkgüven
Rock müziğin ve Arabesk müziğin isyankar tabiatından bahsetmiştik. Bu ikisini aynı potada eritmeyi başarabilen kişi de yine bir Adana yiğidi tabi ki. Adananalı Santana lakaplı çok başarılı bir gitar üstadıdır. 2009 yılında yitirdiğimiz şarkıcı, taverna/arabesk tarzını elektro gitar ile harmanlayarak farklı bir çizgi tutturmayı başarmıştı.