Bilgisayar dendiğinde akla genellikle erkekler gelir. Bilgisayar programlama dendiğinde ise eminiz ki aklınızda erkek isimleri aklınızda canlanır. Ancak düşünülenin aksine ilk bilgisayar programcısı olarak nitelendirilen kişi bir kadındır. Kısacık ömrüne çok önemli çalışmalar sığdırmayı başaran ve en önemli kadın mucitler arasında görülen Ada Lovelace, günümüzde kullandığımız bilgisayar programlarının temelinde büyük katkı sahibidir.
Yaptığı çalışmaların önemi doğrultusunda 2009 yılından beri her Ekim ayının ikinci Salı günü “Ada Lovelace Day” (Ada Lovelace Günü) olarak anılmaktadır. Şimdi gelin dünyaya damga vuran bu güçlü kadını biraz daha yakından tanıyalım.
Asıl adı Ada Lovelace değildir
Şair bir baba ve matematik düşkünü bir anneye sahip olan Ada Lovelace 10 Aralık 1815 yılında Londra’da dünyaya geldi. Gerçek adı Augusta Ada Byron olan öncü kadın tüm dünya tarafından Ada Lovelace olarak bilinmektedir. Bu isim, 1835 yılında Lord Lovelace ile evlendikten sonra kullanmaya başladığı isimdir.
Sağlık sorunlarıyla dolu bir çocukluk yaşamıştır
Çocukluğunda sürekli hasta olan Ada Lovelace çok zor bir çocukluk geçirmiş. 8 yaşındayken görmesine engel olacak derecede şiddetli baş ağrıları yaşayan Ada, 1829 yılının Haziran ayında kızamık geçirmiş ve ardından felç olmuştur. Bir yıl kadar yatağa mahkum kalmasına rağmen matematiksel anlamda kendini geliştirmekten geri kalmayan Lovelace, 12 yaşında uçmak istediğine karar vererek bu konuda araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Ada Lovelace dönemin önemli bilim insanlarından eğitim almıştır
Mary Somerville, William King ve William Frend gibi 19. yüzyılın önemli bilim insanları tarafından eğitilen Ada Lovelace, matematik ve mantık ustası Augustus De Morgan’ın öğrencilerinden biri olma şansına erişmiştir. Matematik yeteneği 17 yaşından sonra öne çıkmaya başlamıştır.
Hayatı Charles Babbage ile tanıştıktan sonra değişmiştir
Cambridge Üniversitesi’nin en büyük matematik profesörlerinden biri olan Charles Babbage ile 1833 yılında tanışan Ada Lovelace, Babbage ile birlikte matematik ve mantık alanında birçok çalışmaya imza atmıştır. Ada’nın matematik yeteneğinden etkilenen Babbage, Ada’nın eğitimine ilgiyle odaklanmış, onun hayatında önemli bir rol oynamıştır.
Hem bilim insanı, hem anne, hem de “Kontes”tir
Ada Lovelace 1835 yılında William King ile evlendikten sonra 1838 yılında Lovelace Kontesi unvanını almıştır. İki oğlu ve bir kızı olan Ada Lovelace, üç çocuk annesi olduktan sonra bile çalışmalarına ara vermemiştir. Kendisi matematik ve müziği rutin aile hayatından kaçış noktası olarak görmüş, evlilikle birlikte gelişim sürecini durdurmamaya çok dikkat etmiştir.
Erkeklerin dominant olduğu bir dönemde zoru başarmıştır
Günümüzde kadınların birçok alanda erkeklerle eşit şartlarda mücadele verdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak o eski dönemlerde kadınlar ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar domestik bir aile objesi olarak görülmektelerdi. Ada Lovelace 1800’lerde gösterdiği gelişim başarısı ve azmi sayesinde sadece o döneme değil tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başaran bir kadın olmuştur.
Yaşadığı dönemde “Sayıların Büyücüsü” lakabıyla tanınmıştır
Ada Lovelace’ın en önemli yol göstericilerinden biri olan Charles Babbage, Ada’ya unutlmaz bir lakap yakıştırmıştır. Babbage, Ada Lovelace’ı tanımlarken onu “Sayıların Büyücüsü” olarak tanıtmıştır. Matematiğe olan olağanüstü ilgisi ve yeteneği, Ada’nın bu lakabı hak etmesini sağlamıştır.
Ada Lovelace, Charles Babbage’ın ilgi görmeyen bilgisayarına hayat vermiştir
Bugün kullandığımız bilgisayarlardan çok çok uzak yapıda olsa da, 1800’lü yıllarda Charles Babbage “Difference Machine” adlı bir ilkel bilgisayar üzerinde çalışmaktaydı. Müziği, resimleri ve yazıları dijital ortama aktarma potansiyeline sahip olduğu düşünülen bu bilgisayar, Ada Lovelace tarafından oluşturulan algoritma sayesinde hayat kazanmıştır. Bu algoritma sayesinde Ada Lovelace, bilgisayar programcılığının anası olarak anılmaktadır.
2009 yılından bu yana her Ekim’in ikinci Salı günü Ada Lovelace Günü!
Bilim ve teknoloji dünyasında bu denli önemli işler başaran bir kadını anmamak haksızlık olurdu. Teknolojist Suw Charman-Anderson tarafından 2009 yılında takvimlere kazandırılan Ada Lovelace Günü de bu yüzden düşünüldü ve her yılın Ekim ayının ikinci Salı günü anılmaya devam edilecek.
Kaynak: 1