2020 yılı, pandemi nedeniyle evde bol bol vakit geçirdiğimiz bir yıl oldu. Hepimizin dileği, 2021 yılının da bu şekilde geçmemesi yönünde. Birçoğumuz, seyahat ve macera özlemiyle yanıp tutuşuyoruz. Tabii çeşitli maceralara atılırken karşılaşabileceğimiz tehlikeler konusunda hazırlık olmamamız şart! İşte tam da bu yüzden “Aman benim mi başıma gelecek?” demekten vazgeçmeli ve acil durumlarda yapılması gerekenleri öğrenmeliyiz. Çığ düşmesinden kurt saldırısına, araba kazalarından buz çukurlarına acil durumlarda yapmanız gerekenleri araştırdık ve derledik. İşte acil durumlarda savunmasız hissetmenizi önleyecek ve hayatınızı kurtaracak 7 tüyo…
1. Uçurumun kenarındaki bir arabadan nasıl kurtulursunuz?
Dikkat etmeniz gereken ilk şey, hızlı hareket etmekten kaçınmak. Aracın dengesini bozmamak için olabildiğince yavaş hareket etmelisiniz. Eğer arabada birkaç kişi varsa farklı taraflardan kaçmanız gerektiğini unutmayın. Mümkün olduğunca ayağınızı frenden çekmeyin. Eğer aracın önü boşluğa bakıyorsa arka kısımdan çıkmanız gerektiğini unutmayın. Bunu yapmak için koltuğunuzu geriye doğru yatırın, yavaşça arkaya geçin, arabanın dengesini bozmadan, kapıları kullanarak çıkın. Herkesin aynı anda kaçabilmesi için kapıların kilitlerini açmayı unutmayın. Eğer arabada bebek ya da çocuk varsa en az bir yetişkinin arabadan çıkmasını bekledikten sonra çocuğu ona uzatın.
2. Buzun içine düşerseniz ne yapmalısınız?
Soğuk su, vücudunuz için bir şok etkisi yaratır. Bu da hızlı bir şekilde nefes alıp vermenize yol açar. Şok etkisi tahminen 1-3 dakika kadar daha devam edecektir. Bu süre boyunca sakince nefes almaya özen göstermelisiniz. Ardından vücudunuz suyun soğukluğuna alışacaktır. Kafanızı sudan çıkarmaya ve vücudunuzu mümkün olduğunca yüzeye yaklaştırmaya özen gösterin. Ağır eşyalarınızdan kurtulun. Yatay bir pozisyon almaya çalışın ve suyu tekmeleyerek kendinizi dışarı itin. Üst vücudunuzu yeterince dışarı çıkardıktan sonra dirseklerinizi kullanarak kendinizi çekin. Vücudunuzun devamını çekmeden önce birkaç saniye dinlenmeyi unutmayın. Sudan çıktıktan sonra kesinlikle emeklemeyin ve yuvarlanarak kıyıya doğru ilerleyin. Islak kıyafetlerinizden kurtulun ve kan basıncınızı yükseltmek için şınav çekin.
3. Kurt saldırısından nasıl kurtulursunuz?
Kesinlikle kaçmayın. Eğer kaçarsanız kurt da sizi kovalamaya başlayacaktır. Göz teması kurmaktan kaçının, kurtlar bunu bir düello olarak algılar. Başınızı öne eğin. Eğer kurt size yaklaşmaya devam ediyorsa ellerinizi başınızın üzerine kaldırın. Dominant bir tavır sergilemeye çalışın. Ellerinizi birbirine vurarak bağırmaya başlayın. Eğer kurt yaklaşmaya devam ediyorsa sakin bir şekilde geri gidin, dengenizi koruyun ve kafanızı çevirmeyin. Bir ağaca tırmanın ancak bu süre boyunca kurdu izlemeye devam edin. Eğer ağaca tırmanamazsanız ve kurt size saldırırsa cenin pozisyonu alın. Bulduğunuz taş ve sopaları kullanarak kurdu uzaklaştırmaya çalışın.
4. Çığ düşerse ne yapmalısınız?
Mutlaka öğrenmeniz gereken bir tüyo daha! İşe rüzgarlı alanlarda kayak yapmaktan kaçınarak başlayın! Çığ anında ağzınızı kapatın, sırt çantanız hariç üzerinizdeki ağırlıklardan kurtulun. Sırt çantanız tehlike anlarında ekstra bir koruma görevi görecektir. Sağlam bir ağaca tutunun ve karın içerisinde yüzmeye başlayın. Aşağı çekildiğinizi hissediyorsanız kolunuzu yukarıya doğru kaldırın. Hafifçe sallanın ve nefes almak için bir boşluk yaratın. Yüzünüzün etrafını kazarak nefes almak için ekstra alan yaratın.
5. Ormanda kaybolursanız ne yapmalısınız?
Ormanda kaybolanlar için de bir tüyo var! Eğer ormanda kaybolursanız S-T-O-P adı verilen bir teknik uygulamanız gerekir. Bunun için ilk olarak hangi yönden geldiğinizi anlamalısınız. İstikrarlı bir şekilde ilerlemelisiniz. Geçtiğiniz bölgelere saati yazdığınız minik notlar bırakmalısınız. Eğer uzun bir zamandır kayıpsanız sığınmak için bir yer inşa etmeniz gerekir. Bunun için çeşitli çubuklar kullanabilir, minik bir alan oluşturabilirsiniz.
6. Nehir akıntısından nasıl kurtulursunuz?
İşe kıyı çizgisine çapraz olacak şekilde yüzerek başlayın. Akıntıya karşı yüzmekten kaçının. Akıntıyla aranızda 45 derecelik bir açı oluşturmaya çalışın. Sırt üst yüzmeye gayret gösterin. Sırt üstü pozisyon aldığınızda ayaklarınızın akıntı yönünü göstermesi gerekiyor. Bu şekilde akıntının sakinleştiği bir bölgeye kadar ilerleyebilir, ardından çapraz yüzerek kıyıya ulaşabilirsiniz.
7. Anakonda saldırısından nasıl kurtulursunuz?
Yılan saldırılarına karşı tüyo vermeyeceğimizi mi düşündünüz? İlk olarak anakondaların çok sevdiği sığ ve sulak bölgelerden uzak durmanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer büyük bir yılan tarafından yakalanırsanız sakın nefesinizi vermeyin. Her nefes verişinizde yılanın sizi daha sıkı saracağını unutmayın. Yılanın kuyruğuna ulaşın ve ucunu olabildiğince sert bir şekilde ısırın. Canı yandığı için sizi bırakan anakondaya bir kaya ya da taş yardımıyla vurun. Eğer yılanın kuyruğuna ulaşamıyorsanız yapılabilecek en iyi şey onunla savaşmak olacaktır. Yılanlar, kolay hedeflerden hoşlanır. Bu nedenle uzun bir süre mücadele etmek istemezler.
Kaynak: 1