Müzeler, temelde ziyaretçilerin gezip görmelerini ve ilim irfan sahibi olmalarını amaçlar. Ancak Türkiye’miz dahil öyle müzeler var ki “olmaz olsun öyle ilim irfan” dense yeridir. Misal, buzlar ülkesi İzlanda’ya gidip muhteşem kuzey ışıklarını izlemek, adı güzel kendi güzel “Eyjafjallajökull” yanardağını görmek, masallarda bile rastlanmayacak tontişlikte dağ kulübelerini ziyaret etmek varken “Penis Müzesi” gezmek, ancak çok meraktan yapılabilecek bir şey sanki.
Şaka bir yana, ne hakkında olursa olsun, ne kadar tuhaf olursa olsun müzeler iyidir. Gidip gezmek, görmek lazım. İzlanda’ya yolumuz düşerse, tur programına dahil edip hepsini bir arada görme fırsatını kaçırmayız. Müzeler her nerede, ne acayiplikte olursa olsun gidiniz!
1. Corpus İnsan Müzesi / Hollanda
Müze şeklinde insan, insan şeklinde müze. Ağızdan içeri girdikten sonra vücudun organları içerisinde geziniyorsunuz.
2. Yanmış Yiyecek Müzesi / ABD
Doğrusu, bu biraz “en iyi bahaneler müzesi” gibi gözüküyor. Yemeği yakıp, “Müze için nadide bir eser hedefledim” demenin yolu yapılmış gibi.
3. Hamamböceği Müzesi / ABD
Bakış açısının önemine dair ibretlik… O kadar banyoya giriyoruz, bir kere olsun böyle bir şey yapmak aklımıza gelmedi.
4. İç Çamaşırı Müzesi / Belçika
Çoğumuzun ancak müzede görebileceği eserler. Ünlü kişilerin en az bir kere giydikleri iç çamaşırları…
5. Tarihi Vibratörler Müzesi / ABD
Yüz yıllık nadide bir parça da sergilenenler arasında.
6. Penis Müzesi / İzlanda
Nasıl anlatalım, gidin ve görün.
7. Cadılık Müzesi / İngiltere
Cadılar hakkında tüm bildikleriniz, süpürge üzerinde uçan, karga burunlu yaşlı kadınlar ise Cadılık Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz.
8. Beyin Müzesi / Peru
Yetişkinlerden ceninlere, anormal gelişim göstermiş olanlardan ciddi hasar görmüş olanlara kadar yaklaşık 3 bin beyin. Özetle, herkese göre değil.
9. Araf’taki Ruhlar Müzesi / İtalya
“Araf var ve burada sıkışıp kalmış ruhlar var.” Bu cümle size çok mantıklı geldiyse o halde bu Araf’taki ruhların kişisel eşyalarının sergilendiği müze de çok mantıklı gelecektir.
10. Dikenli Tel Müzesi / ABD
“Bu da eksik kalmasın” diye düşünülmüş sanıyoruz. Farklı tipte binlerce dikenli tel görmek isteyenler için mükemmel ortam.
11. Kötü Sanatlar Müzesi / ABD
İçine tükürecek sanat eseri arıyorsunuz ama bulamıyor musunuz? Kötü Sanatlar Müzesi, sizi bu dertten kurtarmak için var.
12. Köpek Tasması Müzesi / İngiltere
Garipliğini anlatmaya sadece ismi yeter. Köpek Tasması Müzesi… Bu kadar.
13. Uluslararası Tuvalet Müzesi / Hindistan
4.500 yıllık bir esere ev sahipliği yapması nedeniyle saygıyı hak ediyor.
14. Kadavra Müzesi
“Önemli olan iç güzelliği” sözünü biraz yanlış anlamış bir anatomist Gunther Von Hagens’in koleksiyonu. Derisi sıyrılmış olarak kadavraların sergilendiği, bilim ve sanatı harmanlayan bir ortam.
15. Ruh Çağırma Tahtası Müzesi / ABD
Nasıl ki birini aramak için zaman içerisinde çeşit çeşit cep telefonu kullandıysak, ruh çağırmak için de çeşit çeşit tahta kullanıldı. Konunun uzmanı değiliz. Ancak kapsama alanı diye bir şey olmalı tabii ki. 10 yıl önce ölen biriyle 100 yıl önce öleni aynı tahtayla çağıramazsın ya da o şehirde ölen biriyle bambaşka bir kıtada öleni aynı tahtayla çağırmak mümkün olmasa gerek.
16. Cenaze Arabaları Müzesi / İspanya
Bizde genelde tek tip, açık kasalı ve yeşil olduğu için hayal etmek zor olabilir. Cenaze Arabaları Müzesi’nde meraklıları için tüm çeşitler bir arada.
17. Kanalizasyon Müzesi / Fransa
Kokusunu içine çekmek istemeyeceğiniz bir sanat atmosferi… Kanalizasyon Müzesi…
18. İşkence Müzesi / Hollanda
İşkence sanatı (!) hakkında her şey İşkence Müzesi’nde… En rahatsız edici müzelerden biri. Sergilenen tüm objeler sonuçta bir dönem birileri için kullanıldı.
19. Parazit Müzesi / Japonya
Parazit Müzesi… İki şeye şaşırmamak gerekiyor. Birincisi dünyada tek, ikincisi tabii ki Japonya’da… İddia ediyoruz. Bir şey tuhafsa ABD’de, çok tuhafsa Rusya’da, akıl almaz tuhaflıktaysa Japonya’dadır.
20. Köri Müzesi / Almanya
Köri Müzesi… Hani belki eksikliğini çekiyorsunuzdur diye, bu da var.
21. Ramen Müzesi / Japonya
Almanlar köri sos için müze yapacak da Japonlar geri kalacak. Mümkün mü böyle bir şey? Japonların da 1958’den bu yana, bir çeşit erişte olan geleneksel yemekleri “ramen”e adadıkları bir müze var.
22. Süt Şişesi Müzesi / ABD
Tuhaf ama tutku dolu bir müze. Müzenin sahibi Paul Luke bu işe 9 yaşında gönül vermiş, yetinmemiş yaşamını sütçülüğe adamış ve emekli olmuş. Çocukluktan yaşlılığa, süt şişelerine adanmış bir ömrün objeleri.
BONUS: Saçlarının akışına ölürüm Türkiye’m
Bunca ilginç müze arasında, bayrak astıracak bir Türk müzesi de var. 1998’de Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmış “Nevşehir Avanos Saç Müzesi”. Müzenin kurucusu, “Chez Galip” lakaplı çömlek ustası Galip Körükçü. Hatıra niyetine alınan bir tutam kadın saçıyla başlayan serüven, bugün 16.000’den fazla kadın saçıyla devam ediyor.