1911 yılının Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu kıyısı boyunca sıcaklıklar 40 derecelere kadar ulaşmıştı. Günler boyunca etkisini hissettiren sıcak hava dalgası sadece New York’ta 211 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. O dönemden kalan tarihi belgeler durumun ciddiyetini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Aşağı Manhattan’da yaşayan genç bir adam saatlerce gölgenin altında bekledikten sonra iskeleden suya atlamıştı. Atlarken “Buna daha fazla dayanamıyorum” demiş ve kısa bir süre sonra da hayatını kaybetmişti. Benzer şekilde Harlem’de de aşırı sıcaklardan bunalan bir işçi, kendini trenin önüne atmaya çalıştı. Olayın ardından polisler işçiye kolsuz gömlekler giydirerek olay yerinden uzaklaştırdı. O yıl belki de tarihin en sıra dışı hava olaylarından biri yaşanmıştı. Detaylara birlikte bakalım.
Klima ve vantilatörlerin henüz yaygınlaşmadığı bir dönemde sıcak hava dalgaları insanların baş etmek zorunda kaldığı önemli hava olaylarından biriydi
Sıcak hava dalgasının geldiği gün Rhode Island’da sıcaklıklar sadece yarım saat içinde 11 derece yükseldi. New York ve Philadelphia bunaltıcı sıcaklıkların merkezi haline gelirken New England’ın her yerinde demiryolu rayları büküldü. Posta servisleri askıya alındı ve insanlar adeta güneşin altında telef oldu. Toplam ölü sayısının birkaç hafta içinde 2000’i aştığı tahmin ediliyor. Ancak tarihçiler kaydedilmeyen ölümlerin de yaşandığını düşünüyor.
New York’ta temmuz ayının ilk haftası sıcaklıklar 40 dereceye yaklaşmıştı. Sokaklardaki her şey erimeye, insanlar hayatını hızla kaybetmeye başladı
Şehrin hiçbir yeri sıcak havayı ve onunla birlikte gelen nemi kaldıracak donanıma sahip değildi. Yetersiz havalandırma ve sıkışık yaşam alanları sorunu daha da kötüleştirdi. Sonuç olarak yaşlılar ve küçük çocuklar yaşanan bu olağanüstü duruma daha fazla dayanamadı.
Sıcak hava dalgasının etkili olduğu günlerde insanlar evlerini terk ederek parklarda yaşamaya başladı
Temmuz ayının ilk yarısında şehrin tamamı Central Park ya da Battery Park’ta kalıyordu. İnsanlar evde kalıp sıcaktan boğulma riskini göze alamıyordu. Bu nedenle yaklaşık iki hafta boyunca ne eve ne de işe gidildi. Kısa bir süre sonra sokaklarda anarşi havası esmeye başladı. İnsanlar sıcak hava nedeniyle çok sinirliydi. Bu yüzden şiddet olayları daha önce hiç olmadığı kadar tırmanışa geçti.
Sıcaklıklar Boston’da 40 dereceye New Hampshire’de 41 dereceye ulaşmıştı
İnsanlar sadece sıcak çarpmasından değil bunaltıcı havadan kaçarken de ölüyordu. Sadece 200 kişi okyanusa, gölete, nehre ve göllere girdikten sonra boğularak öldü. Ülkede hala görevinin başında olan yetkililer sıcak havalarla baş etmek için ellerinden gelen her şeyi yaptı. Yangın hortumlarıyla sokaklar düzenli olarak yıkanıyordu. İnsanların esinti yakalaması için feribot ve tramvay hatları ücretsiz çalıştırılıyordu. Aynı zamanda parklara ücretsiz su ve meşrubat getiriliyordu. Ancak ulaşım ve dağıtımda sorunlar yaşanıyordu. Çünkü asfaltlar erimişti ve katran, güneşin altında fokur fokur kaynıyordu.
Sıcak hava dalgası Boston’da büyük bir fırtınanın çıkmasıyla son buldu
Ancak bu fırtına da yoluna çıkan her şeyi uçuruyor, önüne çıkan herkesi öldürüyordu. Sıcaklar nihayet yaşanabilir seviyeye düştüğünde yıldırım çarpması nedeniyle beş kişi daha hayatını kaybetmişti. Sonunda tüm olağanüstü hava olayları sona erince yetkililer şehirleri tekrardan onarmaya, insanlar da yaralarını sarmaya başladı.
İlginizi çekebilir:
Kükreyen Yirmiler: Amerika’nın En Görkemli Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: 1