Gözlerimiz yollarda, tüm bir yıl beklediğimiz bahar mevsimi ayağının tozu ile dopdolu bir film festivali getiriyor yine şehre. İstanbul’un medar-ı iftiharı İstanbul Film Festivali tam 35. kez başlıyor. Film izlemeye doyum olmaz biliriz tabii ama önümüzdeki iki hafta boyunca filmden bir denize balıklama atlayacak, sanki geçici bir doygunluk yaşayacakmışız gibi hissediyoruz.
Herkese iyi haberlerle dolu, mutlu haftalar dileriz, efendim.
1. Festival – 35. İstanbul Film Festivali | 7 – 17 Nisan
Nisan ayı, İstanbul Film Festivali demek pek çoğumuz için. Programın açıklanmasını nefesimizi tutarak bekler, program açıklanmaya görsün hemen bilet kovalamaya başlarız. Üstüne ek seans peşinde koşar, gösterim sonrası festival katmerleyici etkinliklerde film tartışmaktan bir hal oluruz.
İstanbul Film Festivali yine yeniden, bu sefer 35. kez şehri filmle donatıyor. 62 ülkeden 221 film İstanbullu ile buluşuyor. Galalar, Belgesel Kuşağı, Antidepresan, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasik bölümlere bu sene; Musikişinas, 70’ler Amerikan Avangard Sineması, Otto Preminger: Bir Yönetmenin Anatomisi gibi pek leziz yeni bölümler ekleniyor. Sabırsızlıkla bekliyor, güçlü kalamıyoruz. Etkinlik detayı ve ayrıntılı program için şuraya.
2. Müzik – The Crazy World of Arthur Brown | 9 Nisan
Coop / saat 21.00
Acayip kostümler, ateşten baretler, şaşaalı teatral performanslar, pek çılgın bir Arthur Brown dünyası… 60’lar soul müziğinin biricik neferi; Bruce Dickinson’dan Alice Cooper’a nice ismin esin vereni; progresif ve saykedelik nesillerin eşsiz benzersiz abisi Arthur Brown, The Crazy World of Arthur Brown grubu ile Cumartesi akşamı İstanbul’da.
3. Müzik – Fallbrawl / Emergency Broadcast | 9 Nisan
Peyote / saat 23.00
Almanya’nın batı dolaylarından tabiri caizse örseleyici ‘beat’ler salarak hardcore icra eden gruplardan Fallbrawl, Cumartesi gecesi Peyote sahnesini ziyaret ediyor. Şehrimizin agresif sözlü deneysel hardcore topluluğu Emergency Broadcast da Fallbrawl ile sahneyi paylaşan bir diğer isim oluyor. Haberiniz olsun.
4. Tiyatro / Gösterim – National Theatre Live: The Audience | 11, 18, 25 Nisan
Salon İKSV / saat 19.30
Sahnelendiği salondaki en iyi konumlu koltuğun bakış açısına göre kaydedilen; şevkle, merakla ve heyecanla beklediğimiz National Theatre Live serisi yine çok konuşulan bol ödüllü bir oyunla devam ediyor. Peter Morgan imzasını taşıyan The Audience, İngiltere Kraliçesi Elizabeth II’nin 1952’den beri Britanya başbakanları ile yaptığı toplantıları konu ediniyor.
Winston Churchill’den David Cameron’a nice başbakanlarla yapılan görüşmeler, incelikli İngiliz mizahı çerçevesinde Birleşik Krallık tarihinin önemli dönüm noktalarına değiniyor. Yönetmenliğini The Hours ve Billy Elliot filmlerinin yanı sıra Ocak ayında yine Salon’da gösterilen Skylight oyunundan tanıdığımız Stephen Daldry’nin yaptığı The Audience’te, Kraliçe’yi pek tabii ki yine Helen Mirren canlandırıyor.
5. Müzik – Ghalia Benali | 12 Nisan
Salon İKSV / saat 21.30
Hint ve Mısır sineması, halis Ortadoğulu müzikler ve Fransız şansonlarından etkilenip tüm bu kültürleri içli derin vokaliyle bir araya getiriyor Ghalia Benali. Tunus asıllı Belçikalı sanatçı sadece müzik yapmıyor; Moufida Tlatli ve Tony Gatliff gibi yönetmenlerin öncülüğünde sinema perdesinde de boy gösteriyor.
35. İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek olan, Leyla Bouzid imzalı ‘Tam Gözlerimi Açarken’ filmindeki oyunculuğu ile de göz dolduruyor. Yine festival kapsamında, Ghalia Benali Salon sahnesine konuk oluyor.
6. Müzik – XJAZZ Istanbul: Laia Genç & Istanbul Composers Orchestra | 13 Nisan
Zorlu PSM / saat 20.30
Belki hatırlayanlar olacaktır, geçtiğimiz Aralık ayında bir tanıtım etkinliği vesilesi ile bahsetmiştik XJAZZ’dan. Elektronik ve neo-klasik gibi leziz janrları da bünyesinde barındıran Berlin merkezli caz festivali, bu sene itibari ile İstanbul’da da gerçekleşiyor. Berlin ve İstanbul sahnelerini birbirine daha da yakınlaştıran XJAZZ kapsamında birkaç etkinlik maalesef Aralık ayına ertelenmiş durumda ve fakat programın bir kısmı hala aktif görünüyor.
Bu etkinliklerden biri de; İstanbul, Köln ve Berlin merkezli müzisyenlerin oluşturduğu Istanbul Composers Orchestra ve orkestranın kurucusu Alman – Türk piyanist Laia Genç’i konuk ediyor. Diğer XJAZZ etkniliklerinden haberdar olabilmek için şurayı takip etmenizi öneririz, efendim.
7. Müzik – Ought | 14 Nisan
Salon İKSV / saat 21.30
Post-punk’ı şöyle dijitalle, synthle karmadan; eski usul gürültülerle sunan gruplardan kim kaldı? Janrın oldukça popülerleştiği bu yıllarda, post-punk’ı su katmadan, elektronikleştirmeden icra eden bir avuç gruptan biri Ought.
Montreal’de kurulan grup, şehrin alternatif ortamlarında ve 2012 öğrenci ayaklanmasında ses getiren performanslara imza attı. Kısa süre içinde Constellation Records ailesine katılıp, üzerine de Pitchfork’un kıymetlilerinden biri haline gelince, artık neredeyse kendilerini tanımayan kalmadı tabii. Kısa bir süre önce pek başarılı yeni albümleri Sun Coming Down’u yayınlayan topluluk Perşembe akşamı İstanbul’da.
8. Müzik – Enrico Macias | 14 Nisan
Zorlu PSM / saat 21.00
En son Kasım ayında Türkiyeli meftunları ile buluşan Enrico Macias, yoğun istekten mütevellit birkaç ay üzerine yeniden şehrimize geliyor. ‘Zingarella’dan ‘Solenzara’ya, ‘La Guitare’den ‘La Femme de Mon Ami’ye; sahne yine yeniden romantik şansonlar ve yaşını almış hitlerle sarmalanıyor.
9. Sergi – Boş Alanlar | 6 Nisan – 5 Haziran
Salt Galata
Boş Alanlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Amerikan misyonerlik faaliyetlerinin bir sonucu olarak Merzifon’da kurulan Anadolu Koleji Müzesi’nin doğa bilimleri koleksiyonunu odak alan bir arşiv sergisi.
Bünyesinde Merzifon ve civarından Rum ve Ermeni çalışan ve öğrencileri bulunduran Anadolu Koleji, bilhassa 1915 etkisi ile personel ve öğrencilerini kaybettiğinde, müze koleksiyonunun akıbeti de belirsiz bir hal almış. İşte bu yüzyıldan eski olan ve koleksiyonu parçalanmış müzenin izlerini süren sergide; fotoğraf, yazışma, harita ve video söyleşileri de yer alıyor. Detaylı bilgi için şuraya.